Ik duik gewoon tussen jouw tekst in, dat antwoordt makkelijker.
Wij hebben hier 20 paarden, verdeeld over 3 kuddes plus twee 'losse' paarden die samen staan omdat ze niet in de kudde kunnen.
Aart schreef :
> Goed om dit allemaal te lezen want ik ben inmiddels ook in het
> stadium dat ik het liefste zelf een terrein wil beheren om een
> aantal paarden te houden. Ik heb ook nog wel wat vragen
Wat
> is bijvoorbeeld de ideale kudde grootte ?? Een stuk of 7 of 8
> heb ik wel eens gehoord. In de vrije natuur bestaan de kuddes
> ook meestal uit 7-8 paarden ?
Een kudde zijn verschillende groepen paarden. Een ideale groepsgrootte kun je niet geven. Sommige groepen doen het prima met 12 paarden maar in andere groepen is weer meer onderlinge strijd waardoor je niet teveel paarden samen kunt zetten. Van te voren weet je dat nooit, dat moet je uitproberen.
> Kan je merries/ruinen/hengsten/veulens bij elkaar zetten ??
Alleen mits je voldoende ruimte hebt, want onderlinge ruinen kunnen hun merries flink beconcurreren, ze moeten dus ergens heen kunnen. Met veel ruimte bedoel ik hectares land. Op een stukje land van 1 ha kun je maar een paar paarden permanent houden. Verschillende ruinen met merries tesamen lijkt me ondoenlijk daarop. Híér lukt dat niet omdat de ruinen ruzie met elkaar gaan lopen maken om de merries. 1 ha gras is zó op tenzij je in staat bent een strict beleid met hooi als bijvoer te bewerkstelligen.
Wij hebben ondertussen een merriegroep (van 9 merries waaronder veulens) met een leidruin aan het hoofd en een mannengroep met twee hengsten (vader en zoon, zoon is pas 1 jaar) en 8 ruinen tesamen. Dat gaat perfect, allemaal dikke vrienden maar de meeste van deze paarden zijn al jaren hier en beide hengsten zijn hier geboren. Onze hengst die van buitenaf kwam kon niet in deze groep omdat hij heel agresssief op andere hengsten/ruinen reageerde. Hij had nooit geleerd zich in een groep te manifesteren.
De veulens lopen in de merriegroep en de hengstveulens gaan rond 1 jaar in de mannengroep. Als je ook veulens hebt is het belangrijk dat je een stel goede stabiele gezond-in-de-kop-zijnde opvoeders onder je paarden hebt.
Ik ben er steeds meer van overtuigd dat familiebanden een enorm voordeel zijn bij het samenstellen van de groepen. Wij hebben hier 3 generaties (oma, zoon, kleinzoon) en die zoeken mekaar regelmatig op.
Onze 4 jarige hengst heeft tot voor kort gewoon met een ruin en de merries samen gelopen maar steeds dat gedoe met hengstige merries en hun cyclus bijhouden was niet meer zo handig dus is Spirit nu naar de mannengroep verhuisd waar hij het erg naar zijn zin heeft, al helemaal nu zijn zoon er ook bij loopt. Leuk om te zien hoe hij 'vadert' trouwens, al helemaal als je ziet hoe zorgzaam ze in het begin naar die kleine Iskander waren.
> Kortom, wat benadert de natuurlijke situatie het best ?? Maar als je
> 7-8 paarden bij elkaar zet heb je ook te maken met een aantal
> eigenaren die hun spullen moeten kunnen opbergen en behoefte
> hebben aan een aantal faciliteiten. Je moet dus ook wel een een
> soort zadelkamer hebben, lijkt me.
Ja en regels opstellen. Véél regeltjes waar je aanvankelijk nooit aan dacht en die je in praktijk tegenkomt. Zo lopen de pensionpaarden bij ons in de groepen die wíj samenstellen. Ook willen we geen paarden die op ijzers lopen en wordt er hier geen enkel paard met bit, zweep en sporen gereden. Alle neuzen dus dezelfde kant op, spullen opbergruimte, is de piste vrij of bezet, wie voert, wat, hoeveel, wie bepaalt hoeveel, vraag je pensiongeld of delen jullie de kosten, etc.
Wij hadden het deze week toevallig erover hier: Wat doe je bijvoorbeeld wanneer ruin a van een pensionklant op merrie b springt en diens eigenaar dat niet ziet zitten? Ga je allemaal tegenkomen.
> En wat zou een stuk grond
> moeten kosten? Kopen of pachten, het is allemaal nieuw voor me.
> En vooral het vinden van een geschikt stuk grond is een hele
> kunst, vooral in de Randstad. En wat is dan de meest geschikte
> grond ?? Zand, klei, wat bestaat er nog meer ?? Ik wil het
> graag weten
Ik denk dat je in de Randstad blij mag zijn met een
postzegelstukkie grond voor een torenhoge prijs. Op het platteland is het makkelijker grond te vinden, de prijzen zijn daar ook lager. Bedenk je dat je ook met verguningen, mestwet, stankoverlast etc zit. Effe goed informeren van te voren.
> En ik denk dat er ook weer bepaalde
> uitgangspunten/voorwaarden voor zijn. Je moet wat leuke uitrijd
> mogelijkheden hebben en ik denk dat je moet vermijden dat
> toevallige voorbijgangers bijvoorbeeld suikerklontjes en
> dergelijke aan de paarden kunnen geven. Een beetje toezicht is
> dus wel handig en je zal wellicht van iemand moeten huren die
> er naast woont. En er zal een schuilstal op moeten (mogen)
> staan.
Vind maar eens een leuk stukkie grond waar je een aantal paarden kunt houden in de Randstad met ook nog leuke uitrijmogelijkheden, dan zou ik het landje Utopia noemen
>
> Dus, tips/aanvullingen/etc zijn welkom !
Waar je ook aan moet denken: Wie beheert het land, wie doet de dagelijkse zorg, ruimt mest, voert, klust, onderhoudt, inkoopt (hooi, bijvoer) etc.
Is volgens mij haast ondoenlijk om in je eentje te doen als je er ook nog een baan naast hebt.
Wat wil je nog meer weten, vraag maar hoor....
Groet, Pien