InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18942 onderwerpen
275559 berichten
Pagina 4565½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 10:136-12-06 10:13 Nr:68469
Volg auteur > Van: sandratien Opwaarderen Re:68456
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur
sandratien
Nederland


1203 berichten
sinds 6-6-2006
Spirit schreef op woensdag 6 december 2006, 9:10:

> Piet schreef :
>
>> Veel liever en vertrouwder geef ik een produkt van

> zelf gaan verbouwen of een dik gevulde portemonnee hebben.
> Er zijn grenzen hoor.
>
> Pien

En onbespoten is vaak niet beter.
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 10:136-12-06 10:13 Nr:68470
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:68442
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ouder paard en vermagering Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
CooLLady schreef op woensdag 6 december 2006, 0:26:

> Stel alvast een vraagje voor straks als het winter is
> Wil namelijk dat mijn Curly wat dikker de winter in gaat .

Als je paard zonder duidelijke reden afvalt dan kun je beter onderzoeken waardoor dat komt. Proberen meer te voeren is dan alleen maar symptoombestrijding.

Als je paard altijd wat aan de magere kant is. Tsja. Net als bij mensen zit er bij paarden een verschil in aanleg om dik of dun te worden. Sommige mensen worden al dik als ze eten zien, andere blijven altijd mager, ook al eten ze gezond. Deskundigen zijn er over eens dat te mager gezonder is dan te dik, maar dat proberen tegen je aanleg in om te veranderen desastreuze effecten kan hebben. Iemand die altijd mager is, kun je gaan proberen om veel patat bij te voeren, en misschien wordt diegene uiteindelijk wat dikker, maar of dat nou de gezondheid ten goede komt?

> Zij is echt magerder aan het worden zij is ook al ouder dan 20
> jaar maar mankeert echt niks;

Als ze altijd al op dezelfde manier gehouden werd en nu ineens magerder wordt terwijl dat vroeger nooit zo is, dan moet er ergens iets aan de hand zijn. Gebitsproblemen misschien? Ik zou eerst alles uitsluiten alvorens het dieet te veranderen.

> doen nog:-(oogjes bllijven tranen en ze heeft wel volle
> winterv8 maar geen glanzende vacht..

Dan klinkt dan toch dat ze iets mankeert.

> nu is zij nog niet echt dik maar wel te dun om de winter in te
> gaan .

Accepteer het. Paarden worden in de winter niet veel dikker, of je moet het wel heel bont maken met voeren. De tijd om reserves aan te leggen is niet nu, zijn metabolisme is nu ingesteld op verbranden. In het voorjaar zal dat weer omdraaien waardoor het paard veel gemakkelijker kan aankomen.

De vraag is overigens of je dat wel wil. Ik heb het paard niet gezien, maar de meeste paarden zijn sowieso te dik, en we zijn gewend aan het beeld van te dikke paarden, en een normaal paard vindt men al snel "mager". Maar zeker bij hoefbevangenheidsproblemen kun je beter iets aan de magere kant blijven. Minder gewicht dat de hoeven belast, minder problemen met de koolhydraatstofwisseling, etc.
Je hoeft niet bang te zijn dat je paard bezwijkt aan "ondervoeding", je zult versteld staan hoeveel een paard kan afvallen voordat het kritiek wordt. Dat stadium zul je nooit bereiken want voor die tijd is de dierenbescherming al lang geweest.

Kortom: Doe een grondige check-up. Als er niets gevonden wordt, controleer of de situatie stabiel is. Als het paard niet verder afvalt, accepteer de situatie voor the time being, en wacht tot het voorjaar. Als het paard blijft afvallen, tsja, behalve dan dat er echt een oorzaak moet zijn, zul je moeten gaan kiezen uit een aantal kwaden. Maar zover is het nog niet lijkt me.

Groeten en succes,
Frans
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 10:146-12-06 10:14 Nr:68471
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:68466
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ge bitloos Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
Spirithorses schreef op woensdag 6 december 2006, 10:04:

> Ja, ik heb ze nu ook in de shop, de side-pulls met gewone leren
> neusriem.;-)
> Hoewel de gevlochten neusriemen het ook prima doen, maar je

> van een zachte neusriem, al duurt dat wel langer (niet
> persoonlijk aan iemand gericht bedoeld he).
>
> Pien

Ehm.. ik denk dat je hele boze paarden krijgt als je deze naar beneden rijd met een bitloos hoofdstel. Jeee wat een druk geeft dat. Dan kan je beter een bit inleggen.
Die gevlochten neusriem gaf ook niet echt problemen, het was gewoon meer mijn idee dat ik het niet lekker vond. En "harden" daar houd ik niet van.

By the way.. is het waar dat arabieren een dunnere huid hebben? Vind ik eigenlijk een rare veronderstelling. Of bedoel je psychisch?

