Goed, ik had beloofd nog iets meer te vertellen over het melkuier verhaal.
Ik weet, dat mijn merrie veulens heeft gehad. Eén in 1999, en één in 2001.
In 2003 is ze verkocht aan iemand anders, heeft haar twee jaar gehad, en toen kwam ik en nam haar mee, in 2005.
Na zo'n 3/4 jaar, ontdekte ik, dat als je in de spenen knijpt, dat er dan melk komt, echt flinke stralen. okee, hormoonbalans in de war, en heb een hormoonkruidenkuur gegeven. Ik heb het niet steeds gecontroleerd, maar half jaar later, jaaa, nog steeds melk, wel drie stralen tegelijk.
Ik heb haar ook een keer volledig uit haar dak zien gaan, toen er een groepje paarden passeerden, met een veulen erbij. hinniken, meerennen, schrapen.
Inmiddels heb ik ook gezien, dat ze echt erg dol is op kleine wezens, of het nu babykatten, kleine hondjes, of mensenbabies zijn. Ze steekt rustig haar snoet in een kinderwagen, om de geur eens lekker op te snuiven. Of in een vachtje, als het maar klein is. Met veel geduld draagt ze kinderen rond, die nog weinig kunnen, met hen is ze braver dan met mij.
??? Kwam hier een vraag over unwinding. Wat is dat nou weer. Ik had al wel eens een dierentolk geraadpleegd, maar dat ging eigenlijk niet zo erg ver, er kwam niet zo veel uit. Ja, dat ze gras lekker vindt, maar, dat kan ik zelf ook wel bedenken, iedereen hier wel, denk ik. Maar Ytje, van unwinding, ging wat verder. Die doet natuuropstellingen. Da's interessant, dacht ik. Net zoals familieopstellingen, maar dan met dieren. Ach, toch komkommertijd, laat ik het eens proberen.
Ik belde, eigenlijk in een spontane opwelling. Terwijl ik vertel aan de telefoon wat mijn vraag is, namelijk; waarom is dit paard zo stijf en staakt ze vooral in de lente? Het lijkt erop dat het seizoensgebonden is. Ze staakt dan extreem, en dan een paar maanden later, is het allemaal weer over en kan ik weer normaal buiten rijden. Terwijl ik het vertel, aan de telefoon, krijg ik een ingeving.....dit gaat om een veulen...
Ikke naar Friesland. Ytje ging zich verplaatsen in Kipardie. Wat er toen gebeurde:
Ytje krimpt in elkaar, en trekt zichzelf in een linkerbuiging. "laat me met rust" is de eerste boodschap. Omdat het zo zwaar aanvoelt, stapt Ytje even uit het veld.
Even later, stapt ze weer in. Ze zegt, ik zie een klein veulentje, met maantjes die nog rechtop staan, helemaal samen zijn wij.
Van het ene op het andere moment, is het veulen weg. Een groot verdriet, nestelt zich in de linkerflank en hoopt zich op in de spieren. De emoties komen ook door, ik mag zien hoeveel verdriet er is. Inmiddels ligt de therapeute op de grond, helemaal in elkaar. 'Dit mogen ze me nooit meer aandoen' was de volgende boodschap Een zee van verdriet. Gaat niet in je kouwe kleren zitten, trouwens.
Ytje heeft in het energetisch veld (hoe ze dat doet weet ik niet) een begin gemaakt om die knoop verdriet, die aan de linkerkant zit, in beweging te krijgen. Ik krijg een oefening mee, om Pardie te steunen.
De volgende ochtend wordt ik wakker met de herinnering aan het beeld van een uil, die nu bij Kipardie is. Mijn gevoel was; okee, nu is er hulp.
Ik moet zeggen, dat ik helemaal niet zo erg helderziend ofzo ben. Ik heb er wel interesse in, en ik weet dat het niet altijd helemaal nauwkeurig is, of dat het goed te interpreteren valt. Best lastig, om die dingen te begrijpen.
Dat Pardie linksgebogen is, weet ik. Het is allemaal zo teer, deze materie. Je kunt denken.. wat mot je ermee.
Maar ik was nieuwgierig. Vandaag heb ik de fokker gesproken. Ik vroeg me af hoe dat dan gegaan was, met dat veulen, met welke leeftijd is het van Kipardie afgenomen? Met 4 1/2 maand, net als alle veulens. Heel natuurlijk, hoor, zei ze erbij, de melk gaat dan al opdrogen, dus dan wordt het tijd dat het veulen er van weg komt. Ik vroeg: maar, ziet u dan dat de moeder het veulen weg gaat duwen bijvoorbeeld? Nee, dat niet. En, dat opdrogen van de melk, dat is niet zo goed gelukt bij Kipardie, hoor! Nou, daar had ze nog nooit van gehoord. Maarre, paardenmelk is heel gezond, zeggen ze, je kunt een glaasje ervan nemen!
Dat doe ik maar niet, geloof ik.
Ik vroeg me af, wat is een 'natural' leeftijd om veulens van hun moeder af te nemen? Ik denk dat 4 1/2 maand wel wat vroeg is, maar dat er ook fokkers zijn die 3 maanden wel oud genoeg vinden.
In ieder geval was het voor Pardie te vroeg, véél te vroeg...
Maf verhaal hè? Ik wou het toch graag met jullie delen...
Zijn zo van die dingen die je bezig houden, als je dol bent op je paard...
groetjes Clarissa