lotte schreef op dinsdag, 7 september 2004, 9:25:
> Waarom is he
> rijden op een bit slecht?
Is net een discussie over geweest.
> een touw om de neus is toch echt veel
> gevaarlijker omdat je zo erg snel de neus breekt.
Ik ken veel mensen die met een touwhalster rijden maar de eerste die daarmee de neus van het paard gebroken heeft moet ik nog tegenkomen. Natuurlijk is dat mogelijk, maar mensen die op een halster rijden hebben doorgaans al geleerd dat "zo hard mogelijk trekken" toch niet de beste optie is en hanteren doorgaans andere technieken, ook in noodgevallen.
> boomloos zadel
> zie zelf geen verschil vind mijn dressuur zadel die b.d.w veel
> fijner zitten.
Heb je je ooit afgevraagd wat voor je PAARD lekkerder zit?
> Waarom behaalt anky de
> top terwijl ze niet natuurlijk met haar paarden omgaat?
Waarom ken ik een opaatje van 90 die rookt als een ketter en toch geen longkanker heeft gekregen? Kan ik hieruit de conclusie trekken dat roken gezond is?
Wat Anky doet is niet vergelijkbaar met jou of de andere lezers van deze website.
Jij hebt geen paard van 40.000 Euro of meer, sponsors en verzekeringen die voor jou een nieuw paard kopen als de oude hoefproblemen krijgt. Jij hebt geen heel team om je heen die dagelijks de voeding optimaliseren, zorgen dat je paard gegymnastiseerd wordt voor en na het rijden, geen fysiotherapeuten, etc.
En bovenal, Anky had gewoon geluk. Velen van ons hebben paarden die gezondheidsproblemen hebben, had haar paard zoals zovelen op 8 jarige leeftijd
hoefkatrolontsteking gekregen dan had ze nu niet op de Olympische spelen gereden. Hoeveel Anky's in spe zijn er wel niet die nooit op de Olympische spelen terecht komen omdat ze aan de lopende band gezondheidsproblemen met hun paarden hebben? Ik ken veel mensen die paarden hebben die altijd wel weer wat hebben en maandenlang niet gereden kunnen worden door peesblessures, hoefproblemen, koliekaanvallen, etc.
> Maar haar paarden gaan wel voor haar door het vuur.
En dat bewijst???
> Mijn paard wil niet bij 30 graden
> buitenstaan
Die van ons ook niet, veel te warm!
> springt over het hek en loopt naar stal.
Aha. Dus jij hebt geen slot op de staldeur zitten? Jouw paard blijft er vanzelf in staan, ook als hij zijn voer op heeft?
> Paarden zijn in deze eeuwen
> als zo ver gedomesticeerd dat ze daar al allemaal aan gewend
> zijn.
En dat is dus een ernstige misvatting. Paarden zijn nog maar relatief kort bij de mensen, katten bijvoorbeeld zijn al veeeeel langer gedomsticeerd. En toch sluiten we die niet in schoenendozen op en vangen katten nog steeds muizen e vogels, al het lekkere blikvoer ten spijt. Niks domesticatie dus!
Het verschil is dat katten gewoon hun natuur proberen na te leven en zich weinig van de mens aantrekken, maar paarden laten zich overrompelen en leggen zich erbij neer.
Vandaar ook mijn vraag: zit er op jouw staldeur een slot? Waarschijnlijk wel, en dat geeft al aan dat jouw paard helemaal niet zo graag in een stal staat en de benen neemt zodra hij de kans krijgt.
> Een schuilstal heeft ook niks met natuurlijk te maken en
> in de natuur schuilt een paard onder een boom dus waarom dan een
> schuilstal?
Onder een boom gaat ook hoor! Alleen heeft niet iedereen een goede schuilboom, kun je die nergens kopen, en een schuilstal is makkelijker aan te komen.
> Ik heb veel vragen over het zogenaamde natuurlijk
> paard rijden wat ik snap niet wat daar echt zo veel beter aan is
> als het dressuur werk.
Natuurlijk paardrijden is geen vervanging van dressuur hoor! Natuurlijk paardrijden is gebruik maken van moderne kennis om sneller tot resultaten te komen. Begrijpen dat straffen geen betere resultaten oplevert, dat soort dingen. En dat bij iedere stap aandrijven zinloos is omdat je paard daar ongevoelig van wordt. Dat je beter ook rechts kan opstijgen omdat dat voor de rug van je paard beter is. Enzovoorts, enzovoorts.
Groeten,
Frans