Ans Jondral schreef op vrijdag 13 april 2007, 14:31:
> En daar komt nog eens bij dat een (in normale omstandigheden)
> klinisch goedgaand paard, daarom niet persé als 'genezen' wordt
> gezien. Wat op foto wordt waargenomen weegt voor veel DA's
> zwaar door.
> Neem nu bv mijn paard. (Wel geen
HKO dier, maar ach

)
> Longeer dat paard op een het harde, aan een enkele longe op een
> relatief kleine volte en ik ben er zeker van dat ze niet 100%
> zuiver loopt. Terwijl ze voor de rest wel regelmatig loopt,
> zelfs bereden.
Right! Omdat da's over het algemeen ook niet weten wat je met longeren allemaal kunt beïnvloeden! Elk paard houdt op een rondje zijn hoofd naar buiten om zijn balans te verkrijgen, valt dus op de binnenschouder. Nu is dat onmogelijk te corrigeren met één longeerlijn aan de onderkant van het halster, waarmee je automatisch het paardenhoofd al iets naar buiten trekt. Wil de rug -door de natuurlijke voorkeurkant- bv naar links wat meer inbuigen dan naar rechts, dan zal het paard zwaarder op zijn rechterschouder vallen. "Kreupel rechtsvoor!" wordt er geroepen.
Zou je dit paard aan de dubbele longe nemen met de longeerlijnen aan weerszijden van het halster en hem van die rechterschouder af sturen, maw op twee schouders longeren, dan zou hij op diezelfde volte wél regelmatig lopen. Ik heb het vaak genoeg beleefd, gedaan en gezien.
Maar dierenartsen kijken liever naar die voet, want daarin zit tevens de kassa! Dan kun je iets DOEN en dat zien klanten graag! Lokale anaesthesie, röntgenfoto's, kreupelheidsonderzoek, ev zeer lokale gewrichtsverdoving een dag later, inspuiten met hyaluronzuur... TING!
Dierenarts van Toor, die verbonden is aan paardenkliniek de Raaphorst in Wassenaar, heeft het letterlijk tegen mij gezegd: "Wij gaan altijd uit van de hoef en van daaruit werken we naar boven. Rugproblemen beginnen we niet aan."