ElkeW schreef op dinsdag 18 april 2006, 8:11:
> Nu lijkt mij het doortrekken van problemen die ontstaan bij
> belasting onder het zadel (gewicht op x cm² paneel) naar zonder
> zadel (zelfde gewicht op veel minder cm²) niet zo'n moeilijke.
Mij wel. Het is niet zo rechtlijnig; er komt veel meer bij kijken.
Om een eerste beginnetje te maken is na te gaan waar de door de ruiteraanwezigheid uitgeoefende krachten blijven. Je zou denken dat een paard er zwaarder van wordt (1+1=2 toch?), maar dat is niet meer zo in het bewegings-krachtenspel! Clayton ea (o.a. Equine Vet J Suppl. 1999 Jul;30:218-21) vond zelfs lagere piekwaarden in GRF dan onbereden. De curve wordt wel ánders, en daarom is er zoals ik eerder naar HC ook al aangaf een tijdsvariabele in betrokken.
Met tijdsvariabelen kom je op timing - van de ruiter! Dat die wezenlijk belangrijk is zijn we denk ik allemaal voor de verandering eens wél eens
Vooral Pien heeft laatst meen ik dat belang benadrukt, en ook ik denk dat de impact van bewegingsafstemming van veel groter belang is dan wat een zadel kan opvangen. Laat onverlet dat de zadels daarbij juist contraproductief kunnen werken.
In de kinematica van paard/ruiter-combi zitten piek- en dalwaarden, in een oneindige aantal variabelen repeterend, die dus echter niet lineair in GRF terug te vinden zijn. Het krachtenveld uitgeoefend door gewicht van het ruitertje wordt als het ware door de actie opgenomen in de zin dat de combi niet dezelfde uitkomsten geeft als de bewegende eenheden paard en ruiter apart.
Nu krijg ik steeds meer het idee dat juist de boom-bezadeling een onderbrekende schakel in het geheel vormt, omdat ze rigide, niet-bewegend stijf is, tussen twee wel bewegende componenten in, wat een onoplosbaar compabiliteitsprobleem geeft. In diverse metingen, waaronder ook die van "Utrecht", komen overeenkomstige afwijkingen terug zowel gezadeld onbelast als gezadeld belast die ongezadeld ontbreken (helaas ontbreken gegevens over ongezadeld belast, omdat men die variant niet gedaan heeft), al spreken resultaten en vooral conclusies elkaar tegen (dit kan natuurlijk ook door de methoden van onderzoek komen)... dat wijst er nmm op, al besteden de onderzoekers er verder geen aandacht aan, dat de oorzaak in het zadel zelf zit.
Het meten valt ook niet mee. De resultaten van hightech drukpuntenmatjes vallen vies tegen (ook dat is onderzocht), en warmtefotografie wordt in plaats daarvan aangeraden om effecten vast te stellen. De intensiteit van contact alsook effecten op langere termijn (ontstekingen) zijn daarmee prima vast te stellen.
> Maar ik begrijp dat je graag eens wat cijfers wil zien. HC
> heeft ergens een studie die uitlegt wat de grenzen zijn van
> gewichtsbelasting per cm² voor zacht weefsel (van paarden dus).
> Dat is al een goeie start lijkt me.
Die 109 gr/cm²?... wil HC blijkbaar verder niet uitleggen
De109 gr moet een drempelwaarde zijn die trauma veroorzaakt wordt vrij constant overschreden wordt nmm, en dat is nu net waar je bij bezadeling mee te maken krijgt. De zadels immers worden al vastgesnoerd met singels. Daar ontstaan de druk- en wrijvingsblessures reeds door, nog afgezien van dat er blijkbaar belangrijke spiergroepen worden gehinderd (o.a. Aust Vet J. 2005 Jan-Feb;83(1-2):62-7) hetgeen tot prestatievermindering leidt (want dat was blijkbaar de klacht die tot dít onderzoek leidde).
De meest voor de hand liggende conclusie lijkt mij dat er zo min mogelijk aangesingeld moet worden. Dan nog echter blijft er een dode schakel op de rug liggen.
En (Equine Vet J. 2004 Dec;36(8):703-5): "The simulation shows that the stress of a rider is lower than that of pathological processes such as partial increased stiffness of the back. Study of revised models with improved anatomical realism might help to raise the plausibility of model results."
>> Misschien is het beter je daar mijn vragen over te mailen,
>
> Geen probleem
Doe gerust en dan kijk ik wel wat ik er mee
> kan.
elke.wesemael@pandora.beToch maar zo even, dan kan iedereen meegenieten.
Het belangrijkste gegeven in historisch circumstantial evidence is nu denk ik de leeftijd waarop de paarden bereden werden. Ik ben zeer benieuwd hoe dat beeld er op veel plaatsen en tijdstippen uit zag. Zou het mogelijk zijn dat op een redelijk aantal (bereden geacht, want trauma aangetroffen) vondsten te correleren?
Groeten, Egon
Here is my lens. You know my methods. - Sherlock Holmes.