> kraak schreef op dinsdag, 3 augustus 2004, 11:34:
>
>> Proefondervindelijk is vastgesteld dat paarden 3 á 400

>> mensen en andere dieren en - plaatsen, snoepje!, stal, buiten,
>> pijn (auw!)... etc.
>>
>> Ik ben benieuwd wat er uit komt, Egon
***************
Ik gebruik erg veel m'n stem, omdat hij daar fijn op reageert. Soms als we iets nieuws aan het aanleren zijn, gebruik ik m'n stem een beetje als clicker. Maar ik heb het idee dat Torop meer op de TOON van m'n stem let dan op het WOORD, hoewel hij het woord wel kent. Dus combineer ik veel dingen.
"Blijf staan + aai" = "blijf je even staan?"
"Blijf staan + wijzende vinger" = "je moet even blijven staan"
"Blijf STAAN! + drijvende beweging" (niet boos maar wel met nadruk gezegd, hier is al e.e.a. aan vooraf gegaan) = "Nou niet zeuren en blijven staan, we kunnen dit als het moet nog 100 keer herhalen, jij mag het zeggen".
Zo ook met belonen. "Go-oed sooooo" is altijd goed voor hoofd naar beneden en even blij buitelen en snuifen dus dat komt over. Maar als we iets nieuws aan het leren zijn, en hij vindt het opeens uit, wat hij moet doen en ik doe met m'n stem (barbie stemmetje) heel overdreven "goe-oe-oe sooooooo" en ontspan niet (= we gaan door , we zijn nog nit klaar) woooo, dan doet hij z'n uiterste best om uit te puzzelen wat er nu zo goed was, en probeert dat dan vol te houden (b.v. verzameld draven ben ik hem zo aan het leren). Het is geen automatisme, dat wil ik ook beslist niet. Hij doet het voor mij, ik voel dat heel duidelijk. En in ruil doe ik dan weer iets voor hem terug (= meestal even lekker lollig keihard door de bak scheuren). Achter een paar woorden zit toch wel een hele wereld van begrip, ik combineer woorden met houdingen, en zo kun je met een paar een heleboel uitdrukken. Dat scheuren "vraagt" hij op zijn beurt netjes (vroeger niet hoor

), hij versnelt dan 1 pas en dan weer terug, en knikt naar de grond en kijkt schuin naar binnen/achteren zodat ik net z'n oog kan zien. Als ik dan zeg "okay, toe maar", vroooeeemmmmm, dan is hij meteen weg alsof hij dat inderdaad wilde, dus dat zie ik als vragen. Zo vraagt hij in het bos ook of hij mag grazen. Dat is uit nood geboren hoor, anders loopt hij de hele tijd te grazen.
Qua houding heb ik er zelf een paar die ik van m'n paard geleerd heb en niet andersom. En een paar van
Parelli. Daar heb ik later weer woorden aan vastgeknupt, zodat de woorden nu ook overkomen.
Hoofd naar de grond brengen, en schommelen met de achterkant, dan hoofd omhoog steken en mij aankijken "Is dit gevaarlijk of veilig?". Als ik dan naar'm toeloop en op mijn beurt zijn hoofd bij de grond breng en bij z'n oren kriebelen en zeg "t'is goed" en uitadem (=veilig) dan staat hij er vaak nog een tijdje bij te peinzen en besluit dan plotseling om er b.v. overheen te stappen ... of er een hap van te nemen. OF de ongerustheid is gewoon meteen over. M.a.w. die boodschap is heel sterk. Tegenwoordig is het gekoppelde woorde "tis goed" vanuit het zadel ook redelijk voldoende. Snorken is "dit vertrouw ik niet" (is geen vraag, maar een constatering).
Uitademen en snuffen = veilig (dit itt adem inhouden = onveilig)
Knipogen en rondkijken = veilig (dit itt aanstaren = onveilig)
Rondslenteren = veilig (dit itt recht ergens naartoe lopen = onveilig)
Als Torop mij dus aanstaart, en beurtelings naar het enge kijkt en naar mij, kan hij bedoelen "dit is onveilig!" of "is dit onveilig?". Het verschil tussen die 2 kan ik niet bepalen, ik denk dat dat ook van de rangorde afhangt.
Ik gebruik deze basic "veilig-onveilig" dingen heel veel, maar ja ik heb een Arabier, en die vond in het begin alles onveilig

dus ik ben hier nogal wat mee bezig geweest.
In het bos betekent "kijk??" dat er iets aankomt. Dat heb ik hem bewust willen leren, omdat ik anders het idee krijg dat HIJ zich geroepen voelt om me overal voor te waarschuwen, wat resulteert in een paard dat overal spoken ziet, dus heb ik die taak zoveel mogelijk proberen over te nemen. Als ik "kijk??" zeg, kijkt hij inderdaad op, en ziet de fietsers, of wandelaars of wat ook, maar weet dan ook meteen dat ik het ook al gezien heb. Dan duw ik op z'n kruintje (is "ga maar grazen"), en wrijf hem even, en zeg daarmee ook meteen "Okay, we hebben het gezien en tis veilig". Werkt heel goed maar duurde wel effe voor hij het snapte (en accepteerde). "pas op!" betekent dat er op de grond iets is, dan kijkt hij dus voor z'n voeten (kuil, boomstronken).
Knikken naar elkaar is een hele taal apart. We staan soms een hele tijd naar elkaar te knikken en te "kletsen". Ook handig als je iets wilt aanleren. Op het moment dat hij het goed doet, knik ik. Kun je ook een beetje clicker-achtig gebruiken. Als hij het vat, knikt hij terug ... geeft wel hilarische taferelen hoor, heb het 1 keer op een videoband staan, dat was heel grappig. Ik knikte toen terwijl ik gefocust blijf en bedoel: "okay, da's goed, dat wil ik graag zien". Hij herhaalt het gevraagde en vraagt/knikt "dit?". Ik knik met meer nadruk "Ja, DAT!" en hij "OOOOH, ik snap het " (knikt vol overtuiging met z'n hele hoofd". Dan een zacht knikje met een glimlach "lief hoor, dat je dat doet, errug lief ..." en hij nog steeds opgetogen knikkend "Oh ik ben zo lief , OH, ik ben zo goed, OH, ik ben de beste Arabier van de hele wereld. EN de stoerste, EN de liefste" (nou ja, ..... kon toch zweren dat hij dat zei op dat moment hoor ....). Ik lag helemaal in een deuk toen ik die band terug zag. Die communicatie was zo duidelijk!
Verder tsjaa, er is nog zoveel. Neus voorzichtig bij je nek brengen kan zijn "ik vin' dit eng maar ik wil bij jou blijven, mag dat?" of "ik vind je lief" (afhankelijk van hoe hij kijkt). In je neus blazen en zachtjes ademen is knuffelen. Je lippen bewegen en NET niet in je vel bijten is volgens mij "oooohhhhhhhh ik vin' je so lief, ik zou je willen bijten".
En dan waar torop ijzersterk in is. Vlakbij je gaan staan maar wel de andere kant opkijken. Volgens mij weet hij niet hoe arrogant dat op mensen overkomt. Volgens mij bedoelt hij op z'n paards meer: "Jij hoort bij mij, dus jou hoef ik niet meer aan te kijken (direct aan te spreken). Jij bent gewoon familie". Wel lief hoor, hij graast altijd vlakbij waar ik sta, en komt af en toe even vlakbij je staan (maar hoofd de andere kant op). Ik hoor blijkbaar bij zijn kudde (zeer vereerd, ... heeft even geduurd

).