Esther schreef op donderdag 22 november 2007, 23:33:
> Isabel van der Made schreef op donderdag 22 november 2007,
> 23:24:
>

> sommige paarden moet je een eigen programma maken en dat kan
> niet volgens het boekje of ervaring. Ik denk dat Piet het
> gewoon goed doet met het 'programma' wat Shiny in zijn kop
> heeft. Trauma's zijn uniek en vragen een unieke oplossing.
Ik omschrijf het als trauma, maar misschien is fobie wel een beter woord. Men zegt dat dat je dat nooit echt weg krijgt, maar er alleen andere reacties op kan aanleren. Vandaar dat ik het over 'begraven' heb.
'K weet niet of dat waar is. Ben geen zielenknijper. In feite is dat pas duidelijk aan het eind van zijn leven, of dat gedrag nog opgetreden is, of verdwenen bleek.
Conrad heeft me laten zien en overtuigd dat dit de manier is om elk paard te trainen. Inbouwen van zekerheden, elk nieuw aangeleerd gedrag moet een stepping-stone zijn naar uitbreiding van dat gedrag. Inderdaad afhankelijk van het paard. Voor het ene paard liggen die stapstenen zo dicht op elkaar dat je heel goed moet kijken wil je verschil zien, bij een ander paard kunnen ze wat verder uit elkaar liggen omdat het dier zelf niet bang is een wat grotere stap te nemen.
In feite is de manier van werken dus altijd hetzelfde, alleen de intensiteit verschilt.
Dit is waarom ik SubtielTrainen toepas. Na een kort uitstapje waarbij ik de beloning door MOOOI! verving, heb ik de keus gemaakt om het clikkeren met voerbelonen als krachtigste beloning aan te houden ,maar wel de grondige bijna Duitse, ( van Pruijssen !

) methode te gebruiken.
We hebben er samen weken over geouwoerd, het gaf ook de aanzet dat Conrad naar Zweden ging om beter te leren clikkeren.
Het is ook zo logisch. Het spreekwoord zegt: "met onwillige honden is het slecht hazen vangen". Zorg dus dat het paard een sterke reden heeft om te willen leren en niet dat het 'moet' leren. Voor je mooie blauwe ogen zal ie het heus niet doen.
Dit is ook o.a altijd wat me vragen doet stellen bij de tegenstrijdigheid van
Parelli. (mooie voor Nathalie)
Hoe kan een paard dmv van rust beloond worden, als hij graag wil leren?
Dan is toch niet de training, maar juist geen training het leukste wat er is? Of ben ik nu naief?
Denk eens aan jongetjes die helemaal gek van voetballen zijn. Bij een ietsje te grove overtreding of een scheldwoord worden die door de scheidsrechter of trainer voor 5 of 10 minuten uit het veld gestuurd. Da's echt geen beloning, dat is een straf!
Bij 95% van de paarden waarmee je clikkert moet je met een gebaar of een woord wat je aanleert, zeggen dat de training "gedaan" is en dan nog zijn ze niet blij. Ze gaan veel liever door.
Als
Parelli het niet had over een pauze als beloning maar als nodige 'verwerkingstijd' zou ik het veel beter begrijpen.
Bij een klein percentage is een voerbeloning niet de hoogste vorm van beloning en zul je dus naar iets anders moeten zoeken wat wel die status heeft. Ook zijn er paarden die zover van zichzelf zijn dat ze ongelooflijk bang zijn om iets spontaans te doen ( zoals laatst de pas in Nederland zijnde Criollo, waar ik mee gewerkt heb) dan moet je eerst daar aan werken, maar het principe werkt bij mens en dier altijd.
Piet
The opposite of positive reinforcement is no reinforcement, not correction