Sieta schreef op woensdag 2 april 2008, 16:10:
> Piet schreef op woensdag 2 april 2008, 15:35:
>
>> Naar aanleiding van de discussie de laatste paar dagen

>> Piet
>>
>> Een paard lijkt precies op een dier
>
Ik ga tussen je tekst antwoorden om gemakkelijker op elke vraag een antwoord te kunnen geven
> Ik lees je berichten al een tijd mee en ik begrijp precies wat
> je bedoelt, maar ik vraag me af of jij dan dus niet vindt dat
> een paard het
wijken voor druk als concept moet kennen?
Ja, maar alleen als die situatie zich voor zou doen in letterlijke situaties, niet om hem alles via die weg aan te leren
Als een oefening , naast alle andere.
> als waarin een paard bijvoorbeeld vastgebonden staat en hevig
> schrikt en gaat hangen, of op het leidtouw staat tijdens het
> wandelen. Dan lijkt het mij toch erg prettig dat hij het
> concept van 'meegeven en de druk verdwijnt' kent.
Leren niet te gaan hangen en om van het touw af te gaan. Klinkt lullig he, maar hoeveel dingen heb je zelf via wijken voor druk geleerd?
Zijn mensen aan jouw arm gaan hangen tot je meeliep? Of vroegen ze gewoon "kom' ga je mee"? Zeiden ze toen "grote meiddddd!!! En leerde je op die manier te luisteren?
> dat touw heeft geen waarde meer. Ik vind het heel moeilijk om
> me dit voor te stellen eigenlijk. Dat een woord of gebaar als
> cue zó sterk kan zijn dat het paard dan ook in noodsituaties
> bij je blijft zonder touw.
Laat ik het nu niet anders voorstellen dan het is, zelfs al loop ik met het allerbeste geclickertraind paard van de wereld langs een straat dan zit ie aan een touwtje. Het blijft een dier en die kan plotseling wel; eens een heel andere agenda hebben dan ik. En zodra zijn wil om iets anders te doen dan ik groter wordt dan hij geleerd is te doen, heb ik een veiligheidsverbinding.
Een paard is meen ik te vergelijken met een kind van 2 of 3 jaar? die laat je ook niet los lopen.
Los trainen wel natuurlijk, daar heb je geen touw bij nodig.
> geïnteresseerd in clickeren, het is nog niet helemaal mijn
> ding, maar misschien komt dat nog..
>
> Groetjes franca
Ik begrijp wat je bedoelt Franca
We zijn al eeuwen gehersenspoeld dat wijken voor druk DE manier is om een paard iets aan te leren. Het is voor een overheerser ook de makkelijkste manier om iets gedaan te krijgen. Je doet het, want anders gebeurt er iets vervelends met je, of, reageer je niet op een duwtje? dan haal ik even mijn stok. enz. Reageer je op twee klappen? Dan kan ik de druk laten vallen en is een drede niet nodig. . Hoef je niet bij na te denken, je volgt gewoon de zwarte kant die we als mens allemaal hebben.
We zijn nu een beschaafd volk, dus proberen we allemaal ( hum) om het wijken voor druk zo licht mogelijk te laten gebeuren, maar we zijn te zeer verweven met deze manier om te kunnen of willen zien of begrijpen dat er iets anders is en het anders kan. Zozelfs dat wanneer er een andere methode komt die direct afgeleid is van wetenschappelijk bewezen principes die niet alleen sneller werkt, maar voor het paard vriendelijker en positiever is, die te vuur en te zwaard bestreden wordt.
Skinner ( o.a.) heeft ons met het Operant Conditioning laten zien volgens welke lijnen we leren te leren, toepasbaar op elk wezen groter dan een insect en niet in de laatste plaats ook op de mens.
Bailey en Co heeft de vertaling van OC van het laboratorium naar de echte wereld "operant conditionings technologie" genoemd en heeft het daarmee beschikbaar gemaakt voor ons simpele zielen, zodat we de de beste wetenschappelijk onderbouwde methode kunnen toepassen. En paardenmensen?? Die zijn zo geindoctrineerd en vinden het zo vreemd dat ze het niet willen en kunnen geloven.
DE verklaring waarom er voor paarden nog steeds methodes opgang doen die gebaseerd zijn op de middelleuwen en zeventiende en achttiende- eewse methodes
Piet
Een paard lijkt precies op een dier