jose schreef op woensdag 19 juli 2006, 16:36:
> Ah, duidelijk. Jij hebt het over 6 weken. Ik heb ook wel eens
> van een voerspecialist gehoord dat het paardensysteem 6 maanden
> nodig heeft alvorens die gewend is aan een wijziging in voer en
> dat het veel kost, zo'n omschakeling.
6 weken... 6 maanden... standaardtransitie van hoeven na ontijzeren lijkt een jaar te duren, langer soms zelfs.
Wat er steeds uit naar voren komt is dat paarden gebaat zijn bij monotoonheid, en indien het dan toch echt moet zeer geleidelijke veranderingen. Ontijzeren is een ENORME stap! ineens een uurtje per dag met het nieuwe baassie bezig zijn is een ENORME stap, een kwartiertje, en de kwartiertjes geleidelijk oplopend in frequentie, is om te beginnen veel verstandiger. Etc, etc, etc.
Terzijde. Ik ben doende tussen de bedrijven door onze zgn. "wilde paarden" wat te bestuderen, vorige week in de O'vaardersplassen wezen koekeloeren en hier in de streek staan er ook her en der. Al opgevallen is dat ook die een mega-gewoontenleven hebben; er zijn favorite fourageplekken (jawel ik noteer ook zo goed en kwaad als het gaat wat ik ze zie eten), er zijn latrines, er zijn "slaapplekken" zelfs (nee paarden slapen niet als wij en hebben geen nest, maar toch..). Ik geloof trouwens niets van de wildheid van deze dieren anders kon ik niet zomaar tussen een standhengst en zijn favoriete merrie komen. Toch is het verhelderend ze in het maximum aan vrijheid dat NL kan bieden mee te maken. Al veel gefotografeerd trouwens ook :)
De omvattende boodschap is monotoonheid, en dat is nogal tegengesteld aan het moderne mensenleven en daaraan verbonden psyche. Er zitten massa's valkuilen in die echter allemaal zover ik zie berekend en bedacht kunnen worden. Dat niet WILLEN is een ander hoofdstuk, maar voor alles kun je nagaan hoe verschillend het t.o.v. een voorgaande periode was. Ook intervaltraining kan daarop gebaseerd worden.
Groeten, Egon
We cannot solve problems with the same thinking that created them. -
Einstein