Ingrid den Ouden schreef op dinsdag, 28 september 2004, 7:26:
>> Hans, ik vraag me het volgende af : Zou het kunnen dat het aan
>> de manier van bekappen kan liggen of een hoef sneller afslijt ?
>> Mijn paarden zijn allemaal op de Natuurlijk Bekappen manier
>> bekapt (lage hielen dus) , lopen dagelijks in de les, maar als
>> ik er niet wekelijks en stuk afvijl krijgen ze net zo goed hoge
>> hakken en draagranden hoor....
>> Groet, Pien
>
> Hoi Pien
> Ik ben geen Hans, maar ik vraag me eigenlijk af bij jouw vraag,
> lopen jouw paarden dan ook dagelijks meerdere uren over de harde
> weg?
Hmmm, niet dagelijks, wel zeer regelmatig. Eergisteren mini trektocht van 4 uur gehad, over betonnen Belgische wegen , keien, casseien, vuursteen, grindpaden. Dat vind je hier allemaal in het bos Grr.
Ik moet zeggen dat ik zelf onder de indruk was van het lopen van de paarden. Zelfs onze nieuwe Steffie, na 14 jaar hoefijzers pas 2 maanden van de ijzers af . Voor hem had ik hoefschoenen gekocht die te groot waren dus moest ie mee zonder. Oké, hij liep wat gevoelig over de vuurstenen en grindpaden,daar hielden we dan ook rekening mee. Hij koos zelf waar hij het beste liep, in de berm dus. Gewoon alles meegedaan hoor.... Alhoewel ik moet zeggen dat ik er rekening mee houd dat hij alsnog last kan krijgen, dat kan allemaal nog in dit stadium.
Dat is dan ook de reden dat ik niet in een volle draf over de paden dender. Tja, daar gaan we weer : "Rekening houden met". Dit zeg ik niet voor jou, Ingrid, maar voor een aantal meelezertjes metwie we vaak de discussie voeren over het feit dat je rekening moet houden met je paard, als ie net van de ijzers af is.
>
> Als ik naar Isabella kijk in het menseizoen, dan moet ik niet
> continu met haar de wijk in willen en in draf en zo. Want dan
> slijten haar hoeven echt harder dan dat ze groeien. Daarbij bij
> het aanzetten met een wagen (is mij verteld) slijt de toon wat
> harder dan de hielen (aanzetten op asfalt/klinkers).
Ja , ik ken die discussie, daarop kan ik je echter nog geen antwoord geven. Maar Frans toch wel... Ik wil dat ook wel weten....
Komt bij mij weer de vraag op of de hoeven van Isabella dan echt wel al voldoende gehard zijn. Je zegt zelf dat je niet dagelijks met de kar op weg gaat. Moet een paard een paar keer per week toch makkelijk aankunnen, als je uitgaat van die 15-20 km in het wild, over
alle bodem (voordat daar weer discussie over ontstaat)....
Overigens heb ik dat net zo goed, dat de toon afslijt op de harde weg. Weet je wanneer ? Als ik de hoeven niet bijgehouden heb en ze dus te lang zijn. Of wanneer -ie loopt te sloffen.
Het enige wat ik doe is wekelijks de steunsels bijhouden en rondvijlen. Meer niet. En dat nu al maanden. En ja, dan loopt er wel eens een bij met een wat afgesleten toon. Hup randen rondvijlen en je ziet er niks meer van. Zegt meer iets over mijzelf dan over mijn paard op dat moment.
> Ik denk dat een menpaard (of drafpaard van Hans) niet te
> vergelijken is met en rijpaard in deze (waarmee je ook nog eens
> in de berm kunt gaan rijden).
Ik weet niet, vraag het me af. Paarden moeten in de natuur 15-20 kilometer lopen om een evenwicht in groei en afslijten te krijgen.
Zeg es, loop je dat met je karretje ? Ik niet, ook al werken ze dagelijks.
Ik weet het niet hoor, Ingrid. Ik denk dat eea meer te maken heeft met de manier van bekappen. Te lang, te hoge hielen, verminderde doorbloeding : Geen evenwicht in aanmaak en afbraak. Daar zou ik het eerder zoeken. Nu kan ik dat bij jou niet beoordelen, is ook meer een algemene opmerking. Maar toch. Ik zie vaak mensen die heel trots vertellen dat hun paard zo laag op zijn hielen staat, en als je dan kijkt zie je nog een hakje.... Eh, dat bedoel ik niet bij jou hoor. Maar waarom blijft Isabella dan zo gevoelig ? Zullen we daar weer eens mee aan de slag gaan ????
> Groeten,
> Ingrid
Groet terug. Tot later, ik moet nu gaan werken. Pien
....don't only talk the talk
....but walk the walk....