InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18942 onderwerpen
275559 berichten
Pagina 5865½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 10:0718-6-07 10:07 Nr:87966
Volg auteur > Van: Kynshiri Opwaarderen Re:87944
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: maneges Structuur

Kynshiri
Kasterlee
België

Jarig op 24-1

454 berichten
sinds 3-6-2007
even een vraag en dat is voor de duidelijkheid niet mijn mening, maar denk eens na hoe populair paardrijden is tegenwoordig... Waar leren al die mensen paardrijden? op een manège... Denk je dat iedereen het geluk heeft een buurvrouw met een grote weide met een paar leuke paarden op te hebben, waar ze op de koop toe dan nog mogen leren rijden?

het is een beetje een kenmerk van onze moderne cultuur dat iedereen vind dat hij recht heeft op alles... als ik wil paardrijden moet dat maar kunnen, ookal heb ik er totaal geen aanleg voor en ben ik niet van plan aan mezelf te werken om met dieren te leren omgaan (ik denk dat de meesten hier zichzelf wel beter hebben leren kennen door met de viervoeters om te gaan). De manège moet daar dan maar voor zorgen.paarden worden herleid tot fietsen. Je kan je niet voorstellen hoe dwingend mensen kunnen zijn op dat gebied!

Kijk ik heb een tijd les gegeven met mijn paarden hè. en ik wilde het 'goed' doen; geen manègegehuppel, maar veel uitleg over het 'hoe' en 'waarom' en het paard centraal; niet de ruiter. De realiteit heeft me anders geleerd eigelijk...
De meesten willen gewoon simpelweg hobbelen; het paard moet luisteren en ik mocht vooral niet teveel commentaar geven. Het merendeel is echt niet geinteresseerd in kritiek hoor, als het fout gaat ligt dat aan het paard en toch nooit aan mezelf! Na een tijdje werd ik overrompeld door ouders met kinderen die wilde komen rijden. zo gezellig buiten; en alles liever dan op zo'n zielige manège...Het grappige is wel dat ze van mij dan wèl exact hetzelfde verwachtten dan van de manège... Grondwerk of longeren is zever, daar betaal je toch geen les voor? moeten ze nu zelf nog opzadelen ook of wat? waarom kan er niemand meer bij in die les, je hebt daar toch nog een paard staan (mijn onopgeleerde, 4jarige, zeer dominante merrie, en een grotere groep staat gelijk aan minder kwaliteit van de les)? Mijn dochter rijdt al een jaar, ik vind dat ze nu naar de gevorderdeles moet...Hoezo mijn vriendinnetje mag niet meerijden, op de manège kan dat wel hoor! o nee, moeten wij zonder zadel rijden, dat kan toch helemaal niet (en dan hebben we het over het laatste kwartiertje van de les eventjes zonder zadel hè). Hoezo, Elly heeft geen bit in? Daar rijd mijn dochter niet mee hoor!
Zo begon het zowel op mijn systeem als dat van mn paarden te werken...

uiteindelijk kom je zo aan een keuze... Of je doet verder en wordt dus een manège die de ogen sluit voor de hele toestand, of je stopt er mee... Ik heb het tweede gekozen... geef nu enkel nog priveles aan 2 meisjes die het echt willen leren. Ik zie elke keer als ik bij mn paarden kom dat ik de juiste keuze heb gemaakt!
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 10:1118-6-07 10:11 Nr:87967
Volg auteur > Van: J. Pelgrim Opwaarderen Re:87960
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoef van een pasgeboren shire Structuur

J. Pelgrim
Zutphen
Nederland

Jarig op 16-7

219 berichten
sinds 17-11-2004
Nele schreef op maandag 18 juni 2007, 7:58:

> J. Pelgrim schreef op zondag 17 juni 2007, 23:53:
>
>> http://www.axeholmeshires.com/coppermine/albums/AvieGallery/DSC0
>> 2820.jpg
>>
>> Hoop dat de foto zichtbaar wordt!
>
> Ja hoor! Mooie duidelijke foto :-) Proficiat met jullie(???)
> Veulen! ;-)
> Nele

Hoi Nele

Het gaat uiteraard alleen om de duidelijke foto, jammer genoeg heb ik geen veulen.
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 11:1218-6-07 11:12 Nr:87968
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:87966
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: maneges Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Kynshiri schreef op maandag 18 juni 2007, 10:07:

> even een vraag en dat is voor de duidelijkheid niet mijn
> mening, maar denk eens na hoe populair paardrijden is
> tegenwoordig... Waar leren al die mensen paardrijden? op een

> of je stopt er mee... Ik heb het tweede gekozen... geef nu
> enkel nog priveles aan 2 meisjes die het echt willen leren. Ik
> zie elke keer als ik bij mn paarden kom dat ik de juiste keuze
> heb gemaakt!

Hi, leuke discussie!
Ik zit in een soortgelijke situatie.
Wij hebben een Western NH paardencentrum (ik houd niet zo van het woord manege vanwege zijn negatieve klank) en een belangrijk onderdeel bij ons zijn de dagelijkse lessen.

Ik heb echter geheel andere ervaringen; Hier komen uitsluitend mensen die 'anders' willen rijden dan het traditionele. Voor ons betekent dat zonder bit, zweep, sporen en ijzers rijden, en ik heb een heel vaste structuur in mijn lesopbouw. Zo zijn grondwerklessen bij mij verplicht, je paard zelf uit de weide/paddock halen en (onder begeleiding) opzadelen, elke nieuwe lesser krijgt ook les in het geheel als kuddegedrag, verzorging, hoefonderhoud, tuigonderhoud, grondwerk etc.
Daar wordt heel veel aandacht en tijd aan besteed, ik moet die mensen leren dat dat er ook bijhoort; dat je dat overhebt voor je paard.

Mensen die hun paard alleen als fiets zouden willen gebruiken blijven hier niet lang (als ze al zouden komen). Ik hou bewust mijn groepen klein, beginner en gevorderde rijdt gewoon samen (ieder op zijn eigen nivo), we hebben geen vaste groepen en iedereen helpt en kent mekaar.

Er rijden hier zo'n 6 kinderen (de rest zijn volwassenen) waarvan ik de ouders ook erbij betrek; Ik vind het zeer onpersoonlijk naar mij en de paarden toe wanneer de ouders de kinderen aan de poort laten uitstappen en ze na een uur weer ophalen zonder uit de auto te stappen, daar maak ik een opmerking over. Ouders dienen zelf mee te helpen met opzadelen en bij de les te blijven; het paard verdient ook aandacht achteraf om hem te bedanken dat je op zijn rug hebt mogen rijden. Gewoon omdat ik dat respectvoller naar ons , de kinderen en de paarden toe vind, en dat gaat hier eigenlijk al heel lang prima.

Hier een link naar de opbouw van de lessen, ik heb dit nu verplicht gesteld voor elke nieuwe rijder (de 10 lessencursus, even naar beneden scrollen): http://www.spirithorses.be/cursussen.html

Groet, Pien
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 11:3818-6-07 11:38 Nr:87969
Volg auteur > Van: Anne Pepels Opwaarderen Re:87944
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: maneges Structuur
Anne Pepels
Nederland


24 berichten
sinds 1-5-2006
clarissa ruijgrok schreef op zondag 17 juni 2007, 22:39:

>>
> Mooi verhaal, mag ik het op mijn website zetten? Ik verzamel
> getuigenissen van mensen die vertellen over het verschil

> zoeken zelf kiezen. Ik heb trouwens ook contact met de
> wetenschapswinkel. Er is nog geen onderzoek gedaan naar
> huisvesting/veiligheid. Heb jij gemerkt dat sinds jou paard
> buiten staat met rijden en in de omgang veiliger geworden is?

Ja hoor prima.
Toen ik haar op de manege had staan was ze enorm stijf en gespannen met rijden.
Na 4 jaar (waarbij ze in de zomer de overdag op de weide stond en in de winter ca 3 uur op de paddock liep ze regelmatig kreupel. DA heeft foto's gemaakt en zei dat ze ataxie en hko.htm">hoefkatrol had. Zo erg dat er niet meer op gereden mocht worden... bang dat ik met paard en al zou vallen en hij vroeg zelfs of ze verzekerd was. Ze liep met haar achterbenen een beetje zwiepend. Ze had altijd achter hoefijzers gehad en ze gleed hier altijd enorm op uit.... stollen er onder maar ja die slijten er weer af. Een jaar later ben ik verhuisd en dus kwamen we op een andere stal terecht waar ze meer buiten kwam en haar kwaal was weg "nooit" meer kreupel geweest. Op de vorige stal werd maar een keer in de week gemest en op de nieuwe stal meste ik zelf de stal iedere dag... of het daaraan lag? Of ze voelde zich daar meer op haar gemak.
Sinds vorig jaar juni zijn de ijzers eraf gegaan en ben ik gaan natuurlijk bekappen. Ze is veel soepele geworden ondanks haar 20 jarige leeftijd (ja ik rijd nog steeds op haar) en ze loopt heerlijk zeker!!! Genieten gewoon. Haar billen worden zelfs weer ronder.
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 11:4418-6-07 11:44 Nr:87970
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:87968
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: maneges Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Spirithorses schreef op maandag 18 juni 2007, 11:12:

> Kynshiri schreef op maandag 18 juni 2007, 10:07:
>
>> even een vraag en dat is voor de duidelijkheid niet mijn

> even naar beneden scrollen):
> http://www.spirithorses.be/cursussen.html
>
> Groet, Pien

En zoals Pien zijn er wel meer hoor Jozefien ;-)
Anne (Je weet wel, vroeger van Vorendonk) heeft iets soortgelijks in de buurt van Tienen. (Alé, in ieder geval toch nog de laatste keer dat ik daar geweest ben, vorig jaar ergens) Maar in tegenstelling tot Pien, wel meer op (kleine) kinderen gericht. Tot een paar jaar geleden hing ik daar geregeld rond en hielp soms ook met de lessen en kampen. De dingen die jij beschreef heb ik daar toch nooit meegemaakt. Bij de oudere kinderen lag de nadruk wel iets meer op het rijden. Maar ik heb daar evengoed een 12 jarige jongen gezien die meer dan 3 kwartier bezig was met hoeven uitkrabben van z'n pony. (En niet opgeven, hé) Toen hij de pony eindelijk zover had, dat ie voetjes wilde optillen voor hem, was hij zo blij dat het hem al niet meer kon schelen dat er amper tijd overbleef om nog iets anders te doen.
Er was daar ook een clubje van 5 zesjarigen waar ik mij veel mee bezig hield en die deden niets liever dan poetsen, grondwerkspelletjes, pony's uit de wei gaan halen etc... Als ik die op een kampdag in totaal 20 minuutjes op een pony kreeg, dan was het al veel. Die liepen er veel liever naast.
En de ouders vonden het allemaal fantastisch.
Ik denk dat het ook wel scheelt of die kinderen voordien al op een manege gereden hebben. Bij Anne kwamen veel kinderen (en ouders) die voordien nog niets met paarden te maken hadden (ook omwille van hun leeftijd, zoals bv die 6-jarigen) Die gebruiken dan ook geen traditionele maneges als referentie materiaal.
Kinderen die wel van maneges kwamen bleven soms ook wel lessen op de manege en kwamen dan naar Anne vooral omwille van het contact met de paarden. Die hebben dan ook weer andere verwachtingen.

ans
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 11:5218-6-07 11:52 Nr:87971
Volg auteur > Van: clarissa ruijgrok Opwaarderen Re:87951
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lelijke wond Structuur

clarissa ruijgrok
Homepage
amsterdam
Nederland

Jarig op 28-9

1747 berichten
sinds 1-9-2005
trea hoex schreef op zondag 17 juni 2007, 23:44:

> trea hoex schreef op zondag 17 juni 2007, 23:43:
>
>> clarissa ruijgrok schreef op zondag 17 juni 2007, 23:21:

>> baden op het sop.
>
> Stelfoutje. Het been werd in 3 dagen 2x zo dik moet het zijn.
> Overdrijven is ook een kunst.

Ik kies dan allebei; en iedere dag in de soda of bio, én vervolgens klei erop. Dat het niet goed ging ligt dan niet aan de klei, maar dan was het niet genoeg. Als het zo erg is, moet je wel drastischere maatregelen nemen dan alleen een laagje klei erop. Als je dan geweekt had, wat deed je erna erop?
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 11:5718-6-07 11:57 Nr:87972
Volg auteur > Van: clarissa ruijgrok Opwaarderen Re:87966
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: maneges Structuur

clarissa ruijgrok
Homepage
amsterdam
Nederland

Jarig op 28-9

1747 berichten
sinds 1-9-2005
Kynshiri schreef op maandag 18 juni 2007, 10:07:

> even een vraag en dat is voor de duidelijkheid niet mijn
> mening, maar denk eens na hoe populair paardrijden is
> tegenwoordig... Waar leren al die mensen paardrijden? op een

> of je stopt er mee... Ik heb het tweede gekozen... geef nu
> enkel nog priveles aan 2 meisjes die het echt willen leren. Ik
> zie elke keer als ik bij mn paarden kom dat ik de juiste keuze
> heb gemaakt!

