Piet schreef op zaterdag 29 november 2008, 10:43:
> Het schrijven dat clickertraining iets is , wat elke betere
> paardentrainer zonder meer zou moeten kunnen is
Dat is niet wat ik beweer. Wel dat ze bepaalde onderdelen zoals timing al onder de knie horen te hebben. Natuurlijk zijn er wat spelregels met betrekking tot klikkertraining, dus enige bijscholing is natuurlijk wel nodig.
> Een kip is een uitstekend middel om je eigen vaardigheden te
> testen. Ze neemt geen genoegen met 'sloppy' training.
Ik weet het. Het zal je misschien verbazen, maar met kippen heb ik ook al ervaring. De afgelopen zomer heb ik praktisch iedere dag buiten ontbeten, en de kippen hadden dat al snel door. Het is dan uiterst vermakelijk om zelf al etende af en toe een kruimeltje met gepaste timing beschikbaar te stellen en zodoende de kippen allemaal dingen te leren. De ene kip leer je een sprongetje te maken, de andere om een pirouetje te maken.
Ik geef toe, geen klikkertraining, het was gewoon puur voor vermaak en had verder geen enkel doel. Maar ik zou willen dat paarden zo snel leren

> Ik KEN jouw resultaat van te voren Frans , al stelde ik een
> halve dag kip trainen voor, na die tijd zou je wanhopig
> gedesillusioneerd tegen de muur hangen van ellende. D:)
Het is jammer dat je dit gewoon zo invult voor een ander zonder te weten wat de ervaring van die ander is. En uiteraard ben ik geen expert in kippen, en ook op het gebied van klikkertraining zal ik ongetwijfeld nog wel het een en ander kunnen leren, net zoals op elk gebied trouwens.
Nou zijn kippen wel wat anders dan paarden, en hoewel de principes van klikkertraining hetzelfde zijn zul je voor de training van kippen wel iets over kippen moeten weten. Je begint met klikkertraining altijd met iets dat het natuurlijk gedrag is van het dier, maar om daar goed mee aan de slag te kunnen moet je natuurlijk wel weten wat dat natuurlijke gedrag is.
Jouw voorbeeld over een kip aan een elastiekje laten trekken kan inderdaad een hopeloze opgave zijn voor iemand die niets van kippen weet, maar zodra je hebt gezien hoe kippen een worm uit de grond trekken is het al veel gemakkelijker om een plan van aanpak in elkaar te zetten. Nou is dat met het elastiekje misschien voor de meesten nog wel voor te stellen, maar ik kan me voorstellen dat er ook opdrachten zijn die wat meer specifieke kennis over de kip vereisen.
> Ook ik dacht dat ik er toch wel redelijk bedreven in was
> na een aantal jaar alleen maar geclickerd te hebben, totdat
> ik de workshop van Bailey volgde. Diep! moest ik door
> het stof, ik had niet meer vaardigheden dan de eerste
> beste huisvrouw die zulke leuke dingetjes met haar
> hondje kan doen.
Ja, maar dat geldt niet alleen voor klikkertraining. Wat mij gewoon wat irriteert is dat je het klikkertrainen niet alleen beschouwt als *De Enige Echte Methode* maar ook nog doet alsof het iets is dat anderen niet zouden kunnen. Met name je stelling dat andere trainers geen goede timing zouden hebben vind ik hilarisch.
> Dus even bespreken wat je wilt aanleren en maximaal 2 uur
> trainen met een filmpje van het eindresultaat.
>
> Conrad, (ik weet zeker dat ie mee zal willen doen en er de
> sport van inziet) en ik zullen voor degene die dat het
> beste lukt en gefilmd heeft een passend kerstcadeau
> bedenken

Als het aan mij ligt liever ergens in de zomer, dan kan ik me tijdens mijn ontbijt vermaken. Op dit moment zie ik het niet zo heel erg zitten om buiten te gaan ontbijten, of om speciaal naar buien te gaan om kippen te gaan trainen.
Maarre, ik heb voor komende zomer al een projectje met klikkertraining voor onze paarden. Misschien dat jou dat gaat overtuigen dat we ook met klikkertraining overweg kunnen.

Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."