Frans Veldman schreef op vrijdag 19 december 2008, 17:59:
>
> Nou ja, laten we er maar mee ophouden, het kost me teveel tijd.
> Jij denkt dat er minder mineralen in de grond zitten dan

> Frans
>
> "If your only tool is a hammer, you tend to see every problem
> as a nail."
Ja beter om op te houden, want ik denk namelijk NERGENS dat er minder mineralen in de bodem zitten dan vroeger. Jij denkt dat ik dat denk, maar ik heb dat nergens geschreven. Het is een vervelende manier om te discussieren en daar steek ik ook geen energie meer in.
Ik zal mijn stelling wel nog even samenvatten.
Mijn stelling is dat er uit ruwvoeronderzoek is gebleken dat het van slechte kwaliteit is. Uniek aan dit onderzoek was dat het om paardenhooi gaat en niet om koeienhooi.
GD geeft magnesiumalarm.
Dan schrijf ik iets over de oorzaken namelijk het bodem-voedselweb en mineralisering. Nogmaals, de basis van het bodem-voedselweb zijn schimmels en bacterieen, zij dragen bij aan de afbraak van organische stof. Hierbij kan stikstof vrijkomen ( mineralisatie) maar ook worden vastgelegd (immobilisatie)
Daarvoor is het belangrijk dat er voldoende aanvoer is van organische stof, bijv groenbemesters, dierlijke mest of compost. Hoeveel stikstof er vervolgens mineraliseert uit deze organische stof is afhankelijk van onder andere de C/N ratio.
Ik vermoed dat jij dat ook wel ziet, maar dat je denkt dat mineralen altijd kant en klaar zijn en toegankelijk en opneembaar of heb ik dat mis?
Injecteren bijv zorgt dat de plantenwortels van gras er niet bij kunnen, de stoffen zitten te diep. Je kunt beter boven de grond organische stof toevoegen.
Jij voegt kalk toe aanje bodem, ook dat is een mineraal, dat mineraal zorgt dus voor de verhoging van het pH. Geef je die kalk niet dan heb je een beodem waar geen of slecht gras op groeit.
Kortom, ik vind het even schadelijk om klakkeloos er van uit te gaan dat het ruwvoer wel van goede kwaliteit is dan klakkeloos te supplementeren.
Je moet weten hoe je bodem is, je moet weten hoe je ruwvoer is. Neem bijvoorbeeld het supplementeren met een liksteen.
In een liksteen zit altijd Natrium soms wordt dat aangevuld met selenium, koper of kobalt. Als er al veel selenium, koper en kobalt in de voeding zit is het dus niet handig om een liksteen te hebben.
Een liksteen voorkomt geen gestressed gras. Gras raakt gestressed door te weinig bereikbare voeding ( door injecteren of uitputting door kunstmest en verstoord bodemleven) in de bodem en dan heb je de kringloop weer rond.
Deze had je nog tegoed die had ik beloofd. In die bodem zat ook niet voldoende aan mineralen door gebrek aan bemesting en dus een ook verstoord bodemleven. Toevoegen en en afvoeren dus. De boeren die geen verlies hadden aan vee die bemestten hun grond wel. Hun vee at geen kruiskruid.
Correlation between Incidence of Ragwort {Senecio jacobaea L.)
Poisoning and Lack of Mineral in Cattle
G. D. PALFREY, K. S. MACLEAN AND W. M. LANGILLE
Horticulture and Biology Services, Nova Scotia Research Foundation,
Xova Scotia Agricultural College, Truro, Nova Scotia, Canada
Hier is aangetoond dat bijv JKK veel mineralen bevat.
Ik zet alleen de conclusie even neer
CONCLUSION
It is believed that cattle fatalities from ragwort poisoning are connected with
lack of mineral in the diet of these cattle. It is concluded that if adequate
minerals are provided cattle losses will not occur although ragwort may occur
abundantly in the pastures.