eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 18 mei 2007, 10:51:
> Toch vitelli /
> Wel relevant IK weet als de beste dat de paardenhandel een
> maffia gedoe is , heb dit ook al tich maal ondervonden en net

> kenner zijn om het te zien hoor maar dat maakt het risico er
> natuurlijk niet kleiner op integendeel. Komt er ook nog eens
> het feit bij dat dit paard de perfekte match is voor de
> eigenaar die hem enkel als wandel recreatiepaardje wil nemen .
Okee, ik wilde erover ophouden, maar ik weid er nog 1 berichtje aan:
Als hij na één maand nog even mank staat als daarvoor, dan zegt dat helemaal niets. Ik heb immers uitgelegd waarom één maand een belachelijk korte termijn is om verschil in een peesblessure te zien. De dierenarts die dat test, zou dat moeten weten. Sterker nog, die zou niet na één maand al willen testen. En nog sterker: die zou geen buigproef op een zieke pees doen!
Aan een buigproef bij een peesblessure heb je helemaal niets, hij verergert de zaak hoogstens. Je weet nooit precies of je de juiste pees onder spanning hebt gezet waardoor het paard kreupel loopt, er zitten er een stuk of 4. Paard kan een tikkie scheef zijn waardoor hij meer op één voorbeen valt, staat totaal los van de peesblessure. De buigproef na één maand tijd met 25 meter draf erna kan nét voldoende zijn om de pees definitief te molesteren.
De enige diagnostiek die je kunt toepassen, is een niet belastende peesscan, verder moet je ERAF BLIJVEN. Op de peesscan zie je nl exact hoe de aangedane pees eraan toe is, niet door een (achterhaalde) buigproef op wat voor bodem dan ook. Dat er op de grote volte niets te zien was, zegt trouwens niets over de blessure, dat kan echt alleen met een scan aangetoond worden.
Ik heb mij toevallig in het onderwerp verdiept toen ik een periode veel in Wassenaar bij de Raaphorst (van Schie & van Toor) kwam met paarden van kennissen die een peesblessure hadden. Deze kliniek is inNederland toonaangevend op het gebied van peesblessure-behandeling en -onderzoek. Ze zitten vlakbij de renbaan van Duindigt en krijgen erg veel geblesseerde dravers en renpaarden aangeboden, die allemaal -juist- wat aan hun pezen mankeren wegens overbelasting al dan niet op jonge leeftijd. Zij doen om de reden die ik noemde geen buigproeven bij peesblessures, het is VEEL te belastend.
Het enige wat je kunt doen -maar daarvoor hoeft het paard niet in revalidatie bij Hoeve Druppel, dat kan de eigenaar zelf ook, moet je eens kijken wat een band hij opbouwt met zijn nieuwe paard-, - en het beestje hoeft niet ALWEER naar een ander adres- is regelmatige rustige beweging en dagelijks stappen op de egale harde weg. Toevallig wilde de eigenaar een wandelrecreatiepaard, nou komt dat effe goed uit! Zo zal hij vanzelfsprekend vroeg of laat ook een keer óp de rug terecht komen, maar dan zijn we ruim een half jaar verder. Geen maand, dat is echt totaal belachelijk.