Ik heb sinds twee weken een shetlander bij op de wei. Hij komt van een stal waar heel veel paarden samen staan op een klein stukje wei en altijd buiten.
Hij kreeg er hooi en
krachtvoer. Sinds hij bij mij staat, heeft hij twee weken op de grote wei gemogen samen met mijn Queenie en Maia (ong 1ha).
Daar stond nog veel gras op en omdat de shet, Beereke heb ik hem genoemd

, al aardig dik was heb ik hem niets bijgegeven; alleen het gras dus. De grote vrienden kregen elk een voederbiet ésmorgens en een "s avonds. Sinds zaterdag staan ze alledrie samen thuis op een heel klein stukje weiland: 750m² schat ik. Op de grote wei stond geen schuilhok; hier wel. Sinds zaterdag krijgen ze hooi, maar niet onbeperkt omdat ik Beereke zijn eetlust beetje wil controleren. Alle, de lust zal er altijd zijn, maar de uitvoering ervan probeer ik te controleren

Nu stond ik deze ochtend op, keek door keukenraam en zag hem diep in en uit ademen, alsof zijn grote vrienden net tikkertje met hem hadden gespeeld. ben meteen dichterbij gaan kijken en toen merkte ik dat hij hoestte.
Ondertussen temperatuur gemeten en de
DA gebeld. Geen koorts, geen snot, geen diaree, dus moest het dampigheid zijn.
Advies: geen hooi meer geven; alleen nog voordroog. Voor de nederlanders

: voordroog is geen kuilgras maar iets tussenin hooi en kuil.
Google maar effe

Wel gedroogd gras maar met vocht%
Reden: in droog hooi zit te veel stof (door schimmels).
In voordroog zou vele minder stof zitten.
Dus zou ik vorodroog kunnen geven, maar nu hoorde ik net een ander advies: wel hooi geven. Alleen hooi dat beregend is zou stof bevatten die schadelijk is voor dampig paard.
Anderzijds las ik op diverse sites dat je bij een dampig paard best hooi geeft dat enkele uren heeft geweekt in water. Stof zou er afspoelen?
Tja, wat moet ik nu doen?
Hooi of nat hooi?
Voordroog?
Of nog iets anders?