Annemiek Stuart schreef op vrijdag 27 juli 2007, 9:42:
> Mijn paard is een luchtzuiger. Het is een ex-manege paard. Toen
> ik hem kocht heb ik hem vrij snel verplaatst naar een plek in
> een kudde waar hij 24/7 buiten kan zijn. Hij kan de hele dag
> niet, als ik het meng met wat lekkers, spuugt hij de Pronutrin
> korrels gewoon uit. Nu krijgt hij 2x per dag maagcompositum,
> maar ook dat helpt eigenlijk niet.
>
De middelen (Pronutrin, Gastrogard, compositum) die je hem hebt gegeven, doen iets aan maagproblemen. Maagzweren staan soms in verband met luchtzuigen, maar het hoeft niet persé zo te zijn. Als je paard luchtzuigt omdat het een neurootje is, heeft het weinig zin om hem tegen maagzweren te behandelen als hij die niet heeft. Dat hij maagzweren kan krijgen door zijn neurotisch gedrag, is een mogelijkheid, maar geen must.
Als de maagmedicatie niets heeft veranderd aan het luchtzuigen, ligt daar de oorzaak niet en blijven er 2 opties over:
- je paard is nog steeds neurotisch doordat hij geen innerlijke rust heeft gevonden
- hij is aan het luchtzuigen gewend geraakt, het is aangeleerd gedrag geworden zoals bv na het krijgen van een beloning.
Je kunt je verschillende dingen afvragen:
Heeft het paard er werkelijk last van (in de zin van dat hij mager blijft doordat zijn maag steeds vol zit met lucht, is hij bv gevoelig voor koliek daardoor)
Heb jij er last van? Dat geboer is geen pretje, maar ach dat zijn scheten ook niet
Weet je zeker dat hij rust heeft gevonden? Misschien drukt de verantwoording van kuddeleider zijn zwaar op hem? Misschien stel je hoge eisen aan hem? Misschien is zijn leven wat saai? Is er een rivaal in de buurt waarvoor hij op zijn hoede is?
Kan hij nonstop eten?
>
> Ik ben heel benieuwd naar eventuele ervaringen.
>
> Groeten Annemiek
Ik heb een Andalusiër die 6 jaar in Spanje heeft gewoond en een opvliegend karakter heeft. Ook een typische luchtzuiger, maar niet op de krib of een paaltje. Hij steekt zijn tong een stukje uit en aan de kuilen in zijn wang zie je (en als je je oor tegen zijn hoofd drukt, hoor je) dat hij zijn mondholte vacuüm trekt, het sist héél stil. Het is in de loop der jaren wat minder geworden naarmate er meer rust in hem kwam, zijn leven voorspelbaarder werd, ritme kreeg, maar hij doet het nog steeds.
Hij doet het ook uit verveling. Als Buck staat te slapen, staat Cadiz er luchtzuigend, bekkentrekkend of woest geeuwend naast. Ik haal er mijn schouders over op, want het geeft de indruk van een aangewende gewoonte, net als nagelbijten. Als het verder geen lichamelijke klachten geeft en je bent ervan overtuigd dat je aan zijn levenskwaliteit niets kan verbeteren, zou ik het zo laten.
Over kopersulfaat weet ik niets, je zou het eventueel aan je dierenarts kunnen vragen als je twijfelt aan de giftigheid ervan. Wel vraag ik me af of je dan een symptoom bestrijdt of de oorzaak aanpakt.