Frans Veldman schreef op donderdag 26 april 2007, 22:51:
> Esther schreef op donderdag 26 april 2007, 22:13:
>
>> Ik zal proberen van de week op wat stellingen in te gaan, kreeg

>> By the way ook Parelli is operante conditionering.
>
> Dat is zo. Toch is er verschil tussen beide methodes. Ik zal
> nog wel even nadenken over een betere differentiatie.
Ok ik wil hier even op ingaan.
Domesticeren betekent natuurlijk niet van please domesticeer mij. Maar een roofdier dat ben je als mens dus niet meer omdat er een symbiose en inmenging ontstaat en is ontstaan. Mensen bemoeien zich bij paarden bijv bij de voortplanting. Sommige eigenschappen worden er uit gefokt, sommige eigenschappen er juist in gefokt. Een dier dat niet domesticeert kan zich in gevangenschap ook niet voortplanten.
Als mens bemoei je je dus even kort door de bocht met de eigenschappen van het dier en welke eigenschappen je wel en niet graag ziet. Ik vind het een sterke stelling dat er beweert kan worden dat een roofdier zich bemoeit met de domesticatie en het fokken van zijn prooidier. Vluchten doen we allemaal of je nu tot het mensensoort behoort of tot een paardensoort, het hagt er alleen wel vanaf wie je predator is.
Paarden vonden een relatieve veiligheid bij de nederzettingen t.o. de roofdieren die voor hun vreselijker waren dan mensen, juist om kampvuren en de jacht, de roofdieren voor paarden waren ook gevaarlijk voor mensen.
Bij de mussen is het natuurlijk heel anders, dat werden de huismussen.

Es