charlot van r schreef op woensdag 31 oktober 2007, 14:46:
> Eva Saegerman schreef op woensdag 31 oktober 2007, 14:33:
>
>> charlot van r schreef op woensdag 31 oktober 2007, 14:16:

> dierenkliniek zeiden ze dat haar maag stamvol zat. dus ja zegt
> genoeg...
> zeg eva zie jij dat of paard nu dubbele zool heeft. wil je even
> kijken naar de foto's?
Bij te gulzig eten zou je eerder een slokdarmverstopping vermoeden
Zeker bij
krachtvoer of hooi omdat dat droog is, gemengd wordt met speeksel en gezien nog onvoldoende vochtig, bij te weining drinken, leiden tot ophoping in slokdarm. Paard heeft een "een richting weg" van de slokdarm naar de maag. Voedsel van de maag kan niet terug via slokdarm naar buiten (daarom kan paard ook niet overgeven). Het eerste deel v slokdarm is gevoelig, net als bij de mens. Door de voedselprop van hooi bv wordt het peristaltisch samentrekken van de slokdarm in werking gezet. Maar zonder resultaat, de prop blijft zitten, dus de krampen blijven doorgaan, en het is datdat zo pijnlijk is voor het paard bij een slokdarmverstopping (obstructie)
Het kan bij gulzig eten ook zo zijn dat de maag dus overvol geraakt met gevaar voor maagruptuur (breuk). Weer omdat er geen weg terug is van de maag naar de slokdarm (niet braken). De maagwand kan dan scheuren en loopt allemaal de buikholte in met alle gevolgen van dien (gaat in choque, dood). Het is wel vreemd dat de een maagoverlading heeft gehad door gras?
Nierband ligt tussen de milt en de nier. Soms gebeurt het dat de dikke darm op die nierband komt te liggen en dat buikpijn geeft (knelling dikke darm). Door het paard flink te laten bewegen kan de darm weer van de band afglijden (omdat veel beweging, de milt doet samentrekken)
en is het euvel verholpen. eventueel operatie is noodzakelijk. Je herkent dit vooral aan de linkerzijde van paard: buik staat bol (door gas gevuld) en je hoort het gas veel beter dan langs de rechter kant. Door het gas en de buikpijn, valt deze nierband onder gaskoliek.
(buikpijn te wijten aan gas in de buik)
Je paard heeft oen dus niet en gaskoliek én nierband gehad

Eigenlijk had je paard niet mogen eten voor de darm terug op zijn plaats zat, dmv beweging of zelfstandig rollen; dat had de
DA eerst moeten vaststellen en desnoods operatief ingrijpen.
Paard is beginnen vreten als zot, maag werd gevuld maar darmen konden niet optimaal werken door de darmobstructie. Maag overgevuld, met geen gas koliek tot gevolg, maar nu krampkoliek door verstopping (verstoppingskoliek dus)
Het is daarom dat je die termen een beetje door mekaar haalt denk ik.