InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 5445½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 30 maart 2007, 11:4130-3-07 11:41 Nr:81667
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:81647
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Subtiel trainen Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Michiel schreef op donderdag 29 maart 2007, 23:49:

> Michiel schreef op donderdag 29 maart 2007, 22:55:
>
>> Hoe is de mind van dit paard? Ook zo vol

> niet gedaan daarvoor vond hij het paard te oud. Hij kocht een
> ander paard en leidde dat op tot ranch horse.
>
> Groetjes, Michiel

Ik herken dit zó! Sieta, 10 jaar lang van stal naar de bak en weer terug. Kun je je voorstellen water gebeurde toen ik dacht lekker met haar buiten wandelingen te kunnen maken en buiten te kunnen rijden? Komt ook nog eens bij dat ze mishandeld is geweest en daardoor heel apart op dingen reageerde (niet apart meer als je haar achtergrond wist natuurlijk) maar voor mij héél moeilijk om mee om te gaan, had slechts 5 jaar op de manege gereden en daar hield mijn kennis zo ongeveer op.
Buiten de complete paniek en een paard wat je haast met geen mogelijkheid met je meekreeg, wist ze zich inderdaad geen raad met alles wat ze tegenkwam. Zoals Eddy al aangaf, ze liep inderdaad zó achteruit de sloot in, de bagger in waar je wegzakte enz. Ook nog eens hartstikke gevaarlijk dus want ze lette totaal niet op, omdat ze het gevaar niet kende.
Toch had ze meteen al een aantal voorkeuren, zoals heuveltjes, daar moest je hard oprennen, dat was dan wel weer leuk. Maar eenmaal bovenop de heuvel, REM en geen kant meer op te krijgen.

Nu we 4 jaar verder zijn durft ze meer eigen initiatieven te nemen en ik moet zeggen dat het buitenrijden daardoor inderdaad steeds beter gaat. Alsof ze meer vertrouwen in zichzelf krijgt. Aantal voorbeelden die me erg aan het 'going with your horse' wat jij beschrijft doen denken:

's Zomers staat ze 24 uur op het weiland. Dit was ze echter nooit gewend. Ongeveer 3 keer per weideseizoen heeft ze een dag dat, wanneer ik haar terug naar het land wil brengen, ze niet naar het land wil. Ze staat dan stil en ik zie het gewoon aan haar. Ze mag van mij dan een nachtje op stal blijven, en de volgende dag is het ook weer helemaal over en loopt ze net zo enthousiast mee als altijd. Waarom ze dit doet.. geen idee. Misschien dat ze zichzelf in de wei weinig tijd geeft om te liggen? Ze is altijd de alfa merrie, in welke kudde dan ook.

Wanneer we naar buiten gaan moeten we eerst een stuk langs de weg. Dan komen we eerst een fietspad tussen de weilanden tegen, aan de rechterkant. Vanaf dit fietspad kun je de weilanden van onze pensionstal zien. Dat vindt ze fijn want daar kan ze haar vriendjes zien en ze roepen, en is ze vlakbij stal (= veilig voor haar). Ook gaan we daar vaak een stukje wandelen als we weinig tijd hebben, mag ze wat grazen en gaan we weer terug. Op weg naar het Twiske moeten we daar langs. Ze staat daar ALTIJD stil. Echt altijd. Ze geeft duidelijk haar voorkeur aan voor dat pad. Uiteraard ga ik er nóóit in als zij stil staat. Al 4 jaar niet. Je zou denken dat het dan wel uit zou doven. Toch blijft ze het doen. Ze staat stil, ik vraag haar om door te lopen en ze gaat gewoon weer mee. Maar ze zal er nooit in één keer langs lopen. Heb al vanalles geprobeerd. (Waarschijnlijk komt het deels ook omdat ik me bedenk 'ze zal wel weer stil gaan staan').
Ik onthou die voorkeur echter wel en ga er soms op de terugweg nog even heen, nadat we een paar uur in het twiske zijn geweest (we hebben heel lang gedaan wat ik wou, nu gaan we even dat pad in wat jij zo graag wil).

Tijdens het wandelen in het Twiske durft ze steeds vaker naast me te komen, en sindskort ook voor me te lopen. Dat mag ze van mij omdat ik merk dat ze door af en toe kleine stukjes te leiden, ze ook makkelijker te rijden is buiten (voorheen stonden we alleen maar stil en deden we zo'n 3 uur over een rondje van een uur, nu wordt ze steeds dapperder en durft ze veel vaker ergens langs te lopen of stukjes te draven en galloperen waar ze voorheen alleen maar wilde stappen).
Ik wil echter wanneer ze voor me loopt, geen druk op het touw voelen. Trekt ze eraan dan moet ze direct weer terug achter me. Ze weet dit dondersgoed en ze accepteert het meteen als ik haar weer terug achter me stuur.

