InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
237 berichten
Pagina 3½ van 16
Je leest nu alle berichten van "SimoneS"
Volg datum > Datum: vrijdag 23 januari 2009, 23:3723-1-09 23:37 Nr:156843
Volg auteur > Van: SimoneS Opwaarderen Re:156837
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: pijnstiller voor hoefzweer Structuur

SimoneS
Homepage
Emst
Nederland

Jarig op 30-5

237 berichten
sinds 30-4-2008
Ik heb ff wat tekst gedelete hoor anders wordt het zo'n lang verhaal.
>
> Zoek maar eens op internet de reacties op van alternatieve
> geneesheren op dubbelblinde onderzoeken... ;-)
>
Jahaaa maar dat komt denk ik door de spelregels ;-)

Ik weet niet of het linkje werkt dus bij deze een hele lap copy/paste:

Symposium Homeopathie en wetenschap, objectief gezien

Dinsdag 16 December 2008

Op 11 december vond er in de Domus Medica van de KNMG in Utrecht een symposium plaats. Uitgangspunt was de pas verschenen publicatie van Lüdtke en Rutten over de Lancet-studie in 2005 waaruit blijkt dat de conclusie dat homeopathie niet werkt nooit getrokken had mogen worden.

Op 11 december vond er in de Domus Medica van de KNMG in Utrecht een symposium plaats. Uitgangspunt was de pas verschenen publicatie van Lüdtke en Rutten over de Lancet-studie in 2005 waaruit blijkt dat de conclusie dat homeopathie niet werkt nooit getrokken had mogen worden. Een interessante discussie over wetenschappelijke waarheid werd gevoerd.

Homeopathie is omstreden. Wetenschappelijke publicaties lijken geen duidelijkheid te bieden. Voorstanders beweren dat homeopathie bewezen is, tegenstanders bestrijden dat.

Een artikel in the Lancet in 2005 stelde dat het wetenschappelijke bewijs dat homeopathie niet werkt nu definitief geleverd was. In een recente publicatie in the Journal of Clinical Epidemiology tonen Rutten en Lüdtke aan dat deze Lancet studie niet voldoet aan wetenschappelijke richtlijnen.1,2 Zie voor meer informatie “Bewijs homeopathie vergelijkbaar met bewijs reguliere geneeskunde”.

Tijdens het symposium ging men verder in op de vraag hoe het kan dat een studie die niet aan de vereiste wetenschappelijke criteria voldoet toch geplaatst kon worden in een gerenommeerd tijdschrift.

Stand van zaken homeopathie en wetenschap
Arts voor homeopathie Gio Meijer startte het symposium met een inleiding. Hieruit kwam naar voren dat patiënten zich weinig aantrekken van de controverses tussen regulier en alternatief. Evidence Based Medicine is meer dan alleen het best beschikbare bewijs. Ook voorkeuren en wensen van de patiënt en de klinische ervaring en expertise van de behandelaar tellen mee. 100 miljoen Europeanen gebruiken homeopathie voor hun gezondheid (zelfzorg en homeopathisch specialisten).

Christien Klein-Laansma, arts voor homeopathie en onderzoeker, beschreef de stand van zaken rondom wetenschappelijk onderzoek en homeopathie. Naast klinisch onderzoek (observationele studies, meta-analyses van RCTs en reviews per indicatie) besprak zij fundamenteel onderzoek betreffende hoge potenties (metingen m.b.v. fysische systemen en biologische werkzaamheid in vitro). De conclusie is dat het wetenschappelijke bewijs toeneemt.

Lex Rutten (homeopathisch arts en onderzoeker) presenteerde vervolgens op heldere wijze hoe de boodschap van het Lancet-artikel verandert als de analyse met andere subgroepen van kwalitatief hoogwaardige homeopathie studies wordt uitgevoerd. Dit leidt juist tot een positief resultaat voor homeopathie.1,2

Wat is waarheid?
Ton de Craen, universitair hoofddocent Klinische Epidemiologie van het LUMC, ging hierna in op de vraag ‘Wat is waarheid?’ Afhankelijk van de theorie welke de onderzoeker vooraf heeft geformuleerd, kan hetzelfde resultaat totaal verschillend geïnterpreteerd worden. Er bestaat zoiets als ‘sociale constructie’ in de wetenschap. Wetenschappelijke waarheid is dus veel ingewikkelder dan soms wordt aangenomen. Ook onze bijdrage aan wetenschap is ingewikkelder dan wij denken.

