InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 197½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: dinsdag 16 december 2008, 13:2416-12-08 13:24 Nr:152278
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:152275
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stro Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Spirithorses schreef op dinsdag 16 december 2008, 13:04:

Nog even iets om over na te denken:
Stro bestaat voornamelijk uit vezels, opgebouwd uit cellulose. Nou zullen paarden met een slecht functionerende darmflora (door bijvoorbeeld te veel zetmeel uit krachtvoer e.d.) hier weinig mee kunnen doen, en daarom zal stro wel worden gezien als iets dat alleen vulling is. Voor het gemiddelde paard dat dagelijks meer dan pakweg 100 gram krachtvoer krijgt klopt dat; die zullen niet in staat zijn om die cellulose te benutten.

Paarden die geen krachtvoer krijgen, een perfect werkende darmflora hebben, zijn echter prima in staat zijn om cellulose te benutten als energiebron. Dat is de reden dat ze op alleen hooi al dik kunnen worden. Cellulose is voor die paarden zelfs de belangrijkste energiebron.

Voor wat betreft cellulose is er weinig verschil tussen hooi en stro: het is de houtachtige stof waaruit de celwanden van die planten gemaakt zijn. Ik vermoed dan ook dat voor paarden die geen krachtvoer krijgen stro een waardevolle energiebron zal zijn die nauwelijks of niet onderdoet voor hooi.

Per slot van rekening is er ook een reden dat paarden graag stro eten. De meeste dieren eten niet spontaan iets waar ze helemaal niks mee kunnen. Ik denk dan ook dat paarden van nature wel degelijk iets hebben aan het eten van stro, namelijk dat het een waardevolle energiebron voor ze is omdat het tjokvol cellulose zit.

Ik suggereer hiermee natuurlijk niet dat je beter geen stro kunt geven; in tegendeel. Maar wie denkt dat er in stro niks zit en dat het loze vulling is en dat het dus geschikt is om een sober paard te laten afvallen kan voor een verrassing komen te staan. De meerwaarde van stro zou dan hooguit liggen in het feit dat het minder lekker is, er langer op moet worden gekauwd, en dat het paard er netto dus minder van zal binnenkrijgen.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Volg datum > Datum: dinsdag 16 december 2008, 17:3516-12-08 17:35 Nr:152292
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:152289
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Camee, de bal en clickertraining Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Amable schreef op dinsdag 16 december 2008, 17:03:

> Frans Veldman schreef op dinsdag 16 december 2008, 12:27:
>
>> Frans Veldman schreef op maandag 15 december 2008, 19:43:

>> "If your only tool is a hammer, you tend to see every problem
>> as a nail."
>
> Heb je misschien ook al enig idee van de prijs dan?

Waarschijnlijk lukt het ons om de ballen van 1.20 voor 59.95 Euro in de webwinkel te leggen. En dan heb je een goede kwaliteit, die bij lik prikken niet ploffen (anti-burst), en waarbij geen weekmakers zijn gebruikt (slecht voor paard en milieu).

Frans
Volg datum > Datum: woensdag 17 december 2008, 1:2317-12-08 01:23 Nr:152309
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:152308
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ogen schoonmaken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Nick Altena schreef op woensdag 17 december 2008, 0:50:

> Dit lezende zou ik van jou nu eindelijk ook wel eens die bron
> willen zien waarin jou duidelijk is geworden dat een
> Himalaya-steen bijzonder arm is aan grondstoffen.
> Heb er al diverse keren naar gevraagd maar tot op heden.....

Koop gewoon zo'n ding joh, er zit een etiketje bij waarop staat wat er in zit. En als je dat geld er niet voor over hebt (begrijpelijk) dan kun je dat ook vinden op de diverse sites waar ze hem verkopen. Zowel bij de paardendrogist, als bij sectolin en tientallen anderen staan de ingredienten genoemd. Allemaal dezelfde waarde. Bij sommigen kun je zelfs als je goed kijkt het etiket op de steen zien zitten. :)*
En verder is er nog zoiets als gezond verstand: Als je eenmaal weet hoe opgelost zeezout in een vaste vorm overgaat dan weet je ook dat dit soort zout zijn ingredienten in verschillende lagen afzet, en dus nooit een keurig mengsel kan opleveren. Dit soort zout is van nature zeer arm aan verontreinigingen... eh pardon, sporenmineralen.

> Op je pagina voor die likstenen zie ik geen enkele bron die ook
> maar iets schrijft over die Himalaya-steen.

Nee, want voor de ingredienten raadpleeg je doorgaans het bijgeleverde etiket. Er is iemand die zo'n etiket drukt, en dat is met een bepaalde bedoeling weet je?

> Zelfs de bronnen van je bronnen niet.

Ik dacht al, wat is het stil ineens. Je had je tijd beter kunnen investeren in het even nadenken hoe je normaal gesproken aan een ingredientenlijstje komt. Niet door bronnen van bronnen te raadplegen, maar door gewoon het etiket te lezen. :-)

Maar goed, genoeg tijd gestoken in deze nonsens, ik neem aan dat je er zelf verder wel uitkomt. Mocht je nog ergens een nog betrouwbaarder bron tegenkomen dan de opgave van de fabrikant zelf waar andere waarden in staan, of ergens een laboratorium weet te strikken die alle metingen nog eens dunnetjes over gaat doen en waar significant andere waarden uitkomen, dan hoor ik het graag. Tot die tijd heb ik weinig behoefte in eindeloos gespeculeer over die stenen. Ga de fabrikant vervelen en vertel ze dat ze een etiket moeten maken waarop de door jou gefantaseerde waarden staan of zo.

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 197½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact