Spirithorses schreef op zondag 7 januari 2007, 17:24:
> Huertecilla schreef :
>
>> Belóning is sleutel Michiel, anders is er geen reden voor het
>> gedrag. De crux is zó aan te bieden dat het paard beloning kan
>> ervaren in wat jij wil. Ja, wat jij wil, want jíj wil rijden.
>> Als ik brood, kaas en eieren ga wegbrengen wil ik wel op de
>> goede adressen aankomen...
>
> Dit vind ik heel mooi geschreven HC.
Wel mooi, maar een aanvulling van mijn kant is beslist nodig, anders blijft alles bij het eenzijdige africhtings principe.
De nadruk op "wat ik wil, want ik wil rijden", geeft alle ruimte aan je paard trainen zoals jij hem wilt zien. En dat is het ongewenst gedrag nivo, waaraan we allemaal hopen dat stadium snel voorbij te zijn. Mijn paard trainen ik wat ik wil, boeit me minder, daar zijn anderen veel beter in, mijn sport is niet dressuur, springen of het circus, hoe knap ook.
De verruimde definitie van belonen (het is eigenlijk geen verruimde definitie maar de essentie van beloning zelf) daar sta ik helemaal achter, en zoals ik het zie profiteerd het paard daar vooral zelf van, en voor de ruiter is heerlijk om mee te maken. En dan kom je nog veel mooier aan, met je brood, kaas en eieren

"Belóning is sleutel Michiel, anders is er geen reden voor het gedrag" .
Dát is dus de beloning van het doen zélf, het plezier van het samen naar buiten gaan, het rusten op een mooie graasplek, het goede gevoel van lichaamsbeweging, het samen tevreden zijn, het delen van gevoelens van rust en plezier, de onderlinge communicatie van elkaar begrijpen en samenwerken. Dit is inderdaad de vorm van beloning die ik voorop stel en wat volgens mij het belangrijkste trainings principe is, of zou moeten zijn.
En heel veel later komt het paard trainen naar mijn wensen. Bij slecht gedrag, komt dat voorop, we kunnen geen stapjes overslaan. De vergelijking met kinderen is treffend. Het is ronduit belachelijk om je kind te willen trainen naar je wensen. Slecht gedrag vergt wel liefdevolle aandacht en vooral de verandering van ouders zelf. Bij paarden niet anders.
Groetjes, Michiel