Hey ik lees dit topic met groeiende verbazing. Een hoop vooroordelen en een hoop uitspraken die worden gedaan "niet gehinderd" door kennis.
Klepel en klop verhaal.
Ik doe de opleiding in Idaho, heb iets van 500 paardenbehandelingen bijgestaan en deels uitgevoerd, ben dus nog relatief nieuw in dit vak en ben ook nog niet gecertificeerd. (Ik loop stage in belgie en amerika, werk nog niet zelfstandig).
"Sedatie is helemaal niet nodig?"
Prima, maar dan kan je niet veel meer dan de scherpen punten aan de zijkant verwijderen... Wil je verhoogde kiezen of te ver uitgegroeide eerste premolaren naar beneden brengen....veel succes met je vijl.
En snijtandcorrecties, soms écht nodig.
Sedatie is vervelend, het is een kleine aanslag op het lichaam en eigenaren vinden het niet prettig om hun paard zo te zien.
Maar het is vaak écht nodig om een paard compleet te behandelen.
Overigens heb je vele verschillende middelen en verschillende doseringen.
Praten over "sedatie" is redelijk ongenuanceerd.
Sorry, Cedric, maar een hoop van jouw uitspraken ben ik het écht niet mee eens.
Het "trauma" aan de tanden zoals jij dat beschrijft is gewoon onwaar!
Ja, zo'n boor wordt warm, maar het is niet de bedoeling dat je de boor lang op dezelfde tand houdt. En je zorgt dat de boor steeds vrij wordt gemaakt van tandresten en even gekoeld wordt in een emmer, zodat de temperatuur binnen de perken blijft.
Daarnaast is een paardenkies niet zo een-twee-drie te vergelijken met een mensentand. Jij als tandarts zou dat toch moeten weten.
Naast een andere "bouw" hebben paardenkiezen ook een veel grotere opp en warmen dus ook minder snel op!
Gooien met woorden als abcessen is gewoon onterecht.
Abcessen heb ik gezien: ja, als er een tandfragment blijft zitten of bij het doorbreken van kiezen met een achtergebleven dop ("retainded cap"). Maar nog nooit na een behandeling met electrische boren.
Ontstoken zenuwen ik wel gezien, maar dat is als gevolg van te ver weghalen van de tand, iets wat met onkunde te maken heeft en niet met electrisch behandelen.
Inderdaad, als de kiezen zo erg worden afgeplat dat ze geen structuur meer hebben: koliek en problemen. Maar dat is écht niet de bedoeling hoor?
Wie heeft jou dat verteld?
Paarden moeten na een behandeling wel gewoon kunnen blijven malen.
Het streven van een paardentandarts is zoveel mogelijk occlusie bereiken bewegingsvrijheid van de kaak bereiken, níet een paard slechter achterlaten dan deze al is.
En de behandeling traumatiserend????
Ja, als je geen horsemanship hebt en gaat vechten met het paard.
En, zo kan ik me voorstellen, electrisch behandelen zonder roesje.
Ik weet dat er erg veel slechte zgn "paardentandartsen" rondlopen, vaak da's die zomaar beginnen na 1 weekendcursus of een paar losgeslagen hoefsmeden die dat wel aandurven. Maar als je een paar algemene uitdrukkingen gaat doen over "electrisch behandelen", .... houdt de school in Idaho er dan geheel buiten. De school bestaat al 20 jaar en wordt wereldwijd erkend om zijn kunde. Er wordt daarnaast veel onderzoek gedaan in samenwerking met dierenartsen. Ze stoppen nooit met het verzamelen van kennis.
Let op; er zijn maar 6 mensen in nederland die daar gecertificeerd zijn. Helaas lopen er een aantal mensen in nederland rond die daar 1 cursus hebben gedaan en toen wel dachten dat ze het wisten. Of mensen die keer op keer niet certificeren. Heel erg betreuringswaardig dat ze dan liegen tegen hun klanten en waarschijnlijk ook slecht werk afleveren.
Mensen die daar gecertificeerd zijn kan je, in mijn optiek, vertrouwen (dus Michiel...).
Het niveau voor certificatie ligt erg hoog en ze doen daar niet moeilijk om mensen af te keuren, die gewoon nog niet goed genoeg zijn.
Als je zeker wil weten of jouw tandarts daar gecertificeerd is zou je kunnen mailen met de school.
http://www.equinedentalacademy.com60 euro voor alleen een beetje vijlen is erg duur vergeleken met een volledige behandeling van 100 euro....
Ik snap wel dat sommige da's zeggen dat ze sederen om te verdienen.
Als ze namelijk niet veel meer doen dan vijlen en dan ook nog sederen...
dat is gewoon schofterig.
Of misschien sederen ze wel omdat ze eigenlijk niet goed met paarden om kunnen gaan.