Spirithorses schreef op zondag 24 juni 2007, 7:42:
> e m kraak schreef :
>
>> We dachten dat Bleika zwanger was maar dat blijkt toch gelukkig

> gebeurd was - niet gezien dat ze hengstig was. Druk dagje
> gehad, niet goed opgelet, 'ja, ik vond al dat ze vaak stond te
> piesen gisteren'
> Dan zit je al op dag twee.
Ja, maar op dag twee zijn ze normaal gezien nog meer dan 48 uur (de overlevingsduur van het zaad) van de eisprong af en is bevruchting nog minder waarschijnlijk. Niet dat ik het risico zou willen lopen hoor.
Ik denk dat ik van Egon begrijp dat één veulen om de paar jaar aanvaardbaar is, maar dat zou het voor mij niet zijn, zoveel plaats heb ik niet.
> Ik was vorige week bij een collega die twee hengsten heeft die
> hun eigen merries hebben maar waarvan de ene hengst ronduit
> aggressief op de merrie reageert wanneer ze weggeweest is,
> alsof ie haar wil straffen dat ze weg was. In een hoek drijven
> en verkrachten enzo.
Bedoel je met weggeweest gewoon een uurtje om te rijden bv? Of dagen weg?
> Maar serieus; ik ben erin geïnteresseerd want ik wil Spirit een
> grotere groep geven, ik wil (nog) niet PZP-en, niet
> vasectomeren omdat er ook geplande veulens mogen komen.
> Castratie of eenzame opsluiting zijn uiteraard uit den boze.
> Het gaat nu (nog) goed met hem in een beperkte groep, maar er
> kán een moment komen.....
Het interesseert mij ook enorm, gezien er één kans op twee is dat ik straks een hengstje heb. En dat is een gewild en gepland veulen, die dus uiteraard niet verkocht wordt en ook niet opgegeten. En dat veulen komt er omdat ik op termijn een tweede rijpaard wil en niet omdat ik denk dat het Lolita gelukkiger zal maken. Hoe komen jullie (jij niet Pien) aan die informatie, dat een merrie daar gelukkiger van wordt? Is dat
antropomorfisme als je naar je eigen kinderen kijkt? Dat is begrijpelijk, maar ik heb zelf geen kinderen en verbind daar ook mijn levensgeluk niet aan, vandaar dat ik mij afvraag of er bij dieren iets over geweten (gemeten?) is. Van poezen wordt dat ook gezegd, dat je ze eerst een nestje 'moet' laten krijgen eer te steriliseren. Ten eerste vind ik dat gezien het kattenoverschot onverantwoord, ten tweede heb ik zelf altijd het idee gehad dat poezen erg veranderden na een nestje, zo serieus werden ze, alle verantwoordelijkheid van de wereld drukte op hen ineens. Mijn twee lieve siamezebabies zijn pas ook geopereerd, terwijl ik gerust ook veel geld zou kunnen vragen voor siamese kittens. Moet wel eerlijk zeggen dat ik door jullie aan de castratie wel heb getwijfeld, mij afgevraagd of hij nu niet meer de moedige ondernemende kater zou blijven (tot nu toe wel!) en of een vasectomie niet te verkiezen was. Katers hebben een stuk lagere levensverwachting door dat geavonturier, en dat heeft mee de doorslag gegeven. Ik veronderstel dat de 'echte' hengstenhouders hier hun honden en katten niet castreren?

> Ik blijf ook maar twijfelen. PZP zou zoveel oplossen, maar
> toch, ik durf de beslissing maar niet te nemen.
>
> Pien
Misschien een overweging om toch te vasectomeren en de merries die je drachtig wil te insemineren met zaad van een ander? Voor jou geen optie waarschijnlijk Pien, dat snap ik wel, je hebt ook een mooie hengst met papieren en een emotionele band. Het lijkt mij ook leuk om van een dier dat je leuk vindt een kind te hebben, ik wenste ook wel eens dat ik Cesar kon klonen maar uiteindelijk is dat vooral egoistisch.
Maar vasectomie + evt. KI bij veulenwens is dus wel mijn plan, ingegeven door de hele KI reis die ik met Lolita achter de rug heb intussen (kom maar met de kritiek! Lolita vond het gezellige uitjes), je kan namelijk gewoon zaad thuis bestellen en dat zelf insemineren uiteindelijk, dat is helemaal niets traumatisch. Lolita kon dan tegelijk gewoon blijven neuzen met haar grote liefde (die niet dekte jammer genoeg). Ik weet niet of de hengst dat zou doorhebben, dat je een koekoeksjong in z'n kudde brengt, maar denk het niet. De ruin van de buren (die heeft Lolita wel gedekt) denkt straks vast ook dat het zijn kind is.
Ik vind dit helemaal geen nutteloze discussie, juist heel interessant, en zeker doordat er nogal verschillende meningen zijn.
Met vriendelijke groeten,
Nathalie