Kiriaki schreef op dinsdag 13 mei 2008, 23:23:
> Hallo,
>
> Ik meende altijd dat western rijden een vorm van
bitloos rijden
> was. Klopt dit, of bewijs ik hiermee enkel dat ik er echt nog
> niets van ken?!
>
> Allé, ze hebben wel een bit, maar gebruiken het in 'normale'
> omstandigheden toch niet?
>
> Bedankt aan de kenners om het verschil duidelijk te maken,
> Mark
Mja en nee,
Veel western rijders rijden
bitloos met een sidepull of een bosal.
Jonge paarden kun je
bitloos op wedstrijden uitbrengen.
Ik zou er mijn AQHA rulebook op moeten naslaan om te zien tot welke leeftijd je
bitloos met een sidepull (= hackamore in het rulebook) mag starten (ik dacht tot, of en met, het vijfde levensjaar van het paard). Voor zover ik me herinner mag je wel op elke leeftijd van het paard starten met een bosal (mecate).

Ben helemaal uit het wedstrijdgebeuren en heb links en rechts eea verdrongen, merk ik

Het hele
bitloos gebeuren is inderdaad afkomstig uit de westernwereld.
Niet dat dat nou pwer definitie zo vreselijk fantastisch is, gezien het feit dat er al driejarige paarden op wedstrijdnivo rijden, dus zo trots hoeven we daar nou ook weer niet op te zijn

, maar daar zijn tenminste nog mogelijkheden om
bitloos wedstrijden te rijden.
Kan ik meteen uit de wereld helpen hoe dat nou zit met bitten en niet-gebruiken: Dat bit heeft wel degelijk een functie, als je ooit de kans krijgt ga je maar eens een westerntraining bekijken, of, nog mooier, in een inrijbak kijken bij wedstrijden. Daar wordt flink aan die bitten gesnokt, opdat het er in de showring prachtig los kan uitzien.
Een met bit gereden western wedstrijd paard heeft vaak een stevig verleden.
Jaja, zo gaat dat....

Groet, Pien