eddy DRUPPEL schreef op maandag 8 oktober 2007, 12:39:
> Plooi haar zacht rond je rechterbeen met lichte rechtse
> stelling van het hoofd in een weg die flauw naar rechts
> afbuigt, met je linkerbeen iets naar achteren en je bekken ,
> heupen naar links gebogen.
> Oefen enkele keren,4,5X, enkele passen en beloon uitvoerig
> rechtse kant ,wrijf schouder ,flank en hals rechts .Oefening
> verzamelt uitvoeren en paard laten aanspringen vanuit
> achterbeen en niet in galop laten vallen vanuit draf . Indien
> dit aanspringen gebeurt vanuit je juiste beenlegging gaat zij
> "na verloop van tijd" navenant aanspringen op de rechte houding
> ook .
Goh, Ik ben eigenlijk wel verbaasd dat de reacties hier toch redelijk eensgezind zijn.
De dingen die hier geschreven worden kan ik mij zelf ook wel in vinden. Zo verkeerd is dat aanspringen op buitenbeen dan blijkbaar toch niet.

Dat paard moet 'aanspringen' en niet in galop mag 'vallen', kan ik alleen maar akkoord mee gaan, Eddy. Dat is dus ook de reden waarom ik haar laat aangaloperen vanuit een verzamelde stap.
We hebben hier niet zoveel goede galopweggetjes en Pête weet dus maar al te goed waar ze mag galoperen. Zodra we zo'n landweggetje in slagen, weet ze al hoe laat het is. Ik doe dan wel eens wat wachtoefeningetjes. Na een paar passen weer terug naar stap of zo'n weggetje helemaal in stap of draf nemen. Maar paard is natuurlijk ook niet dom

Aanspringen vanuit stap lukt mij in een piste trouwens niet. Dan moet ik haar echt actief aan het draven hebben, wil ik een iet of wat aanvaardbare overgang rijden. Komt omdat ze dan een stuk impuls mist, denk ik. Wat er buiten wel is. (Daarom dus dat verschil tussen buiten en in een piste.)
Wat Anita dan zegt, van die onspanning vind ik dan weer een moeilijke. Wat bedoel je daar dan juist mee?
Als ze weet dat ze wel eens zal mogen galoperen, dan is ze anders ja. Ik zou dat wel spanning noemen. Maar het is nou ook niet dat ze er als een gek vandoor gaat. Wel 3 keer zo gevoelig op inbreng van mijn kant, en eigenlijk kan ik er wel redelijk aan rijden dan. Krijg haar veel verzamelder en soepeler als ze zo is. dat is dan toch niet verkeerd denk ik?
Aanspringen zelf is dan eigenlijk ook geen probleem. De hulpen kent ze. En mijn intentie is vaak al genoeg voor haar. (Buiten dan toch) Wat misschien dan weer een nadeel is? (Omdat ze misschien niet genoeg wacht op mij en daardoor verkeerd aanspringt?)
Het zal dan waarschijnlijk toch aan de stelling liggen zeker? (Nu is dat rechts natuurlijk ook weer moeilijker, omdat ik vooral op die kant moet opletten dat ik binnenteugel er niet teveel bijneem)
Slangevoltes rijden en stellingen wisselen doe ik eigenlijk vaak. Probeer ook haar schouders eens naar binnen te zetten of te wijken enzo. Ik probeer eigenlijk continu hier mee bezig te zijn, omdat ik weet dat paard zich nogal gemakkelijk scheef durft zetten.
Maar waarschijnlijk doe ik dat te weinig bij het aanspringen zelf? Zal het eens proberen.
Ans