Coralie schreef op vrijdag 19 januari 2007, 19:24:
> Ilona Kooistra schreef op zondag 10 december 2006, 22:53:
> Hé Ilona,
> Je hebt intussen mijn mesje geslepen en teruggestuurd, met
> nieuwe adviezen hoe ik het mesje beter geslepen kan krijgen.

> soort renet steeds roepen dat het mesje zo gemakkelijk te
> slijpen is, terwijl mensen met de andere soort klagen over de
> moeite die ze moeten doen om het mesje geslepen te krijgen.
> En daarom heb ik dit onderwerp aan de orde heb gesteld.
Graag gedaan hoor! Snelle service he, binnen een dag terug

Ik bedoelde trouwens niet dat het door het mesje kwam dat hij lastiger is te slijpen, ik had er gewoon langer werk mee omdat hij véél botter was dan de messen die ik normaal slijp. Het is logisch dat het dan langer duurt...
Ik kan het natuurlijk niet 100% uitsluiten dat de messen verschillend zijn qua slijpgedrag omdat het gewoon lastig is om dat exact te kunnen bepalen, er zijn meer factoren die meespelen. Maar het lijkt me echt sterk dat er in dat metaal een verschil zit eigenlijk.
Kan het niet gewoon zijn dat je het lastiger vindt om hem zo vast te houden?
Hoe dan ook: hij is nu goed scherp, ik hoop dat je het nu gemakkelijker vindt om hem zo te houden! Met een bot mes kun je niks...
@Muguet: kan de hoefsmid jou niet voordoen hoe je ze scherp slijpt? Zo nee, dan mag je ze ook naar mij sturen, dan slijp ik ze voor je en doe er een briefje bij, hopelijk lukt het dan wél.
De inhoud van de brief aan Coralie zet ik hier trouwens maar neer, wie weet helpt het iemand. Let wel, het is wel toegespitst op hetgeen in zag bij het mesje van
Coralie, voor iemands anders mesje zou ik weleens iets heel andes kunnen zeggen!
*****
Als ik zo naar het mesje keek dénk ik dat je:
a) te weinig druk gebruikte
b) niet lang genoeg doorging
Probeer het eens met wat meer druk, probeer te voelen wanneer het slijpsteentje er echt een goede grip op heeft, je vóelt gewoon wanneer het goed is. Dan zie je er ook metaaldeeltjes afgaan. Uiteraard letten op de goede positie (niet te stijl, niet te vlak).
Een goede graadmeter of je lang genoeg door bent gegaan is de achterzijde van het mesje, daar beginnen dan kleine braampjes te ontstaan. Een soort randje wat een beetje omhoog staat. Als je dat daar voelt, draai je het mes om en zet je het slijpsteentje vlak op het mes om dat randje eraf te halen. Zorg ervoor dat je hem echt vlak houdt, anders maak je het geslepen mes weer bot.
Je kunt natuurlijk heel snel zo’n randje krijgen aan de achterkant van het mes, als je het slijpsteentje er maar stijl opzet. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want dan maak je het mes niet scherp.
In principe geldt dat hoe vlakker je het slijpsteentje houdt, hoe scherper het mes wordt, als je maar lang genoeg doorslijpt.
Heel veel succes!
Ilona
PS Ik heb er een stukje hout (MDF) voor je bijgedaan, dat is erg handig om te controleren of het mes inderdaad scherp is. Probeer dat eens met dit mes, vergelijk het met je andere en slijp de meest botte en kijk of dat goed lukt door daarna weer in het hout te snijden.
*****