van lennep schreef op zaterdag 3 november 2007, 10:51:
>
>>
>> Ja, ben heel blij dat je vooruitgang ziet in de hoeven
>> The opposite of positive reinforcement is no reinforcement,
>> not correction
>
> Gr Esther
Toen Froukje nog op ijzers liep, zette ze haar achterbenen ook voor elkaar i.p.v. naast elkaar. In het begin deed ze dat zonder ijzers ook. Bij haar zat het hoefbeen opzij gekanteld in de hoef. Je kon dat zien aan de zool, aan de buitenzijde zat daar een bult. Je kon het ook goed van achteren zien, vooral als ze stapte. Hoewel de hoefcapsule gewoon recht was, stond haar been er een beetje schuin op. Op een gegeven moment was de bult in de zool weg, maar aan de stand van het been kon je zien dat het hoefbeen nog niet recht zat. Ze staat nu inmiddels wel recht op de achterbenen en zet de voeten ook niet meer voor elkaar neer.
Één van de kenmerken van WLD is dat de hoef scheef is. De ene zijde van de hoef is hol en lijkt te flairen, de andere zijde is bol. Ik kan me voorstellen dat het hoefbeen dan aan de ene kant meer houvast heeft dan aan de andere en dan scheeft komt te staan. 't Is maar een idee hoor, weet er verder veel te weinig van. Kan je iets zien aan de zolen van Maike, dat de ene kant platter is dan de andere? Staan zijn benen recht boven zijn hoeven?
Als je gaat clean-traxen, zou ik eerst de volledige behandeling doen. Ieder been drie kwartier, dan drie kwartier in plastic en dat na 2 weken herhalen. Daarna zou je preventief een paar maal per jaar kunnen behandelen. Je hoeft de hoeven dan maar 20 minuten te weken en hebt aan één flesje genoeg. ('t is tamelijk prijzig.)
Froukje vond de behandelingen niks leuk. Vooral de tweede keer bewoog ze hemel en aarde om de hoefzakken af te schudden. Nu wil ze niet meer aan de trailer vastgezet worden. Daar hadden we haar met de clean-trax ook vaststaan. De trailer staat in de bak als windschutje en als je de hoefzakken heel wilt houden, kan je ze het beste op een zachte ondergrond gebruiken.
Els.