Ellen2 schreef op vrijdag 20 juni 2008, 18:45:
> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 20 juni 2008, 11:54:
>
>> Gewoon effe iets om mee over te denken .
> woord/klick als bridge???
>
> eigenlijk interessante (theoretische dan wel) vraag
> Eva? Piet? ....
Allereerst vind ik dat iedereen die hier op geantwoord heeft gelijk heeft. Er worden alemaal mooie manieren van aanpak besproken.
Ik denk toch dat jullie iets over het hoofd zien. Ik denk eigenlijk dat een 'paardenmiddel' als speedclickeren zoals ik het toepas op mij onbekende paarden alleen niet te doen is.
Een definitie voor speedclickeren zou kunnen zijn: het al doende afspreken met een paard dat wanneer hij doet wat ik wil er een beloning volgt.
Het pure basisbegrip van wat positief bekrachtigen inhoudt zonder enige ruis van tussengeschoven nodige zaken die eerst aangeleerd moeten worden. Dus zonder de vertragende factoren als beleefd zijn , mijn ruimte- jouw ruimte, blijven staan waar je staat e.d. Maar wat daarom juist aan mensen die het willen zien de geweldige kracht van positieve bekrachtiging laat zien.
Ik ben er van overtuigd dat speedclickeren met een niet- clickerwise paard alleen niemand 5 minuten volhoudt, omdat dan het paard met zijn hoofd bij jou niet meer weg is te slaan en da's niet makkelijk als je bij de achtervoeten wilt uitkomen
Je ontkomt er niet aan om dan eerst de basics aan te leren aan een paard en dan verval je dus in normaal clikkeren.
Ook dan kun je de handelingen, zoals ik die op de Poedertoren toepaste, uitvoeren en zou het wel eens nog sneller kunnen gaan,
omdat je paard bepaalde zaken al geleerd heeft.
Wat jij beschrijft Ellen, heeft eigenlijk niets met clikkeren te maken.
Het is de methode van Bill Dorrance of zelfs
Parelli ( die ondermeer daaruit is ontstaan), hoewel daar onderling natuurlijk verschil in zit.
Je oefent een bepaalde druk uit en laat die op het juiste moment vallen.
Je voegt dus iets onprettigs toe en je haalt die weg als het resultaat bereikt is. Je paard is dan vermijdend aan het leren.
Clikkeren gebruikt of voegt nooit iets onprettigs toe. Het gaat uit van de wil van het paard om het 'goede' te doen, omdat het weet dat het daarvoor beloond wordt. Je traint dan dus positief.
Piet
hoof issues are man made; not genetic