Nick Altena schreef :
> En wat wordt er dan gedaan met de goede argumenten die
> uitleggen waarom het leren op beloning juist wel werkt ?
> Belachelijk gemaakt ?
Ik lees met een half oog mee, (hang ook nog wat rond op een weerforum) dus als ik dingen zeg die dubbel gezegd zijn hoop ik niet dat iemand me dat kwalijk neemt.
Er is hier namelijk niemand die beweert dat leren op beloning niet zou werken, echt niemand.
Het enige waar we over van mening verschillen is het feit dat de een bij het ene paard soms wat meer druk gebruikt of corrigeert.
Wat maakt dat nou uit?
Ik heb het voorbeeld genoemd van Spirit die ik echt wel een aantal keren heb gecorrigeeerd en ja, soms liep hij tegen het zwieptouw of mijn elleboog op, so what (@ Nick: na waarschuwingen) als ik de keuze heb tussen een hengst in mijn nek of hem van me afhouden met een elleboog kies ik duidelijk voor het laatste want ik wens niet omver gelopen te worden als hij een leuke merrie ziet (nu doet hij dat allemaal niet meer, maar hij had zo z'n testfase). Dat was een tijdelijk iets wat op dat moment nodig was in zijn opvoeding.
Vanmiddag stond hij hooi te eten en toen ik zijn naam riep liet hij zijn hooi en zijn maatjes voor wat het was en kwam hij blij aangelopen. Hij wil altijd mee en leuke dingen doen. Hij wil in elk halster duiken wat hij ziet.
Als ik hem zo getraumatiseerd zou hebben met mijn corrigeergedrag zou hij dat echt niet willen hoor. Ik ken geen ongecompliceerdere en blij uitziende hengst als mijn eigen Spirit. Enne dit doet hij al zolang als ik hem ken, zonder voerbeloning.

Dus hij doet het niet voor het snoepje/wortel/koekje, maar hij doet het omdat hij zo graag mee gaat en dingen wil beleven/prikkels nodig heeft.
>> Bij dominant gedrag werkt het niet om goede reacties te gaan
>> belonen. Het mag wel, maar draagt niet wezenlijk bij aan de
>> oplossing.
>
> Onzin....
> Elk paard (dier) dat kan leren door afstraffen , leert ook door
> het toevoegen van een beloning.
> DUS ook die gevaarlijke hengsten.
@ Nick, de vraag van Jan was of jij al eens een jonge hengst hebt opgevoed. Heb je nog geen antwoord op gegeven.
Mijn hengst krijgt alle beloningen van de hele wereld (nou ja), maar hij moet er wel iets voor doen. In de fase dat hij op elke merrie wilde springen inclusief mijzelf om mij uit te testen wás er niks te negeren, dan was ik allang plat geweest (en de dames zwammel).
Weet je hoe het werkt bij paarden die negeren? Ik kan daar een goed voorbeeld van geven: Als Spirit BD loopt te klieren zet ze hem in één keer op de plek met hoeven en tanden, dan is het gelijk weer goed voor een week, zo van : "Dát moet je niet met me flikken".
Puck doet amper iets, ze probeert hem zo lang mogelijk te negeren en hij houdt
niet op. Na lang aanhouden gaat ze wel zeggen: " hou nou òòòhòòòòp...." maar het is totaal niet overtuigend en maakt hartstikke weinig indruk op Spirit.
> Het is slechts het begin waar je mee moet starten wat evt. het
> verschil maakt in tijdsduur....
> Die gevaarlijke hengst zal eerst de gehanteerde belonings
> methode moeten leren begrijpen.
> DAT is het probleem....niet wat er daarna (aan of af) geleerd
> moet worden.
Die gvaarlijke hengst heeft binnen 2 seconden door wat voor vlees ie in de kuip heeft. En besluit vervolgens of hij er een leuk testje van gaat maken of dat hij het spel meespeelt.
>
> Clickeren werkt het best als er iets nieuws
>> aangeleerd wordt. Als er niets nieuws aangeleerd wordt, is

> ..... anders maken ze het niet openbaar als werkzame methode en
> waren ze er niet groot mee geworden.
>
> Of je er mee WIL werken is een andere vraag.
Ik heb het idee, Nick, dat jij óf bang bent je paard schade toe te brengen als je eens op je strepen gaat staan óf dat je dusdanig brave paarden hebt dat je nooit in eens discussie hebt.
Groet, Pien