Trea
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 10:156-12-06 10:15 Nr:68472
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:68436
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardentips magazine over dekens Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
Beste
ik heb jullie laatste artikel over dekens gelezen en stel me de volgende vraag: zijn jullie bevindingen gebasseerd op wetenschappelijk onderzoek of "eigen goed gevoel". Ik vrees dat geen enkele dierenarts u zal vertellen dat een deken een noodzaak is voor een paard. Als het paard vanaf dat de dagen beginnen te korten, geen deken op krijgt en ook niet geschoren wordt, zal het paard, zoals u weet, een winterwacht aanmaken. Het heeft dan de ganse winter geen koud! Ook niet bij regen, sneeuwval of wind. Als het paard na zwaar werk zweet, kan je die best even droogwrijven met een handdoek, of beter nog een donsdeken. We gaan er uiteraard van uit dat het paard nadien de vrijheid heeft, zoals het zou moeten!, om zich zelf nog droger te lopen op de wei. Dus ipv en deken op te gooien en het natuurlijk afweersysteem te beïnvloeden, ruil het deken voor weidegang!
Jammer dat jullie met jullie magazine een hoop aantal paardenhouders bereiken die geloven in uw adviezen die blijkbaar niet op wetenschappelijk onderzoek gebasseerd zijn!
Zeg niet na wat anderen u influisteren, maar ga zelf op onderzoek uit en bevraag de echte kenners, de wetenschap dus.

Graag uw reactie

Met vriendelijke groet
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 10:176-12-06 10:17 Nr:68473
Volg auteur > Van: monique reneman Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: homeopatische dierenarts gezocht in Belgie Structuur
monique reneman
Shanghai
China

Jarig op 2-2

1 bericht
sinds 6-12-2006
Wie kan mij helpen aan een goede homeopatische dierenarts. Ik heb net een consult gehad met een animal communicator over mijn paard. Zij raadt mij aan om een homeopatische dierenarts te zoeken. Probleem is ik woon nu in China en paard staat bij vriendin in Belgie omgeving Luik.
Wie kan mij helpen?
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 10:306-12-06 10:30 Nr:68474
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:68467
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
sandratien schreef :

> Zou het alleen interessant vinden als we konden uitzoeken welke
> stoffen een paard zelf als aanvulling kiest. En of er verschil
> zit in de voedingskeuze tussen de verschillende rassen.

> Weer terug naar de paarden.
> Ze hebben geen vrije keuze in voedsel. Een tekort of teveel is
> pas aantoonbaar in een veel te laat stadium. Vandaar mijn
> reactie.

Ja, vind ik ook!
Ik ben niet heel goed in wat paarden nodig hebben aan mineralen, maar ik weet wel dat paarden in het voorjaar bijvoorbeeld vooral extra magnesium nodig hebben. Dat halen ze oa. uit wilgenblad en schors.
In het najaar hebben ze extra behoefte aan ijzer.
Dát halen ze weer uit eikenblad en schors.

Ik heb er even mijn Konikpaardenboek bijgenomen, daar staat nauwkeurig in vermeld wat de paarden aan verschillende gewassen eten en op welke momenten in het seizoen, en de uitwerking daarvan.
Tis een heel verhaal om effe over te typen, maar wat ik eruit haal is dat het gras en het hooi dat wij geven peanuts is, vergeleken bij het gevarieerde menu van de Koniks. Ze gaan er op verschillende momenten bewust naar op zoek, nou, dat onthouden wij onze gecultiveerde paarden maar mooi. Zo eten ze bij bacteriële infecties bijvoorbeeld smalle weegbree met wortel en al.

Ik zou het allemaal niet zomaar in een potje durven geven, tenzij ik zou weten waaráán dat paard op dat moment behoefte heeft, want ze hebben het dan wéér niet voor het zelf-kiezen.
't Blijft zoeken naar een gulden middenweg.

En dan denken we werkelijk dat we met een mineralenzoutblok de mineralen aanvullen, maar dan weer geef je alles in één keer. Het paard kan niet zeggen : Ik breek er een stukje magnesium af, hij krijgt dan ook de koper binnen (ik zeg maar wat) terwijl hij daar misschien op dát moment helemaal geen behoefte aan heeft. Volgens mij denkt hij alleen maar : Ik heb zin in zout en niet ik heb zin in selenium.

Ik heb ooit een natuurvoedingscursus gevolgd en daarin gingen we ervan uit dat de mens in elk seizoen ene andere voedingsbehoefte heeft.
Zo eet je in de zomer graag zomergroenten, de lichtere groenten noem ik het maar even en in de winter eet je graag stamppotten van verwarmende groenten.

Gewoon leven van wat de natuur hier en nu biedt.

Dus bijvoorbeeld geen citrusfruit omdat de stoffen die daarin zitten weer van toepassing zijn op de voedingstoestand van mensen in de zuidelijke landen. Als je dat doortrekt naar de antroposofische voedingsleer kun je er nóg meer van leren. De pest is gewoon dat we zo verwend zijn geraakt met de invoer van ander voedsel en het telen in kassen dat we niet meer weten welk voedsel we nu eigenlijk nodig hebben.