Vandaar dat ik een witlijst maak! Voor mensen die willen leren paardrijden, maar dan wel wat bewuster kiezen. En daarom doe ik er een zooitje info bij, waarom je dat dan zou willen. Ik heb aan de wetenschapswinkel gevraagd of er al onderzoek gedaan is naar buitenhuisvesting gekoppeld aan veiligheid. Ik weet dat een buitenpaard veiliger is in de omgang. Kijk, dat willen consumenten wel horen hoor. Jammer dat je die ervaring had, dat mensen zo eigenwijs zijn. Soms moet je dan hard zijn, en zeggen, ga dan maar bij die andere manege lessen, maar hier gebeurt dit niet. Er zijn toch genoeg van die maneges, dus waarom komen ze bij jou, zou je zeggen. Jammer dat men dan jou aan de kop zeurt met dat gebrek aan kennis.... dat is manege-erfenis....
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 12:1218-6-07 12:12 Nr:87973
Volg auteur > Van: clarissa ruijgrok Opwaarderen Re:87954
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard eet grond Structuur

clarissa ruijgrok
Homepage
amsterdam
Nederland

Jarig op 28-9

1747 berichten
sinds 1-9-2005
Böske schreef op maandag 18 juni 2007, 0:12:

> vagebond schreef op zondag 17 juni 2007, 21:22:
>
>>

> ook niet. Helaas.
>
> Groetjes,
> Böske

ja, psyllium geven is alleen om het zand af te voeren om zo erger te voorkomen. De reden waarom je paard zand eet heb je zo niet aangepakt. Extra mineralen geven om het tekort op te vullen zijn misschien wel nodig, maar ook geen oorzaak-aanpak. Het systeem kan een extra beroep doen op de weerstand, maar dan is er iets. Misschien moet je dan dus doorzoeken, en niet tevreden zijn met alleen zandafvoeren en mineralen aanvullen. Er is een reden voor.
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 12:2318-6-07 12:23 Nr:87974
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Ethisch-filosofische mening Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
'Hello, Peter.

The question you ask is quite deep. If I should consider riding horses from a philosophical-ethical point of view I would have no doubt in stating that we have no right to use the horse. We have done it for thousands of years and there was some kind of justification for it. But nowdays the only justification is our pleasure... which is not the pleasure of the horse.
I believe that the most beautiful sight is that of watching horses playing free in a field. I try to do that. I do not ride my horses any more. They have plenty of freedom and green pastures. I know that they are happy that way, because it is their natural way of living.
This is the way I think and it is the way I behave with horses.
I know it is not always possible. Not all horses are so lucky. If a compromise has to be reached, then the horses must be ridden well, without causing them any pain whatsoever.
I hope to have answered your question. I will be happy to write to you again.

Thank you

Carlo Faillace'

Dhr.Faillace is professor filosofie aan de Universiteit van Rome en is vanuit zijn paardenhóbby zeer betrokken bij paardenwelzijn.

HC
Volg datum > Datum: maandag 18 juni 2007, 12:3818-6-07 12:38 Nr:87975
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:87962
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: 2 hengstenveulens en 4 ezels Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Piet schreef op maandag 18 juni 2007, 8:19:
> In het algemeen is het niet zozeer het trailer ingaan,
> maar de associatie die gelegd wordt met het vreselijke
> rijden daarna, dat een paard besuit om zo'n ding voortaan
> te mijden als de pest.
>
> Piet

Tikkie antropodinges om het rijden in de trailer alvast vreselijk voor het paard te vinden, inclusief de voorspelling van 'mijden als de pest'. Het zegt meer over hoe je er zelf tegenaan kijkt...?

Verder alle lof Eva, je hebt zowel een paard als een stel ezels geholpen!
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18942 onderwerpen
275559 berichten
Pagina 5865½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact