Danielle Schuwer schreef :
> Alleen heb ik een vraagje, wat doen jullie als je paard je bijt
> of probeert te schoppen? Want je kan zeggen dat doen ze niet
> maar waarom zouden ze het onder elkaar doen en niet bij jou? Ik
> heb namelijk op het moment een beetje aanvaringen met onze
> drachtige merrie.
Drachtige merrie, práát me d'r niet van.
Mijn drachtige merries waren ronduit tuttebellen, alhoewel ik er ook een had die de liefste van de hele wereld was. Hou het maar op hormoonveranderingen, en met name de laatste maanden zijn toch vaak zwaar hoor. Ik vraag me altijd af hoe merries die in het 'wild' leven dan zijn, maar goed, die worden met rust gelaten en er zijn geen tweebeners om hun heen die zonodig vanalles moeten, denk ik dan maar.
Sommigen vinden het heerlijk wanneer je hun buik zachtjes masseert, anderen heffen al een been op als je er alleen maar naar kíjkt....
Ik ben maar niks met ze aangegaan als ze zo sjaggie waren, dat komt vanzelf weer goed als het veul er is, is mijn ervaring. Natuurlijk, bij echt gevaarlijk of ongewenst gedrag mag je dat best laten weten, maar hou er rekening mee dat zij waarschijnlijk even tijdelijk zo móét doen, dus dan draai ik me maar om en laat ze verder maar.
Bijten en schoppen: Ze geeft er iets mee aan, als ze dat anders niet doet weet je nu de oorzaak en gaat het weer helemaal weg, doet ze dat anders ook dan is het geen kwestie van drachtig zijn, maar een gedragsding.
Waaróm bijt en schopt ze, kan dat ook in jouw benadering liggen, heeft ze ergens pijn, of ís ze gewoon zo.... Wat denk je dat ze je ermee wil zeggen?
Aanraken doe ik met mijn handen, ook bij een paard dat trapt, dan moet je dat heel zorgvuldig opbouwen, begin op de plek waarvan je weet dat ze het wel fijn vindt, steeds een centimeter verder, belonen (móóóien) en zeker niet stoppen als zij dat wil, maar pas wanneer ze er goed op reageert. Nooit afdwingen. Begin me een helper die haar vasthoudt en voorkomt dat ze in je gaat bijten en dan weer het touw niet strak, maar juist losjes, met alleen spanning op het touw als ze echt haar hoofd op een nijdige manier draait. Begin ook met sessies van een minuutje en verwacht niet dat je dit probleem binnen een dag definitief opgelost hebt.
De 'fout' die veel mensen maken is dat ze bij voorbaat al braaf roepen om hem gerust te stellen, terwijl het paard nijdig kijkt. Dan wordt ze juist bevestigd in haar boze gedrag, dus let erop dat je alléén het goede of de oortjes naar voren beloont. Dat is de timing warover we het altijd hebben.
Bij een paard dat om je heen loopt te draaien van onrust ga je niet zeggen : "Is braaf, en aaien", snap je? Maar het is het stilstaan wat je beloont !
Succes, Pien