> Liesbet schreef :
>> Volgens mij is dat laatste dus inmiddels wel bewezen als
>>
fabeltje. Denk niet dat je zwanger kan worden als je BV geeft,
>> want dat kan dus echt wel.
>
> Michiel: Daarom is het nog geen
fabeltje.
> De kans op zwagerschap is gewoon minder.
> En dat is een bewezen feit.
Ik heb 9 jaar een eigen praktijk als 'certificated lactatation consultant IBCLC' (lactatiekundige) gehad en pretendeer er wel wat van te weten. (Voor info over wat een lactatiekundige is: Zie google.)
De kans op zwangerschap is alléén dan mínder (dus niet nul) zolang de moeder haar kind ook 's
nachts nog voedt. Het gaat om de hormoonproduktie in het lichaam, en de tijd tussen de voedingen in.
Totaal off topic, maar wil dit graag even rechtzetten. Zolang de moeder haar kind ook s nachts nog voedt is de kans op een eisprong en dus een nieuwe zwangerschap klein, maar niet nul ! Meestal wanneer de moeder stopt met haar nachtvoedingen komt ook de eisprong, en dus de menstruatie weer terug en is ze weer normaal vruchtbaar.
Het advies van de WHO (World Health Organization) om 2 jaar borstvoedingsadvies te geven, of
tenminste een half jaar volledig zonder enige vorm van bijvoeding, heeft er alles mee te maken dat in de ontwikkelingslanden de hygienische omstandigheden niet optimaal zijn, bovendien is het water om flesvoeding mee aan te maken schaars en/of van slechte kwaliteit (uitdroging door een teveel aan poeder), de voorlichting slecht, en poedermelk onbetaalbaar. Zolang als kinderen in die landen nog borstvoeding krijgen is hun gezondheidstoestand redelijk. Het is een
gemiddelde, wetende dat kinderen in onze westerse samenleving vaak niet eens meer dan 4 maand BV krijgen.
Nu we het er toch over hebben:
Dit alles kun je inderdaad doortrekken naar veulentjes toe;
Wetende dat moedermelk beschermt tegen ziekten, infecties, een lichaamseigen eiwit is, kun je ervan uitgaan dat het minimaal een half jaar lang moedermelk
zonder bijvoeding voor mensenkindjes een goede bescherming biedt tegen allerhande aandoeningen.
In onze samenleving komt eczeem bij kinderen (zuigelingen) steeds meer voor en deels is dat BEWEZEN te wijten aan het te vroeg bijvoeden met bewerkte koemelk (lichaamsvreemde stoffen).
Verder spelen erfelijke factoren ook een rol.
Soms denk ik : Zouw een soortgelijk verhaal ook kunnen opgaan voor veulentjes? Die steeds vroeger worden weggehaald van hun moeder, 3 á 4 maanden is al heel normaal, vroeg worden bijgevoerd (veulenbrok) en te weinig en té kortstondig merriemelk krijgen met soortgelijke gevolgen als bij kindertjes vandien?
Dat eczeempaarden misschien wel een heleboel onontbeerlijke stoffen die alleen hun moeder hun kon geven hebben moeten missen, en nu eczeem ontwikkeld hebben? Gewoon een aantasting van het immuunsysteem??????????????
Dáár zou wel eens onderzoek naar gedaan mogen worden.
Voor ons in elk geval een reden om ons veulen Peyo, van Bombita die zelf eczeem heeft, zo lang als mogelijk te laten profiteren van de voordelen van de onvervangbare lichaamseigen moedermelk!
Groet, Pien
....die haar 4 kinderen 2 jaar borstvoeding gegeven heeft en guess what: Ze sliepen allemaal gedurende die twee jaar bij ons in bed. Het was een heerlijke tijd, en nee, het zijn beslist geen verwende onopgevoede secreten geworden!