joop schreef :
> Het lijkt inderdaad beter om paarden met meer kans te redden.
> In werkelijkheid weet je niet van te voren hoeveel een paard
> nog kan. Er zijn er heel wat die na een tijdje bijkomen in de

> groten stroom extra werk op, terwijl ook hier het aantal
> opvangmogelijkheden achteruit loopt. Opvangers willen helaas
> inderdaad bijna altijd een berijdbaar paard. Gelukkig hebben
> opvangadressen hier wel vaak de beschikking over genoeg land.
Daar draait het om: genoeg land en de liefde en inzet (ook financiëel) van een heleboel toegewijde mensen die bereid zijn offers te willen brengen in het belang van zo'n dier.
Wij nemen dus niet elk paard op dat wordt aangeboden. Paarden die met veel pijn in het land staan, paarden die enorme medische zorg nodig hebben, paarden met zware gedragsproblemen, door welke oorzaken dan ook, nemen wij niet meer hier op. Het heeft geen zin en niemand 'wil' ze. En inderdaad neig ook ik er steeds meer naar om te zeggen dat voor één ongezond paard dat gered wordt een gezond paard naar de slacht gaat.
Zo heel af en toe nemen Jack en ik wel een ziek/probleem paard op waarvan wij het gevoel hebben dat we dit paard wel beter krijgen, zoals indertijd met Puck en met Bombita. Maar dat zijn dan paarden die bij ons kunnen blijven, waar wij persoonlijk dat stukje verantwoordelijkheid voor nemen.
Ook hebben wij de verantwoordelijkheid naar onze andere paarden toe. Je kúnt het nou eenmaal niet maken om tig paarden te willen redden maar dan moeten ze wel hutje mutje staan. Ook wij zijn wel eens de fout in gegaan door een paard te willen 'redden' dat niet meer te redden was. Denk aan Mazir bijvoorbeeld, wat hebben we daar achtereenvolgens hoop, vertrouwen en toen verdriet van gehad.
Wat Sharky betreft: Ik vind het een prachtig initiatief dat jullie hem willen redden en teruggeven aan de vorige rechtmatige eigenaar, maar wat krijgt hij daar voor leven? Heeft iemand dat al onderzocht? Misschien komt hij daar wel dag en nacht op stal. Hoe gaat hij gereden worden? Stel, dat paard gaat terug en hij krijgt een dik vet bit in en prikkende sporen tegen zijn flanken, of wordt alsnog verhandeld; heeft iemand daar al over nagedacht?
Groet, Pien