Christel Provaas schreef op dinsdag 12 februari 2008, 19:21:
> Jolijn schreef op dinsdag 12 februari 2008, 17:20:
>
>> Normaal is hij nerveus bij nieuwe paarden en imposant om maar

> Heeft het met vluchtgedrag in de kudde te maken? Als je
> achteraan loopt is de kans om gegrepen te worden het grootst?
> Of is het competitiedrang, een spelelement: kijken wie het
> hardst kan? Weet iemand hoe dat zit?
Ik geloof niet dat plaats in de rij op wandeling (vooraan, achteraan, in het midden) een vaste waarde hebben. Het is nmi niet zo dat een paard dat vooraan loopt het "dominante" paard is, ook niet achteraan, of het paard in het midden een slungel. Een groep leiden hangt niet niet zo zeer af van de plaats waar het gedomesticeerde paard loopt. Die weet al lang dat er geen leeuwen uit de bossen springen, al geloof ik wel dat hun genen nog wat te dragen hebben van dat mogelijk gevaar. Even mijn eigen ervaring met onze paarden: Queenie is zeer zeker de dominante madamme, gevolgd door Maia die dominant is naar Beereke MAAR toch maar Beer zich veel meer permiteren dan Maia wat Queenie betreft. Als we gaan wandelen bepaal ik wie waar loopt, in samenspraak met de andere 2 ruiters natuurlijk. Er is een voorkeur: maia loopt het liefst voorop, beereke het liefst in het midden en Queenie helemaal achteraan. Maar dat wijzigt heel vaak. Als we een ander paard tegenkomen wilt Queenie echt voorop (ik bepaal dan of het kan of niet); als het tempo hoger ligt wilt Beer voorop; als het regent en er is een koude wind dan wilt Queenie in het midden, als er modder ligt op het pad wilt Queenie achteraan, als de zon schijnt loopt ze graag voorop, enz....
Ik geloof dat als de kudde de "dominantieverhoudingen" allen aanvaardt hebben, het niet zo heel veel uitmaakt wie waar loopt, binnen de kudde, is het toch Queenie die uiteindelijk bepaalt wie waar loopt; dat doet ze van op afstand of met tandjes heel dichtbij.
MAAR als ik me aansluit bij de kudde om te gaan wandelen bv bepaal ik echt wel wie waar loopt! Ik bekijk de voorkeuren even en beslis of ik ze zo toelaat of niet. Als ik aan Q voel dat ze de neiging heeft om vooraan te kruipen laat ik het in eerste instantie niet toe, en Queenie aanvaardt dat. Maar dan denk ik ook na of het kan, of ik het ok vind, en dan laat ik het alsnog toe of niet maar laat duidelijk zijn dat het INITIATIEF hiervoor (naar voor gaan of niet) altijd bij mij ligt.
Op de wei loopt iedereen zowat door elkaar, hetzij Beer altijd dicht bij Queenie. Het is al vaak gebeurd dat net op het moment dat Q gaat drinken, ook maia en beer persé op dat moment moeten drinken en ze dat samen uit 1 metserkuip doen (gaan ze eens blijven vastzitten met hun kop!

)
Als ik er aan kom zal geen van de twee andere paarden bij mij komen als Queenie naar me toe komt. MAAR weer het zelfde; ik wil ook wel eens de andere paarden naast me hebben, dan ook kan ik Queenie vragen weg te gaan en ruimte te maken om Maia of Beer naar me toe te laten komen.
Dit lijkt me zowat onmogelijk als je je der niet van bewust ben dat jij alle omstandigheden moet kunnen controleren, op de wei en op wandel.
Verder zit ik me ook te bedenken: als we gaan wandelen en de paarden veranderen van positie tov elkaar, heeft dat ook invloed op onze eigen plaats, want er is geen ontkomen aan, als de paarden veranderen van posititie gaan we mee, omdat we op die paarden zitten.
In situaties waar Q schrik krijgt, dan loopt ze vaak achteraan, maar de andere paarden reageren wel op wat Q achteraan doet.
Als ze bv toch promt blijft stilstaan, zullen de andere paarden dat ook meteen doen, ze hebben gezien dat Q stilstaat, en vertrouwen op hun leider dat het wel de moeite zal zijn stil te staan. Je zou bijna gaan geloven dat Q het voortouw zou moeten nemen, omdat zij echter de leider is en niet Maia die voorop loopt. Maar ... is dit geen ideale sit voor Queenie?! Ze loopt achteraan, kan de kudde controleren vanop dié plaats en toch loopt een lager in rang eigenlijk voorop, eerst het gevaar dat we tegemoet stappen, tegenkomend. Ze controleert van op afstand én is veilig.... ?