Nick Altena schreef op zondag 20 mei 2007, 2:34:
> Piet schreef op zaterdag 19 mei 2007, 7:14:
>
>> Piet schreef op zaterdag 19 mei 2007, 7:09:

> Het maakt me aan het glimlachen nu net een paar berichten
> terug van Piet te lezen dat ik het toen toch niet zo verkeerd
> had met mijn opmerking.
> Daarvoor mijn dank Pietje....

Ik ben in de loop der tijd veel conservatiever geworden in mijn gedachten hoe ik het mensen aanleer en moet je hierin dan ook gelijk geven. Het is niet dat mensen dom zijn, zoveel kapsones om dat te denken heb ik nou ook weer niet , maar velen hebben simpelweg niet goed de basis geleerd van hoe met een paard om te gaan. Het ene paard is natuurlijk ook moeilijker dan het andere.
Als ik het tegenwoordig mensen leer clikkeren begin ik met het halsterwerk, het SubtielTrainen aan te leren. Daarin wordt afgesproken tussen trainer en paard , dat de trainer het paard zal leiden en niet andersom.
Je slaat er stijl van achterover hoeveel mensen dan ineens ontdekken hoe, wanneer ze dat door hun daden voor het eerst duidelijk maken, hun paard verandert in een alle kanten protesterend, dwars, zich verzettend beest.
Het is pas wanneer het paard beseft dat zijn trainer nooit meer te bewegen is om de oude situatie te herstellen, dat paard zegt: Ok! Ik voel me veilig bij jou, je bewijst dat ik niet meer hoef te leiden, maar dat jij het beter weet, dus ik volg jou voortaan.
Op dat moment begin ik het clikkeren uit te leggen en niet eerder.
Wat je zegt is dus heel waar. Het is niet het clikkeren, het is het gebrek aan een duidelijke band die mensen met hun paard hebben, waardoor ze vastlopen.
> Hoe onderscheid die kip waar je mee bezig bent nu jou klik van
> die van de andere ?
> Hebben kippen maar een heel beperkt gehoor ofzo ? dat ze alleen
> geluiden in hun korte omgeving horen ?
Als je het filmpje ziet met de pilonnen en waar daarna de aluminium bekers overheen worden geschoven kijk je naar een eindresultaat.
De kip loopt om de pilonnen heen als ze rood zijn en maakt achtjes als de bekers eroverheen staan.
Dit zijn 2 oefeningen die later in elkaar zijn verweven. je leert dus eerst het rond de rode pilon lopen en daarna in 8 vorm om de aluminium bekers.
Nu moet je beseffen dat om de kip ook maar een centimeter van je af te laten lopen, je misschien al 100 keer geklikt hebt. Zoals Conrad ook schreef: het klikken en belonen gaat, omdat kippen zo snel zijn en je het daarom ook zo goed leert, tig keer in een sessie van 20 seconden. De kip is dus enorm gefocused op jou en het preciese geluid van jouw klikker.
Elke, ook maar iets, zachtere klik, wordt niet bekrachtigd met een beloning en daarom genegeerd door mevrouw kip.
.
>
> Ik moet er niet aan denken met 20 man in een bak te moeten
> staan clickeren met 20 paarden...waarbij iedereen op zijn/haar
> juiste moment het zelfde geluidje maakt als al die andere.....
> ik vrees dat dat dan totaal een zooitje zou worden.
>
Ik heb al staan werken in een bak met 5 paarden en 5 trainers tegelijk. LOS, zonder touwtje,
Resultaat was perfect, geen enkel paard dacht dat het beter toeven was bij de buurman. De concentratie van het paard is zo groot dat geen enkel paard zich vergist. Hij kan dus van alles horen, maar er is maar 1 plaats waar een gevolg aan dat horen wordt gegeven met zijn beloning en denk erom dat ze dat rap weten.:)
Wel is het zo dat ,om dicht bij huis te blijven, wanneer ik voor de grap wat met Carlos clikker, Shiny erbij komt. Hij weet dan perfect dat ie niks hoeft te verwachten, maar lost dit op door die ouwe gewoon weg te jagen :)
> Nick
> Met geweld kan je een hoop bereiken, met geduld, liefde en
> belonen
> veel meer !
Piet