Zelfde met grazen. Ik maak lange wandelingen en ze mag van mij grazen, maar niet om de 5 meter bijvoorbeeld. Ik wandel een lang stuk en als pauze gaan we even grazen. Wanneer zij het tijd voor pauze vindt wijst ze met haar hoofd naar het gras. Een 'nee' is genoeg om haar door te laten lopen. Loopt ze nog een poosje braaf mee dan stuur ik haar naar het gras en op 'ja' mag ze haar hoofd naar beneden doen.

Ik heb nog wel tientallen voorbeelden van dit soort dingen. Ik ben ervan overtuigd dat ze zo meewerkend is omdat ze weet dat ze zal worden beloont met iets wat zij graag wil. Misschien lezen sommige mensen dit en denken 'ik zou het niet tolereren als mijn paard zomaar stil zou gaan staan omdat hij/zij graag een pad in wil'. Ik ben er eerlijk gezegd heel blij mee, omdat ze voorheen nooit dingen aan durfde te geven, omdat dat er simpelweg uitgeslagen werd, zo ook met kreupelheid.

Deze manier van met haar omgaan heeft o.a. ook tot dingen geleid als meer eigen initiatief in de bak. Springen vindt ze bijvoorbeeld fantastisch. Ik hoef niets anders te doen dan op haar rug mee te liften. Zij wend af, doet haar hoofd scheef om de hindernis in te schatten, en bepaald vervolgens of ze hem in een galopje zal nemen of zal blijven draven.
Of tot een betere oplettendheid buiten, zoals het kunnen inschatten van een terrein, zelf letten op dingen die op het ruiterpad liggen en waar we omheen of overheen moeten.
Alles zolang ik maar te allen tijde ervaar dat ik haar met een subtiele aanwijzing terug kan laten doen wat ik wil, zoals haar initiatief tot een galopje terugbrengen naar de draf.

Sorry voor mijn lange bericht overigens :-)

Groetjes Franca
Volg datum > Datum: vrijdag 30 maart 2007, 11:4330-3-07 11:43 Nr:81668
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:81663
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: whale story's Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
Spirithorses schreef op vrijdag 30 maart 2007, 9:27:

>>
> Maar wat ik eigenlijk probeerde te zeggen is dat ik het niet
> functioneel vind. Zo vind ik het ook niet functioneel dat mijn

> Ik denk dus dat ik een ander uitgangspunt heb bij het trainen
> van mijn paarden.
>
> Groet, Pien

Over dat functionele van apporteren... heeeel makkelijk :-)
als je aan het rijden bent, de lentezon op je schijnt, je het te warm krijgt en je je trui uitdoet, maar zo onhandig bent dat je die laat vallen, :-) ... dan is het heel functioneel (voor de mens :-) ) om te vragen aan je paard 'pak het' en 'geef het' ... terwijl je blijft zitten OP je paard.
En behalve de functionaliteit voor de mens, een leuk spelletje tussendoor voor het paard.

Ik zit nu met queenie in het stadium dat ze, als ik naast haar sta, een touwtje opneemt voor me, maar nu ga ik trainen op duur en dan ook het aangeven aan mij. Leuke uitdaging om het dan vanop de rug te proberen :-)
Volg datum > Datum: vrijdag 30 maart 2007, 11:5030-3-07 11:50 Nr:81669
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:81663
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: whale story's Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Spirithorses schreef op vrijdag 30 maart 2007, 9:27:

> Piet schreef :
>
>> Het gaat me niet om de dieren, die horen niet in zo'n

> Ik denk dus dat ik een ander uitgangspunt heb bij het trainen
> van mijn paarden.
>
> Groet, Pien

Waarom denk je dat je een ander uitgangspunt heb dan ik?
Waar je het over hebt zijn gewone omgangsvormen tussen paard en mens. Bij mij is alles gericht op een zo goed mogelijke band tussen mens en paard, als daar samen spelletjes bij spelen bij komt is het ook in die zin hartstikke functioneel.
Zelfs al zou dat apporteren zijn.
Ik zie zulke dingen alleen maar als een extra dimensie om met je paard bezig te zijn. Ook in de kudde worden er ontelbare spelletjes gespeeld. Het is omdat we vroeger de wegen om dat te trainen niet kenden dat er nog steeds vreemd tegenaan gekeken word.
Mijn eigen grens ligt bij bv.knielen en liggen zodat ik er bovenop zou kunnen gaan staan ofzo. Paardonwaardige zaken.
(wat weer heel iets anders is dan gaan liggen bij een liggend paard)
Maar voor de rest? Alles wat je samen kunt doen , of het nu "spelen" of "werken" is, zolang het niet de integriteit van een paard schaadt en hij het fysiek aankan is het functioneel. en ter leeringh ende gezamenlijk vermaeck

Piet
Volg datum > Datum: vrijdag 30 maart 2007, 12:4430-3-07 12:44 Nr:81670
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:81557
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: strasser trim Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Idunn schreef op woensdag 28 maart 2007, 21:49:

> Spirithorses schreef op woensdag 28 maart 2007, 10:12:
>
>> e m kraak schreef :

>
> Nee werkelijkwaar vanalles, drachtige oudere merrie, volwassen
> hengst (the big boss himself) en ook een jong hengstje bv, van
> misschien 2 jaar of zo. En dik waren ze geen van allen.

Nog even een vraagje over de koniks. Wordt de hoefbevangenheid eigenlijk behandeld met medicijnen of op andere wijze? Of blijven ze in hun natuurgebied lopen en gaat het "vanzelf" weer over? Zijn er ook bij die er aan dood gaan?
Met wilde vleeseters in de buurt zal een paard hoefbevangenheid waarschijnlijk niet overleven. Maar hoe gaat dat met een paard dat niet opgegeten wordt? Kan dat uit zichzelf herstellen?

Els.
Volg datum > Datum: vrijdag 30 maart 2007, 12:5630-3-07 12:56 Nr:81671
Volg auteur > Van: Muguet Opwaarderen Re:81568
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Artikel over koliek Structuur

Muguet
Nederland


762 berichten
sinds 15-9-2005
Esther schreef op woensdag 28 maart 2007, 22:56:

> Muguet schreef op woensdag 28 maart 2007, 22:50:
>
>> Isabel van der Made schreef op woensdag 28 maart 2007, 22:27:

> misschien bedoel je het niet zo, maar koliek is iets dat gewoon
> gebeurt.
>
> Es

Haiii Esther en iedereen, ik bedoel het zeker niet zo en heb hier gisteren ook al eens op gereageerd .... maar weer is mijn bericht verwijderd !!!! Of in elk geval .... eerst stond mijn reaktie erop en daarna was hij weer verdwenen wat ik erg vervelend vind omdat ik dus dan niet kan reageren...
Volg datum > Datum: vrijdag 30 maart 2007, 13:0030-3-07 13:00 Nr:81672
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:81671
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Artikel over koliek Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Muguet schreef op vrijdag 30 maart 2007, 12:56:

> Esther schreef op woensdag 28 maart 2007, 22:56:
>
>> Muguet schreef op woensdag 28 maart 2007, 22:50:

> hier gisteren ook al eens op gereageerd .... maar weer is mijn
> bericht verwijderd !!!! Of in elk geval .... eerst stond mijn
> reaktie erop en daarna was hij weer verdwenen wat ik erg
> vervelend vind omdat ik dus dan niet kan reageren...

Hoi Muquet,

Klik eens op lijst en kijk eens naar de berichten die dan tevoorschijn komen. Kom echt wel heel veel Muquet tegen, hoor, denk dat ze er allemaal opstaan alleen in een andere lijn van het onderwerp.

Els.
Volg datum > Datum: vrijdag 30 maart 2007, 13:0130-3-07 13:01 Nr:81673
Volg auteur > Van: Muguet Opwaarderen Re:81671
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Artikel over koliek Structuur

Muguet
Nederland


762 berichten
sinds 15-9-2005
Muguet schreef op vrijdag 30 maart 2007, 12:56:

> Esther schreef op woensdag 28 maart 2007, 22:56:
>
>> Muguet schreef op woensdag 28 maart 2007, 22:50:

> hier gisteren ook al eens op gereageerd .... maar weer is mijn
> bericht verwijderd !!!! Of in elk geval .... eerst stond mijn
> reaktie erop en daarna was hij weer verdwenen wat ik erg
> vervelend vind omdat ik dus dan niet kan reageren...

Ik probeer het nu dus nog 1 x en dan stop ik ermee!

Op de eerste plaats >>> ZEKER leef ik mee met alle eigenaren van paarden van wie hun paard aan koliek is gestorven, zeer triest vind ik dat.

Waarom heb ik zo gereageerd.... nou omdat ik een man ken wiens paarden dag en nacht op stal staan ..........grrrrrrrrrrrrrrrrrrr en hij weet ook hoe ik hierover denk hoor maar ja ... hij voert 2 x per dag en dan krijgen de paarden dus een enorme berg met de duurste van de duurste sportbrokken en 1 paard van hem heeft dus al 3 x een flinke koliekaanval gehad ... en dan denk ik bij mezelf ....
dat vind ik dus helemaal niet gek want de paarden staan 23 uur per dag letterlijk stil in veel te kleine stallen... en 1 uur per dag moeten ze werken en dan komen ze uit hun stal.... dat is toch helemaal tegen-natuurlijk en ik denk als hij zijn paarden meer beweging zou geven het liefst natuurlijk altijd buiten laten lopen .... dat er dan minder kans was geweest op die 3 koliekaanvallen ... of hoe denken jullie hier dan over ?????