Doe wat goed is voor de patiënt
Vervolgens kwam er een discussie op gang waaraan ook een aantal panelleden meedeed. Naast dr. Ton de Craen en Lex Rutten namen deel: Bert de Boer, arts en lid raad van bestuur College voor Zorgverzekeringen CVZ, prof. dr. Peter de Leeuw hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, mr. Maarten Slijper programmasecretaris bij ZonMw en dr. Caroline Terwee, assistant professor in Clinimetrics van het EMGO Institute.

Wat een arts doet moet goed zijn voor de patiënt. Hoewel gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek (RCT) goed is om een interventie te beoordelen is dit niet representatief voor de praktijk. Ook is één RCT niet zaligmakend maar is er bij meta-analyses sprake van veel keuzes die invloed hebben op de uitkomst. Een arts moet dus zelf een inschatting maken in hoeverre het resultaat van een RCT voor zijn/haar patiënt geldt.

Elk onderzoek (ook in het reguliere veld) kent zwakke kanten en het is belangrijk om die bloot te leggen en weer te geven.
Het uitgangspunt van het redactionele beleid van het Nederlands Tijschrift voor Geneeskunde is dat het wetenschappelijke en methodologische karakter van een studie van voldoende niveau moet zijn, met een brede toepassing en interessant voor hun doelgroep.
Dus met die voorwaarden zou het ook mogelijk moeten zijn om over complementaire geneeswijzen te berichten.

Bronnen
*1 Shang A, Huwiler-Muntener K, Nartey L, Juni P, Dorig S, Sterne JA, Pewsner D, Egger M.. Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. Lancet 2005;366:726-732.
*2 Lüdtke R, Rutten ALB. The conclusions on the effectiveness of homeopathy highly depend on the set of analyzed trials, Journal of Clinical Epidemiology 2008;61. Doi:10.1016/j.jclinepi.2008.06.015

Simone
Volg datum > Datum: maandag 16 februari 2009, 22:1716-2-09 22:17 Nr:158976
Volg auteur > Van: SimoneS Opwaarderen Re:158972
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: het effect van PN op brokjesfabrikanten Structuur

SimoneS
Homepage
Emst
Nederland

Jarig op 30-5

237 berichten
sinds 30-4-2008
Anja Seijn schreef op maandag 16 februari 2009, 21:48:

> Frans Veldman schreef op maandag 16 februari 2009, 21:34:
>
>> Oh, maar dat is niet alleen bij voeding zo. Dat geldt ook voor

> kauwbewegingen zie maken dan een paard! Jammer dat ze ondanks
> goede bedoelingen niet bedenken dat hun gewicht ook voor het
> paard niet al te fijn is en wellicht kan leiden tot klachten
> bij het dier ...

Bedoel je dan mentale klachten bij het paard? ;-) Fysiek is niet zo'n punt toch bij longeren?
Simone
Volg datum > Datum: dinsdag 17 februari 2009, 19:1717-2-09 19:17 Nr:159049
Volg auteur > Van: SimoneS Opwaarderen Re:159025
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: het effect van PN op brokjesfabrikanten Structuur

SimoneS
Homepage
Emst
Nederland

Jarig op 30-5

237 berichten
sinds 30-4-2008
Piet schreef op dinsdag 17 februari 2009, 13:56:

> Lena schreef op dinsdag 17 februari 2009, 13:46:
>
>> Frans Veldman schreef op maandag 16 februari 2009, 21:34:

> gebruiken dan een eeuw geleden.
> Enne... Piet is inmiddels 15 kilo ergens verloren door max. 20
> gram koolhydraten per dag, met tussen kerst en oud en nieuw
> een SAF periode

SAF = Schijt Aan Fonja? ;-)

