Piet schreef op dinsdag 19 augustus 2008, 20:19:
> Cedric Coucke schreef op dinsdag 19 augustus 2008, 0:27:
>
>>
> Ik heb geen emulgator maar nog wel de biotex in mijn
> auto voor je
> Piet
> Training is a mechanical skill
Hallo Cedric
Die vraag heb je al eens eerder gesteld. Heb je van mij ook een antwoord op gehad
, zie gecopieerd stukje hieronder:
Cedric Coucke schreef op donderdag 28 februari 2008, 15:13:
> Op dit moment maken we tinctuur maar dat vervliegt dan ook snel.
> Alle info hartelijk welkom.
>
> Gr.Cedric
Gel weet ik niet, Cedric, recept voor zalf en creme (geen idee hoe ik het streepje erop moet zetten) overgenomen uit een boek dat hier in de kast staat:
Zalven en Cremes
Cremes zijn mengsels van olie of vet en water en kenmerken zich doordat ze mengbaar zijn (d.w.z. dat ze zich kunnen vermengen met of geabsorbeerd worden door de huid). Zalven bevatten daarentegen uitsluitend olie of vet en vormen een aparte laag op de huid. Ze komen met name van pas wanneer de huid al zwak of zacht is of als er behoefte aan enige bescherming tegen extra vochtopname bestaat. Traditioneel werden zalven gemaakt van dierlijke vetten. De eenvoudigste methode is het gedurende enkele uren verhitten van gedroogde kruiden in gesmolten reuzel of vaseline.
Cremes kunt u gemakkelijk maken met emulgerende zalf (verkrijgbaar bij de meeste apotheken) Dit is een mengsel van olie (gewoonlijk paraffine) dat, vermengd met een bepaalde hoeveelheid water, een creme vormt. Bij de gangbare methode wordt het gedroogde kruid verwarmd in een mengsel van emulgerende zalf en water (of een mengsel van water en alcohol voor een betere extractie van de actieve bestanddelen van het kruid). De verhoudingen bij deze methode zijn meestal: 300 gr emulgerende zalf, 135 ml glycerol, 165 ml water en 60 gr gedroogd kruid.
Als alternatief voor emulgerende zalf kunt u de volgende elementen gebruiken: 100 gr zonnebloemolie (of een ander gelijkwaardige olie), 25 gr witte bijenwas, 25 gr watervrije lanoline (wolvet), 75 ml water, 25 ml glycerol en 50 gr gedroogd kruid.
In beide gevallen laat u de emulgerende zalf of de vetten au bain marie smelten. Daarna voegt u de overige ingrediënten toe en verwarmt alles drie uur. Haal het mengsel door een fijne nylonzeef, filterzak of wijnpers en roer daarna constant door de creme totdat ze koud is. Bewaar de creme in afgesloten plastic of glazen potten. Op deze manier gemaakte cremes blijven doorgaans enkele maanden goed. U kunt hun houdbaarheid verlengen door ze in een koele kast of koelkast te bewaren of door vijf druppels benzoë (te koop in kruidenwinkel of apotheek) als conserveermiddel aan het mengsel toe te voegen.
Waarschuwing uit hetzelfde boek:
Valkruid (Arnica montana) mag beslist niet op een kapotte huid gebruikt worden daar het giftig is.
Misschien heb je hier wat aan?
Groetjes, Els.