Martien van Schubert schreef op vrijdag, 15 oktober 2004, 14:51:
> Esther schreef op vrijdag, 15 oktober 2004, 14:32:
>
>> Martien van Schubert schreef op vrijdag, 15 oktober 2004, 14:19:

> mijn paard gerust klei eten als ze dat wil, want ik kan niet 24
> uur per dag in de wei gaan zitten.
>
> Gr. Martien.
Ok, de oorspronkelijke vraagstelling was of er een mineralentekort was omdat het paard leem ging eten, of leemklei. Waar ik eerlijk gezegd dan op doel is welke mineralen zitten er in leem en/of klei, waarom ze dus zo graag ineens gaan likken. Mijn ervaring is namelijk wel dat in mineralensteen werkt tegen het zand eten of klei likken, snappie?? Dus zo een paard zet je dan niet in een betonnen paddock of stal, maar je probeert iets aan het mineralentekort te gaan doen. Ik weet dat er leem wordt gebruikt bij paarden, voor inwendig gebruik is die heilleem ontdaan van alle zand. Deze link over de leem kreeg ik van iemand,
http://www.chi.nl/assortiment/voedingssup.htmlKunnen we elkaar dan nu weer volgen?? Mijn reaktie gaat dus eigenlijk om de vraag waarom paarden zand en of leem likken, ik kan me ook best vinden in dat ze het doen om afvalstoffen kwijt te raken, maar ik weet dus ook dat het een mineralentekort kan zijn. En wie weet bind de leem de mineralen wel, een mineraal heeft meen ik ook weer meerdere mineralen nodig om zijn werk te doen, dat ben ik nog aan het uitzoeken hoe dat werkt.
Wist je bijvoorbeeld dat er is onderzocht dat een tekort aan selenium en zink een oorzaak kan zijn van huidproblemen. Helaas is het grasland tegenwoordig veel minder gevarieerd qua kruiden en planten als vroeger, dus een voedingstekort ligt op de loer. Dus daarom de vraag wat de verschillen tussen klei en leem en zand zijn, dan bedoel ik daar dus mee welke mineralen zitten er in. Zelf zou ik erg oppassen als een paard klei of zand of leem eet, juist met het gevaar van de zandkoliek op de loer.
Groeten Esther