Fimone
Volg datum > Datum: dinsdag 17 februari 2009, 23:1717-2-09 23:17 Nr:159068
Volg auteur > Van: SimoneS Opwaarderen Re:159065
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: [kat] vreemde kat jaagt onze kat uit ons huis?!? Structuur

SimoneS
Homepage
Emst
Nederland

Jarig op 30-5

237 berichten
sinds 30-4-2008
Arabesk schreef op dinsdag 17 februari 2009, 23:05:

> Al dagen probeert een grote rode kat onze Lola uit óns huis te
> jagen. We hebben een kattenluikje dat godzijdank te sluiten is
> en op standje 'alleen naar buiten' te zetten is. Zet ik 'm op

> lesje te leren?
>
> Als we thuis zijn komt ie niet he, dan is ie weg voor ie ons
> ziet.

Een hond? Of hondengeluiden zodra hij 1 poot op het erf zet. De Rijdende Rechter? Plantenspuit zodra meneer (rood = kater?) zich door het kattenluik wurmt (maar dat betekent wel dag en nacht de wacht houden bij het kattenluik). Van Eco-style kan je ook bepaalde geurstoffen kopen die katten niet zo op prijs stellen. Maarja, das dan weer sneu voor Lola. Trouwens, is hij nog 'in tact'? Dan zou hij wel eens een oogje kunnen hebben op.....? Schattig hoor, jonge katjes ;-)
Simone
Volg datum > Datum: zaterdag 21 februari 2009, 13:1821-2-09 13:18 Nr:159470
Volg auteur > Van: SimoneS Opwaarderen Re:159463
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: [kat] vreemde kat jaagt onze kat uit ons huis?!? Structuur

SimoneS
Homepage
Emst
Nederland

Jarig op 30-5

237 berichten
sinds 30-4-2008

>
> Nee, Piet, was het maar zo'n feest! Van de zomer ... een paar
> keer in hetzelfde nest, begin juli en vlak voor de herfst nog
> een keer!

Tis nog iets te vroeg voor de zwaluwen... We hebben 5 nesten in één van de stallen. Elk jaar komen ze terug en volgens mij doen ze aan gezinshereniging want...het lijken er steeds meer te worden.
Onze katten hebben diep respect voor de zwaluwen. Wel een bijzonder gezicht om die ruim 7 kilo (ja, gewoon huistuinenkeukenkatten....niet dik maar wel groot) wegende monsters in elkaar te zien duiken of een stal/schuur in te zien vluchten voor de luchtaanval-uitvoerende zwaluwen ;-)

Trouwens, onze katten doen we geen belletje om. We hebben ze aangenomen om de schuren zoveel mogelijk muizen- en rattenvrij te houden. Dat lukt ze overigens aardig (volgens mij hebben ze een samenwerkingsverband met de uilen). Heel soms sneuvelt een vogeltje, maar de keren dat ik een bouwpakket veren heb zien liggen zijn op 1 hand te tellen. In die zin grijpen de roofvogels meer vogeltjes.... (inclusief zo nu en dan een kip/haan van ons).

Katten...geweldige dieren. Ik ben stapelgek op ze :)
Simone
Volg datum > Datum: zaterdag 21 februari 2009, 14:5721-2-09 14:57 Nr:159475
Volg auteur > Van: SimoneS Opwaarderen Re:159474
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: [kat] vreemde kat jaagt onze kat uit ons huis?!? Structuur

SimoneS
Homepage
Emst
Nederland

Jarig op 30-5

237 berichten
sinds 30-4-2008
Arabesk schreef op zaterdag 21 februari 2009, 14:25:

> omdat ik alles zo natuurlijk mogelijk wil doen, rij ik nu ook
> niet meer op mijn paard
>
> Bovendien heb ik Safino direct bij Volare gegooid toen ik hem
> kreeg. Dat Safino helemaal aan vellen werd gereten was z'n
> eigen schuld, moet ie maar opkomen voor zichzelf.
>
> Voorzichtig introduceren in de kudde met een draadje ertussen
> zou ik nooit doen, kom zeg, da's niet natuurlijk!!

Huh? En waar is de kat?
Simone
Je leest nu alle berichten van "SimoneS"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
237 berichten
Pagina 3½ van 16
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact