ingrid bex schreef :
> Hij is altijd heel braaf geweest, maar ik heb 1 probleem wat
> steeds terug komt.
> Hij legt geregeld de oren in de nek en wil me bijten. En
> meestal gewoon zomaar als ik de wei in loop, of de wei aan het
> uitmesten ben,of hem aan het borstelen ben. Als ik hem straf
> als hij bijt, bijt hij nog eens. En als ik het negeer houdt het
> op, maar de dag erna doet hij het weer.
> Wat is de beste aanpak dat hij dit niet meer doet???
>
Op het gevaar af dat we je nu wegjagen door je 'kritiek' te geven ga ook ik toch een aanvullende duit in het zakje doen. Het is overigens geenszins mijn bedoeling je hier niet terug te zien, maar ik denk toch dat onze (jouw/mijn) aanpak nogal verschilt, en ik zal je uitleggen waarin 'm dat zit:
Allereerst zou ik op zoek gaan naar de oorzaak van die oren in de nek.
Wat is er veranderd (rijden, zadel, andere aanpak, teveel druk op een 3 jarige ?) Door te bijten geeft hij iets aan,
luister daarna, hij heeft je wat te vertellen.
Misschien vertelt hij je dat jij te jong is (sorry, ik vind 3 jaar ook te jong) , of dat hij je niet begrijpt, dat hij je niet kán begrijpen, dattie bang is of wat dan ook. Misschien ben je niet duidelijk in het aangeven wat je wilt, misschien gebruik je verschillende 'commando's' voor hetzelfde.
Alleen jij kunt daar nu zelf achterkomen door je met hem te verbinden en hand in eigen boezem te steken.
Mijn paard Mazir was echt gevaarlijk en beet, viel aan, intimideerde, liet je niet langs, drong zich aan je op, echt een 'pain in the ass' eerste klas. Hij heeft een heel verleden en ik heb hem nooit, nooit gestraft voor zijn gedrag omdat hij daar niks mee deed. Sterker nog : Het lokte nóg meer agressie bij hem uit. En zijn hele gedrag was te wijten aan de manier waarop de mens zijn hele 11 jaren lang met hem omgegaan is.
Ik kan hem toch niet straffen voor iets wat hij mij laat zien, want méér is dat bijten niet, het is zijn manier van iets willen zeggen.
We zijn nu zes maanden verder, het bijten is over.
Hoe ik dit gedaan heb kun je lezen in zijn verhaal dat ik aan hem gewijd heb op mijn site.
Waarom heb je een zweep nodig wanneer je een paard inrijdt?
Feit dat hij er zonder reden bang voor is zegt mij dat er tóch íéts gebeurd moet zijn. Ik kan met een dikke stok de paddock inlopen en er is geen paard dat vreemd opkijkt, alleen díé paarden die weten wat een stok kan doen.
Veel mensen gebruiken en zweep alleen al om de paarden 'even' wat beweging te geven op de wei, ik bedoel maar, tis zo gebeurd..
Voor de rest; als hij niet/wil lopen zul je het hem vanaf de grond moeten duidelijk maken, zoals Eddy net al schreef. Daar heb ik niks aan toe te voegen.
Ik wens je succes en ik hoop dat je wat kunt met deze informatie.
Groet, Pien