Nils Vellinga schreef op zondag 30 april 2006, 19:31:
> Nick Altena schreef op zondag 30 april 2006, 1:16:
>
>> jan seykens schreef op zaterdag 29 april 2006, 21:15:

> steendjes in de witte lijn, verder mooie zolen.
> Het joggie heeft goed zijn best gedaan. Staat nu weer lekker in
> de wei met zijn vriendin, de KOE Augusta

> Nils en Olly
Hallo hier Walter,
Ik reageer misschien een beetje laat , was dan ook aan het oefenen voor het nieuwe zomerseizoen dat er aankomt. Dat zomerseizoen loopt over zachte ondergrond, zand of gras,grond. Voor velen een probleem van schuivers als het er drassig bijligt. Vandaag nog een dressuurwedstrijd gaan rijden op blote voeten en geen schuiver. Ik sta er al niet meer bij stil , ik ga er vanuit dat we mooi rechtuit blijven. En als we al eens schuiven is het nooit echt erg.
Wat betreft het trainen op verhard als voorbereiding op het eventingseizoen doe ik het volgende. 4 weken voor de eerste wedstrijd doe ik buiten de normale spring- en dressuurtraining ( ongeveer 5 a 6 uur de week ) 1 maal per week een galoptraining opbouwend.
Eerste week 2km stappen over asfalt , 3km draf en3 km galop over fijne grind en 2 km stap asfalt .Dit alles over verharde maar vlakke ondergrond en in kleine blokken verdeelt. Max 1 min lichte galop maar dikwijls terug aanzetten.
Volgende week langer galop ongeveer 4 min per blok en minder draf.
Verder opbouwen tot blokken van 6 min aan ongeveer 450-480m/min galop
met 6min draf of stap tss , dit alles op fijne grind en asfalt. Tot nu toe geen enkel probleem met de hoeven gehad met de drie paarden.
Het wordt anders als je met deze snelheid over een stuk grof puin gaat lopen , mijns insziens absoluut te mijden want dat is vragen om problemen ook met ijzers , volgens mij veel te groot risico voor verzwikken. Grof puin bedoel ik dan puin van afbraak in de orde van grootte van spoorwegkeien.
Dit wordt noal eens gebruikt om gaten in de veldwegen te dichten . Ik moet er niet aan denken aan de spijkers die er in achterblijven. Ikzelf zal mijn paard nooit trainen om hierover te kunnen lopen .
Laatst heb nog aan de wedstrijdjury gevraagd om een hindernis waar in de aanlooproute zulk puin gebruikt was een laag zand aan te brengen , veiliger voor de paarden , met of zonder ijzers. Maar niet elke organisator doet dit , uitkijken is de boodschap .
Tot nu toe ben ik uiterst tevreden dat ik zonder ijzers aan dit soort wedstrijden kan deelnemen , de paarden hebben er ook geen problemen mee , ik hoor ze toch niet klagen , en ze voelen zelf ook aan als ze voorzichtiger moeten lopen.
Groeten
Walter