Esther schreef op donderdag 26 april 2007, 21:20:
> Dit is een gemiste kans over leermethodes, jammer dat clickeren
> nog steeds als kunstjes aanleren wordt gezien ook al is het een
> persoonlijke mening.
Het is onder profs de standaard dat je voor het aanleren van "kunstjes" operante conditionering (clickeren) gebruikt. Of je dat nou bij dolfijnen toepast of bij paarden doet er niet zoveel toe.
De vraag is alleen of de dingen die je met clickeren aanleert ook te interpoleren zijn naar het rijden. Ik heb daar sterke twijfels over. Het
Parelli-programma is er sterk op gericht om niet een kunstje te leren maar om de band met je paard te veranderen. Het gaat niet om de resultaten van de oefening, maar hoe je er komt. Dat het op die manier werkt zie je bijvoorbeeld aan Harisha die spontaan mij na gaat doen met lopen, iets wat ik haar nooit heb aangeleerd. Als dat bij clickeren niet zo is, maar meer doelgericht is dan kun je daarbij beter over kunstjes spreken.
Het valt me op dat de fervente aanhangers van clickeren mensen zijn die zelf niet of nauwelijks rijden, die veelal te maken hebben met een angstig of getraumatiseerd paard. Waarom is dat? Omdat clickeren voor DIE paarden een perfecte oplossing is? Omdat clickeren inderdaad leuk is om dingetjes (kunstjes?) aan te leren, maar dat het voor rijden nauwelijks tot niet toepasbaar is?
Ik hou me zo nu en dan ook wel eens bezig met operante conditionering hoor, maar ik vind het gewoon niet zo praktisch als voorbereiding op het rijden (om over het rijden zelf nog maar niet eens te spreken!) en blijf toch altijd een wat "onecht" gevoel houden voor wat betreft de motivatie van het paard. Zo'n kadootje als ik kreeg van Harisha, dat ze spontaan met me meebeweegt, zonder dat ik dat haar heb geleerd, daar geniet ik van. Bij een paard dat iets doet om een brokje te krijgen heb ik dat veel minder.
> Ik ben benieuwd over de toekomstige pagina s clickeren als
> leermethode vs Parelli en andere methodes i.v.m. het
> zelflerende vermogen van 4 en 2 bener.
Ik ook, maar ik zal zo'n pagina niet snel schrijven. Omdat het nogal paard-specifiek is, en wellicht spelen menselijke voorkeuren ook nog een grote rol. Bij een getraumatiseerd en/of angstig paard heb ik ook de voorkeur voor clickeren, al dan niet in eerste instantie.
> Ook in de context roofdier of kuddedier als 2 bener.
> Ik vind het echt interessant, bijv het jachtinstinct van de
> mens t.o. het paard in vroegere tijden en in het nu. De mens
> jaagt als groep. Toch heeft het paard zelf de domesticatie
> verkozen.
Hoezo heeft het paard er zelf voor gekozen? Als dat zo was hadden we geen afrastering nodig. Het paard heeft niet zoveel te kiezen.
> Een roofdier als leider en als een andere diersoort
> als een paard wil ik graag eens helder uitgelegd zien.
Wat valt daar aan uit te leggen? De mens heeft het paard gewoon aan zich onderworpen, net zoals bij zo ongeveer ieder andere diersoort. Wat lekker is en verder niet bruikbaar is, kan, afhankelijk van het gemak waarmee het zich voortplant, zijn leven slijten in fokinrichtingen, of staat op de lijst van bedreigde diersoorten. De dieren die we "leuk" of anderzins "bruikbaar" achten hebben we het etiket "gedomesticeerd" opgeplakt. Een paard is niet meer "gedomesticeerd" dan een parkiet in een vogelkooitje,
> Het neemt niet weg dat ik vind dat iedereen moet doen en
> trainen zoals diegene denkt dat goed is. Maar mijn persoonlijke
> mening is dat wegnemen van druk ook kunstjes aanleren is en
> ook dat hoeft ook niet perse waar te zijn

Wat is jouw definitie van "een kunstje"?