Groetjes van M ;-) uguet en de dierenbups....
'Knowledge speaks ..... but wisdom listens '....
Volg datum > Datum: vrijdag 30 maart 2007, 13:1230-3-07 13:12 Nr:81674
Volg auteur > Van: Muguet Opwaarderen Re:80419
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Norm nee puur dierenmishandeling!! Structuur

Muguet
Nederland


762 berichten
sinds 15-9-2005
eddy DRUPPEL schreef op zondag 18 maart 2007, 11:56:

> Esther schreef op zaterdag 17 maart 2007, 22:30:
>
>> Masja schreef op zaterdag 17 maart 2007, 21:18:

> gedrag dan moet je maar ergens aan de rand van de kudde je
> kostje bij ekaar gaan zoeken. Dus mijn stelling is dat je bij
> een mentaal gelittekend paard best wel "absurde" reakties kan
> krijgen waar GEEN signalen aan vooraf gaan .

Eddy hier ben ik het dus niet met jou eens .... want een paard dat is mishandeld en ten onrechte slaag heeft gehad .... in het verleden (zoals mijn Viento van de foto hiernaast !!!! ) als je die wil corrigeren door weer slaag te geven grrrrrrrrrrrrrrrrr helemaal fout dus .... en daar reageert hij niet eens op ... omdat hij al zoveel slaag heeft gehad in zijn leven en dan krijg je juist een gevaarlijke situatie hoor (ik kan het weten uit ervaring).
Toen ik met Viento nog ergens op een stal stond .... toen was er een jongen en die dacht hem te corrigeren door hem de hoek van de stal in te slaan ..... die jongen dacht toen ... ik heb het gewonnen van Viento .... maar nee dus ..... die jongen heeft Viento NOOIT meer kunnen meenemen aan een halster of nooit meer uit de wei kunnen halen..... dus wat los je op met slaan .... >>>>> helemaal niets in dit geval... en dan moet je niet zeggen in een ander forumstukje dat ik geen ervaring heb met aanvallende hengsten omdat ik dan van mening ben dat je dan ook nog niet moet slaan terwijl iedereen zegt van wel... ik blijf dus bij mijn standpunt !!!! Je moet hem terecht wijzen dan en wel direct a al minute... dus
Groetjes van M ;-) uguet en de paarden....
"Knowledge speaks ... but wisdom listens".
Volg datum > Datum: vrijdag 30 maart 2007, 13:1430-3-07 13:14 Nr:81675
Volg auteur > Van: Nick Opwaarderen Re:81668
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: whale story's Structuur
Nick
Nederland


5000 berichten
sinds 13-3-2004
Eva Saegerman schreef op vrijdag 30 maart 2007, 11:43:

> Spirithorses schreef op vrijdag 30 maart 2007, 9:27:

>> Maar wat ik eigenlijk probeerde te zeggen is dat ik het niet
>> functioneel vind.
>> Niet functioneel is dat mijn paarden iets kunnen apporteren,
>> wél functioneel is dat ze me niet omver lopen.
>>
>> Ik denk dus dat ik een ander uitgangspunt heb bij het trainen
>> van mijn paarden.
>>
>> Groet, Pien

Elk contact tussen mens en paard heeft een functie.
Of jij nu bezig bent te zorgen dat je paard je niet omver loopt, of leert een bal terug te brengen...je bent bezig met je paard, je bent bezig met een verstandhouding op te bouwen (of af te breken , afhankelijk van wat je doet)
Voorheen zag ik niet noodzakelijke aangeleerde truukjes ook als onzin.
Maar defineer dan eens niet noodzakelijke truukjes.....want:

Eva schreef:

> Over dat functionele van apporteren... heeeel makkelijk :-)

> En behalve de functionaliteit voor de mens, een leuk spelletje
> tussendoor voor het paard.

Behalve het contact, het werken aan de verstandhouding zoals ik net schreef....vergeet men blijkbaar dat in ogen van de mens de domste oefening voor een paard ook wel degelijk een doeleinde kan hebben.
Gymnastische bijvroobeeld ?
Je kan door voor ons misschien domme , maar voor het paard wel leuke zaken ook spieren trainen, je paard soepel maken enz. net als dat je in die saaie bak over je balkjes loopt en je daar je voor het paard misschien eindeloos saaie oefeningentjes doet om ditzelfde te bereiken.

Nick

Met geweld kan je een hoop bereiken, met geduld, liefde en belonen
veel meer !
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 5445½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact