eddy DRUPPEL schreef op donderdag 16 oktober 2008, 15:19:
> Marleen den Arend schreef op donderdag 16 oktober 2008, 13:55:
>
>> Ik ben ervan overtuigd dat een scheef, uit balans lopend
> binnengekregen de laatste vier jaar kwamen van recreatieve
> ruiters die GEEN enkele technische klassieke opleiding heben
> gehad . De wedstrijdruiters reden hun paard behoorlijk recht
> .Wedstrijdruiters zijn bij mij wel ver in de minderheid .
En Soraya dan? Ik ben verre van klassiek opgeleid maar haar probleem was er al voor ik haar kocht, toen was ze 7j. Ze heeft een jaar daarvoor op de wei gestaan en daarvoor heeft ze op een dressuurstal gestaan waar een klassiek opgeleide ruiter haar reed, ze was dan 5. Dat was niet al te lang, wegens haar grilligheden. Daarvoor heeft ze ergens in Nederland gestaan waar ze opgeleid is en als je kijkt wat ze kan, moet dat toch iemand geweest zijn met enige kennis van dressuur.
Ik veronderstel dan dat ze toch vnl gereden is door dressuurruiters met kennis van zaken (de manier waarop spreken we nu effe ni over), toch was haar blokkage in de rug al enkele jaren oud volgens de osteopaat.
Nog even een aanvulling op het topic: ik denk dat vele ruiters hun paard zien als een 'iets' dat geen pijn kan hebben door te lopen. Hier bedoel ik mee dat velen er niet bij nadenken dat een paard spierpijn kan hebben. Neem nu een ruiter dat nog naar school gaat en naar de manege mag van de ouders op woensdagnamiddag en in het weekend. Woensdag even stevig rijden want je kan maar 3x/week. Zaterdag zin in wat sprongeskes, joepie nog wat hoger. Zondag is't mooi weer dus een lekkere lange wandeling met een goede crossgalop. De rest van de week staat het beestje op stal. En als de vakantie begint moet het beestje ineens alle dagen lopen. Ik wil ni weten hoe zo'n paard zich voelt in zijn vel, kan nooit goe zijn.
Indien het paard op de wei staat, zal het al een tikkeltje beter zijn wegens de doorbloeding bij de beweging en dus beter voor de stijfheid.
Zo'n recreatiepaarden zijn er ook en nog geen klein aantal denk ik. Het grootste aantal van die ruiters doen dit door onwetendheid en zijn van geen kwaad bewust want dat is iets dat in de meeste maneges niet verteld wordt.
Dit draagt ook bij tot slijtage.
Ruiters die zelf sporten (buiten paardrijden dan hè) gaan hier misschien sneller over beginnen nadenken omdat ze zelf ondervinden dat te veel vragen van hun lichaam leidt tot mankementen. Een lichaam moet in balans zijn, conditie moet worden opgebouwd en worden onderhouden en bepaalde spiergroepen moeten getraind worden om een reeks oefeningen aan te kunnen.
Meer blessures in het sportcircuit lijkt me logisch omdat er meer gevraagd wordt van het paard maar het trainingsschema zou normaal gezien beter moeten zijn zou ik denken.