Nick Altena schreef op zondag 2 december 2007, 0:08:
> trea hoex schreef op zaterdag 1 december 2007, 23:57:
>
>> Tja.... de lichtste fase voor de circling-game is een

> Als jij nu een paard voor je hebt en je steekt...willekeurig
> welke, vinger vertikaal omhoog dan gaat elk paard yoyo'en ?
> Of met een vinger boven zijn kont die kont zal elk paard die
> naar je toe laten wijken ?
Soms wel. Dan 'neemt het paard aan dat', en let daarbij onvoldoende op kleine signalen van je lichaam. Dat is het gevaar van een zo klein mogelijk gebaar. ik neem het erbij, want hoe meer je communiceert met je paard op micro-niveau, hoe beter dit zal gaan. Ik vind het altijd prachtig om te zien dat een paard bij zo reageert op mij, ook al heb ik het nu even niet zo bedoeld. Er volgt nooit een correctie, wel een aai.
Want hoe duidelijk kan je vraagstelling zijn bij clickeren? Je hebt geen fases? dus hoe stel je de vraag? Je kan dit nnm nooit op grote afstand zonder lijn uitvoeren, wel? als je daarbij tóch lichaamstaal gebruikt, dan kan dezelfde vergissing van het paard optreden... niet dan?
>
> Ik snap hem even niet.... ken paarden zat die als ze konden als
> antwoord daarop ook hun vinger vertikaal omhoog staken, je
> daarna idd. de kont laten zien omdat ze vrolijk weg wandelen.
>
> Je hebt ze dit dus AANgeleerd.... nu is de (voor MIJ
> althans...) leerstof uit deze vraag ...en het verschil in
> methodes ... HOE
Nieuwe level 2? LBHB? Succes-series? Alle geheimen staan tot de puntjes vermeld.
Het is NIET eenduidig. Wat Frans ook al zei, ieder past het toe op zijn manier, op zijn paard. Geen paard is namelijk hetzelfde en wat je voorál leert is te reageren op de situatie, op het uiten/reageren van het paard op iedere seconde dat je een vraag stelt. Een paard kan switchen in emoties. GA DAN MEE. Blijf niet bij hetgeen je doet, maar ga mee met de wisselende emotie. Iedere wisseling is een andere aanpak. Soms moet je ineens stilvallen, compleet neutraal.. wachten. Maar je moet wel weten wannéér, waarom en hoelang.
Paardenpsychologie, hoe te handelen bij verschillende innate characters, environment.. ik zie het bij geen enkele methode terug.
>
> Dit , wat jij hierboven beschrijft , is een eindresultaat...te
> zien op demo's enzo wat me totaal niets zegt over de aan- of
> af-wezigheid van geweld bij het AANleren om dat eindresultaat
> te bereiken.
Ja... en hoe hoog is de druk dan bij het
aanleren van subtieltrainen? Dat staat ook nergens gegeven, toch? Is dat niet een contstante druk, zonder release? Best heftig.. denk ik. Toch zie jij dit niet als geweld klaarblijkelijk. Ik wel. Er is geen release, enkel de druk.. tot het paard reageert. Introverte paarden moeten dit heeeeeeeeeeeeeel lang doorstaan eer zij
kunnen reageren (als ze het al ooit kunnen). Is dat (vanuit de perceptie van het paard gezien) echt wel zo vriendelijk?
Net of iemand tegen je roept: 'ga op die trailer, ga nu op die trailer, Nick, ga op die trailer, ga nu op die trailer, ga op die trailer' 50.000 keer achter elkaar, tot de reactie.
>
> Paarden doen een hoop dingen graag OOK uit angst (voor de evt.
> gevolgen bij weingeren) .... ik schreef die "onzin" al eens
> eerder....
Ja, dat schreef je. Als een paard reageert uit angst, dan was je fase te hoog.. as simpel as that. Duidelijkheid is iets anders dan angst.