Peter Donck schreef op maandag 14 mei 2007, 12:47:
> e m kraak schreef op zondag 13 mei 2007, 11:58:
>
>> Peter Donck schreef op zondag 13 mei 2007, 10:11:

>> terreinen, dus onafhankelijk, de geaccepteerde leiderstypen
>> zijn.
> interessant, zelfde kleurintensivering zie je ook bij runderen
> het visueel sterkere macho-effekt is er in ieder geval
Vertel es ff alles wat je daarover weet, en liefst met lit.ref!

>> Reinforcement is a contingency - Bob Bailey
>
> of ze echt geselekteerd zijn op uiterlijk (kleur) dat weet ik
> nog zo niet
Ik wel. Er zit, van een paar eeuwen her dus (duh), tarpan-bloed in die Poolse huisponnies. Van begin af aan echter dat er pogingen werden ondernomen de uitgestorven tarpan terug te fokken (simpelweg onmogelijk, ook met de huidige middelen zoals we nu kunnen weten) was kleurselectie belangrijk.
Alle mogelijke moeite is ook gedaan het staande manentype weer "goed" te krijgen maar dat is nooit gelukt.
Het wordt ook door beheerders toegegeven (Markerink 2002) dat selectie op grond van (kleur)uiterlijk heeft plaatsgevonden en nog plaats vindt (ARK). Zover ik kan zien in het veld weegt het bij SBB en Gron. Landsch. weer veel minder zwaar.
Voordat Koniks in zwang kwamen waren met name IJslanders in de mode voor begrazing. Ook hier echter is mij indertijd uitdrukkelijk om "wildkleuren" gevraagd, vanwege visuele - en belevingsaspecten in het terrein.
Het hele wilde-paarden-tarpan-PR-verhaal m.b.t. koniks is gewoon nep, zoals de meeste PR. De legende van de Heckrunderen á la nep-oerossen is gelukkig ook al meer publiekelijk doorgeprikt.
> wat is de rol van konik in het ijslandse paard? weet je daar
> iets meer over ?
Weet ik niets over; verdwenen in de mist der tijd.
De Vikings die paarden mee naar IJsland namen deden dat echter niet van huis uit maar kochten die onderweg in Ierland/Engeland van de Keltoi (de logische zeeweg via stroming naar IJsland was zuidelijk om Engeland heen, door de Ierse Zee).
Dus wordt de vraag: wat was de rol van tarpan en/of andere wilde paarden in de Keltoi paardenhouderij... en dan meer speficiek wat daar in de 9e eeuw, op de britse eilanden, van over was. Weet ik ook al niet

Mooi woord trouwens: piemelbles. Voor/links/rechts/achter-oplopend eventueel onderbroken, ster- of hartvormig, etc. Aftekeningen dienen in het EU-paardenpaspoort nauwkeurig beschreven en geschetst te worden.
Blabla! , Egon
Reinforcement is a contingency - Bob Bailey