> Mijn shet heeft wel eens gaskoliek gehad en de dierenarts
> adviseerde tijdelijk stap,stilstaan,stap,luisteren of je bij de
> flank darmgeluiden hoort.

> weet en dat daar de problemen van komen.
> Houdt hem goed in de gaten en bewegen is erg belangrijk.
>
> Groet conny
Hoi Conny,
Nee, te dik issie zeker niet. Hij is 80 kilo te licht (geweest)! Vorig jaar deze week is hij geopereerd in Someren

Hij zou dikkedarmverklevingen hebben en een kleine kans op overleven... De verklevingen bleken er achteraf toch niet te zitten en het paard is letterlijk van voor tot achter en van binnen en buiten onderzocht maar er is niet gevonden waarom hij koliekerig bleef. Kreeg 'm uiteindelijk weer mee naar huis met pijnstiller en 'kijk maar hoe het gaat'. Nu probeer ik 'm ruim 15 maanden om te zetten naar een PN dieet (hij komt van een 'standaard manege') maar hij komt hier dus niet van aan (ook probiotica geprobeerd).
Sinds een aantal weken ben ik tegen m'n zin in toch begonnen met
krachtvoer bij voeren en nu komt hij wel goed aan, is hij actief en loopt blij te rennen met m'n andere ruin. Ik ben hier blij mee, ik wil 'm niet weer broodmager en futloos de winter in sturen. Hij moet uiteraard het liefst wel onbeperkt hooi/kuil kunnen eten.
Ondertussen heb ik tijdens mijn zoektocht meerdere koliekverhalen door hooi gehoord (bv. veroorzaakt door de droogte van het hooi. Het paard moet dan overmatig slikken waardoor er te veel lucht mee naar binnen gaat... Zeer plausibel in het geval van dit paard, ik zie 'm soms overdreven slikbewegingen maken met heel z'n hoofd. Ook op gras. Tandarts is al 2x geweest...Daar ligt het probleem niet.). Binnenkort wil ik natgemaakt hooi proberen bij 'm (hij dipt het soms ook zelf in water) maar het zou kunnen dat ik 'm dus weer buikpijn ga bezorgen hiermee... echt veel zin heb ik er dus niet in.
Hij eet nu alleen vrij natte kuil (rond de 12 kilo per dag) en
krachtvoer (geeft mij ietwat logistieke problemen aangezien mijn andere ruin wel floreert op een gevarieerder PN dieet. Hij moet nu het 'gewone' hooi alleen verorberen).
Het lijkt mij gezien de historie van mijn paard vrij aannemelijk dat zijn dikke darm op z'n minst erg gevoelig is voor bepaalde dingen. Ergens is er 'iets' mis...? Echter in Someren niet gevonden. Wormen is hij zeker gevoelig voor, ook water uit plassen op natte dagen doet 'm niet goed en een simpele weersomslag is hij ook niet blij van. Vandaar mij post hier ivm 'gewoon' hooi. Dat is tot nu toe een grote gemene deler.
Ik ben op zoek naar oorzaken (soort allergie tegen iets in 'gewoon' hooi...?) en oplossingen.
Is natte kuil heel anders dan droge kuil en gewoon hooi? Heeft hier door (meer) bacteriologisch anaerobe verbranding in het pak een omzetting plaats gevonden van 'het irriterende stofje' in iets anders... Of is er een stof bij die de irritatie verminderd ... of... of... Of denk ik nou te moeilijk...?
Pfff.
En dat alles ff op je werk tussendoor

Hopelijk is het niet te warrig geworden.
Greets,
Martina