muriel schreef op vrijdag 7 november 2008, 21:46:
> verder met clickeren. Dat het een hele efficiente methode is
> geloof ik graag dr. Skinner de psycholoog was geen lekker ding
> en had de methode voor minder mooie gedachte uitgevonden.

> koekje heeft gehad).”
>
> Hier moet ik altijd aan denken als Skinner wordt genoemd
> vanwege zijn meest vriendelijke methode.
Zoals Piet ook al onderstreepte heeft Skinner het clicker niet uitgevonden! Even terug schreef ik dan ook: "van Skinner tot clicker"...
De politieke lading achter Skinner is een totaal ander verhaal. Een verhaal dat zelfs gezorgd heeft dat behaviorisme als wetenschappelijke stroming een tijd lang "not done" was. Op zich uiteraard al weinig wetenschappelijk om wetenschap door onderbuikgevoelens te laten sturen, zelfs zonder de VS anno 1948 te beschouwen (ook vóór de oorlog zijn veel van de wandaden aan nazi-duitsland toegeschreven in de VS uitgevonden!).
Feit is gewoon dat de talloze proefnemingen van Skinner c.s., de telefoonboeken vol resultaten, Schedules of reinforcement, een solide stuk werk is waar uitstekend op verder te bouwen is. Dit staat nmm volkomen los van politiek maatschappelijke zijsprongen.
Maar toch heel even dan.
Skinner had in principe in zijn Walden 2 niet geheel ongelijk. Het zou bijvoorbeeld een maatschappelijke verbetering zijn (nmm) als de overheid een ongewenst gedrag, zoals door rood licht rijden, niet bekeurt maar in plaats daarvan een gewenst gedrag, zoals een jaar niet vastgesteld door rood licht te hebben gereden, beloond met een wegenbelasting vermindering.
Het gaat om de idee, he.
Het zou ook véél beter zijn voor kinderen, vervolgens beter voor de maatschappij als geheel, het naar school moeten te vervangen door naar school willen. De enige manier daartoe is dat "school" staat voor een grotere mate van beloning dan mate van straf.
Het gaat om de idee, he.
Ik weet nog wel een sterker effect. Wat zou er gebeuren als je er maatschappelijk voor zorgt dat iedereen het leuk gaat vinden te werken. Dus niet te moeten werken maar te willen werken? Het kan!
Leidt wel tot een instant veelomvattender economische crisis dan ooit meegemaakt
