Anita Cats schreef op dinsdag 17 juni 2008, 9:31:
>
>> Je paardje ziet er in elk geval content uit, wat toch al wat
>> zegt!!

> Duidelijke uitleg Sibyl, ik ben benieuwd wat ik vrijdag
> allemaal ga horen vind het erg interessant, ik zal het
> vrijdagavond hier vermelden voor de geintereseerde,
> (
www.equireva.nl komt langs).
De buiging begint natuurlijk altijd vanuit de ribbenkast (rond je binnenbeen) en als je paard daar goed op reageert krijg je vanzelf de juiste stelling. Er is een groot verschil tussen stelling en buiging. Stelling is enkel in de kaak en buiging gaat over de hele wervelkolom. Maar mijn ervaring is dat als je de kaak los hebt (door stelling) de buiging en het juiste evenwicht op beide schouders er gemakkelijker op volgt. Op dit moment hoef ik nog weinig stelling te vragen aan mn paard omdat die vrij goed rond mijn binnenbeen buigt en dan de stelling er zelf in brengt, maar vergeet niet dat elk paard scheef is en je daar elke dag weer aan moet sleutelen, hoe weinig scheef het ook is. Bij mij wisselt het bijna dagelijks, omdat ik de neiging heb om de scheefheid iets te grondig aante pakken waadoor hij de volgende dag weer wat meer moeite heeft op de andere hand, moet dus nog veel leren...
Maar die techniek van binnenhand hoog voor de stelling werkt vooral goed als ze graag op de binnenschouder vallen. Deze techniek is zeker niet verouderd, Philip Karl promoot deze methode nu enorm en heeft prachtige resultaten. Het sluit ook erg nauw aan bij de Alexandertechniek (een techniek voor mensen die Joni Benltley heeft toegepast op ruiter), die zegt dat je hoofd-hals vebinding los moet zijn om de rest van je lichaam op een goeie manier te kunnen gebruiken, daarom dat ik er ook zo achter staat want zowel voor mens als voor paard werkt dat heel goed. Maar hoe dan ook, het op pc uitleggen is niet gemakkelijk omdat de techniek op zich natuurlijk weinig nut heeft als de timing bijvoorbeeld niet goed is, en dat geldt voor alles natuurlijk, ook bij grondwerk zoals je wel weet. Vraag je paard om weg te gaan voor druk en je blijft de druk aanhouden als hij er al van weg gaat is de oefening totaal mislukt.
Niet alle paarden reageren even goed op de techniek omdat ze het ook niet allemaal nodig hebben, als ze al los zijn in de kaak en je vraagt het op die manier hebben ze de neiging om bijna helamaal achter de teugel te kruipen, dan moet je juist weer even recht rijden en ruimte onder de kaak vragen.
Wat dat achter de beweging betreft, dat wil niet zeggen dat je helemaal naar achter leunt hoor, en het blijven ook foto's he, moeilijk om te beoordelen.. maar het ligt meer aan het zadel dat je beenhouding naar voor brengt en daardoor je heupen niet genoeg bewegingsvrijheid meer geven, ze een beetje "vastzet" als het ware waardoor je mogelijk een fractie van een seconde te laat mee bent, maar geloof mij, er zijn er velen die veeeel meer achter de beweging zitten, kijk maar 2 minuten in een manege, daar liggen ze bijna op hun paard, maar ook daar ligt het meestal aan de zadels die veel te smal zijn aan de schoft bijvoorbeeld en het zadel naar achteren kantelen..
Veel succes ermee