Els Kleverlaan schreef op vrijdag 9 februari 2007, 13:39:
> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 9 februari 2007, 11:27:
>> Kan wel zijn maar er moet al eerst iets verkeerd zijn om te
>> "kunnen" werken en mschien is het gewoon een gevolg van te nat
>> te staan gedurende langere tijd ! Als jouw paard op geen enkele

> geen respons gegeven, maar dat is ook niet meer nodig als ik
> het nu zo aanzie.
>
> Groet, Els.
Hoi Els,
Ik zie ook duidelijk verschil tussen niets doen aan de hoeven (dan komen de stralen helemaal in flarden en los in nat weer) en dagelijks uitkrabben en ontsmetten. Ik had dit ook van Isabel gelezen idd. Ik ontsmet de witte lijn ook maar mee.
Ik geloof dat Nils schreef over de gevaren van Jodium? Is misschien een reden om toch maar de Clean Trax van KC Lapierre aan te schaffen dan (ik gebruik nu ook Isobetadine of Jodiumtinctuur). Heeft iemand die Clean Trax al besteld en geprobeerd?
Eddy, goed idee om niet alle hoeven te behandelen en te zien of er verschil is in genezing. Misschien is het dagelijks uitkrabben alleen al voldoende? Ik durf het wel eens proberen.
Maar (tussen haakjes, omdat je het aanhaalt) een paard is inderdaad gevoeliger voor infecties dan een mens, dat klopt dan wel weer. Dat heeft (dacht ik, ben geen bioloog) te maken met het feit dat ze herbivoor en prooidier zijn. Als een paard serieus gewond raakt overleeft het meestal niet lang meer en een goede immuniteit brengt hier geen evolutionair voordeel meer bij. Het maakt namelijk niet veel meer uit of het paard de wondinfectie overleeft en zich nog kan voortplanten, voor het kan genezen wordt hij al opgegeten. Een wolf (of hond, of mens) daarentegen raakt vaker gewond, bv. tijdens het jagen, maar gaat van één mislukte jacht niet dood (het zou rap gedaan zijn anders) dus een goed immuniteit is zeker een voordeel als hij wil 'live to hunt another day'.
Groetjes,
Nathalie