Nick Altena schreef op maandag, 27 september 2004, 23:15:
> Hans van Keeken schreef op maandag, 27 september 2004, 22:55:
>
>> Nick Altena schreef op maandag, 27 september 2004, 21:54:

> begrepen heb maar daar hebben we het al eens over gehad....maar
> in mijn ogen dus ook nutteloos en ook niet in het belang van het
> paard.....
> Nick Altena
De natuurlijke hoef op deze site is ons aller ideaal en dus uitgangspunt om de verschillen met de voor een hoefijzer bekapte hoef duidelijk te maken.
Aan een hoef waar het ijzer vanaf geropt is kun je al na enkele weken al niet meer zien hoe de hoef was bekapt. Daar heb ik dus niets aan.
De .com link heb ik gezien. Schandelijk, maar de hoefsmeden die ik aan het werk heb gezien hebben in mijn bijzijn nog nooit zoiets geprutst. En zijn voor mij beslist niet representatief voor "de andere manier waarop een SMID zou bekappen".
Je hebt het over opstaande randen die nodig zouden zijn om een hoefijzer te kunnen vastzetten. Dit is onjuist. Als een hoef wordt bekapt om te worden voorzien van een hoefijzer wordt de draagrand gelijk met de buitenste rand van de zool gemaakt. Al na een week ga je inderdaad een opstaand randje zien, maar zo worden ze
niet bekapt.
Ik hoef bij mijn paarden, die ik blootsvoets train, zo goed als nooit te bekappen. Eerder moet ik ervoor zorgen geen al te grote slijtage aan de hoeven te krijgen waardoor ze "korter"gaan lopen.
Ik ben een groot voorstander van onbeslagen hoeven. In de drafwereld ben ik misschien wel de enige. Als ik al hoefbeslag (vaak maar heel tijdelijk) toepas dan is dat om slijtage tegen te gaan. Niet echt nutteloos dus. En om de draf wat vaster te maken, maar dat gaat buiten dit forum.
Ik denk dat je toch een wat verkeerde voorstelling hebt van hoe een hoefsmid een hoef bekapt om er een ijzer onder te slaan. En ik hoop je hiermee een wat meer genuanceerd inzicht te hebben kunnen geven.
Groet
Hans