Frans Veldman schreef op dinsdag 11 november 2008, 11:41:
> Mariss schreef op dinsdag 11 november 2008, 11:35:
>
>> Heb jij enig idee waarom sommige paarden zo reageren op suikers

> "hebben het in de genen", maar ook binnen een ras vind je een
> verscheidenheid aan aanleg.
>
> Frans
dat is dan waarschijnlijk doordat dat 'ras' op zich
een mengelmoes is van vanalles, zowel koudbloed,
pony als meer heetbloedige types
die genetische reaktie op suikers moet toch wel ergens terug te voeren zijn
tot een door externe omstandigheden gewijzigd verteringssysteem
een heel schrale omgeving met weinig snel beschikbare suikers
maar toch een florerend paard (of ander dier)
bekijk bv de shet en de fjord,
in hun thuisomgeving perfekt in het vlees
maar in de weiden van de lage landen + het algemeen voedersysteem
héél snel té dik en doorgaans de eerste klanten voor bevangenheid
en andere spijsverteringsgerelateerde aandoeningen
en anders is het écht een mutatie-gebrek
wat ook weer genetische geintroduceerd wordt door bloedmenging binnen
wat heet rassen (doorgaans niet meer dan stamboeken)