Ik kan me niet voorstellen dat dat bij een paard dat toch nog véél dichter bij de natuur staat anders zou werken en al helemaal niet wanneer ik dat Konikpaardenverhaal lees als voorbeeld.

Pien
Volg datum > Datum: woensdag 6 december 2006, 10:386-12-06 10:38 Nr:68475
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:68467
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer een terugval - Supplementen, tekorten etc. links met info Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
sandratien schreef op woensdag 6 december 2006, 10:07:

> Maar het is enkel en alleen gras.

En dat gaat helemaal tegen je menselijke natuur als variatie-eter in. Logisch. Ik vraag me ook wel eens af of onze katten niet eens wat meer fruit en groenten moeten eten. Fruit is toch gezond? Of misschien gelden voor katten andere normen dan voor mensen?

Paarden zijn geen variatie-eters. Niet op vergelijkbare schaal als mensen. Maar wij mensen kunnen geen vitamine C maken, geen aminozuren zelf maken, hebben een blinde darm die totaal nutteloos is, etc. Wij kunnen niet eens gras verteren. We zijn totaal Niet Vergelijkbaar, dus laat alle menselijke ideeen over voeding maar gewoon los.

> Zou
> het alleen interessant vinden als we konden uitzoeken welke
> stoffen een paard zelf als aanvulling kiest.

Dat is al lang uitgezocht: Paarden zijn opportunistic feeders. Ze voeden zich het liefst met datgene dat het minste werk kost en het gemakkelijkst voorhanden is. Dat ze dat ene plantje zo lekker vinden betekent nog niet dat ze het nodig hebben. Er zijn ook mensen die geroosterde sprinkhanen lekker vinden. Of maden. Hele stammen leven er van. Maar kun je daar dan de conclusie uit trekken dat je iets te kort komt als je geen geroosterde sprinkhanen eet? nee toch?

Heb je ooit moeite gedaan om uit te zoeken wat er nou in dat ene plantje zit wat niet in gras zou zitten? Nee? Nou dan! Ik kan je wel voorspellen dat er niets in zit dat niet in gras zit, hooguit zijn de verhoudingen wat anders. Paarden zijn opportunistic feeders, remember? We leven al lang niet meer in een tijd waarin de binnenkant van een plant een black-box is, waar we niets van weten. Van ieder plantje is gemakkelijk te achterhalen (zo het niet al lang bekend is) wat er in zit.

> Dat was nog niet zo heel lang geleden wel anders. De mensen
> moesten het doen met de groenten die 's winters beschikbaar
> waren. En toen kwamen tekorten zoals wij die nu niet kennen wel
> degelijk voor. Engelse ziekte bijvoorbeeld, kennen we nu niet
> meer, maar kwam vroeger heel vaak voor.

We weten precies waardoor dat komt. We weten ook precies waar mensen bij voedingsfouten een tekort aan kunnen krijgen. Geen groente is een vitamine C tekort. Geen dierlijke producten (of kunstmatige vervangers) is Vit B12 tekort. Etc.

Al die mensen die denken dat paarden iets te kort komen als ze alleen gras eten, hebben die ooit wel eens bedacht WAT ze te kort zouden komen? Ik heb die vraag meermalen gesteld, maar niemand heeft daar ooit antwoord op gegeven, en nergens heb ik er iets over kunnen vinden.

Raar he? Zou het mogelijk zijn dat we in deze tijd nog steeds niet hadden uitgevogeld waar je een tekort aan krijgt als je nooit meer groente eet? Nee toch? We weten het al lang: vitamine C. Geen magie, geen hocuspocus, we weten precies waar wat in zit, wanneer je vitamine-C tekorten kunt krijgen, en wat dan de symptomen zijn.

Maar als je vraagt waar paarden bij een "hooidieet" tekorten aan zal krijgen is het antwoord altijd: "Tjsa, nou, ik weet niet, maar hij zal aan iets tekort krijgen. Je kan toch niet van gras leven? Nee, dat kan echt niet, het paard moet ergens tekort aan krijgen. Geen idee waaraan, maar hij kan er niet van leven hoor." 8-/

Ik stel voor, voordat we klakkeloos aannemen dat paarden een tekort gaan krijgen bij het eten van uitsluitend gras/hooi/mineralenblok, dat we eerst eens gaan uitzoeken waar het paard precies een tekort aan zal gaan krijgen. Wat zit er in voedingssupplementen (behalve allerlei chemicalien voor houdbaarheid enzo) wat er in gras/hooi/mineralenblok niet zit?

Nuttig huiswerk: Er is bekend wat er in gras zit, en er is bekend wat er in voedingssupplementjes zit. Wie zoekt het uit, en vertelt mij waarom het onmogelijk is dat onze 6 paarden hier al jaren op gras/hooi leven, zonder supplementjes?

Groeten,
Frans
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18942 onderwerpen
275559 berichten
Pagina 4565½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact